HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Játék és ólomkatona vásár a Russel Square-en

2011.06.11. 15:21 janos900

A legnagyobb európai ólomkatona rendezvényt a „The King and Country Toy Soldier Show London”-t évente három alkalommal rendezik meg a Russel Square metrómegállótól pár perc sétára található Royal National Hotelben. A rendezvény során a világ összes tájáról érkeznek, gyártók, kereskedők és gyűjtők, hogy legfrissebb kínálatból csemegézhessenek.  

Találunk itt mindent, korai Britain készleteket dobozban, festett és festetlen figurákat, fémet és műanyagot, 15mm-től 52mm-ig. Korszakok és méretarányok színes nemzetközi kavalkádja ez, egy hatalmas hotelkomplexum földszintjén.

A rendezvény védnöke és szponzora a King and Country cég, a saját kollekcióját külön teremben állítja ki, gyönyörű ólomfigurákat gyártanak, a legkülönfélébb történelmi korszakokhoz. A legnépszerűbb a második világháború és a náci Németország, Hitler figurák, menetelő SA rohamosztagosok, sivatagi diorámák sorakoznak sűrűn egymás mellett. Majd jönnek az Amerikai Polgárháborús figurák, és a hihetetlen részletes kínai piactér, a végén az első világháborús Ausztrálok lovasrohama a törökök ellen zárja a sort.

A kiállítók nagy része használt figurákkal kereskedik, a sértetlen csomagolású ötven évnél idősebb figurák hihetetlen árakon cserélnek gazdát, nem is beszélve az épületekről, vagy a hajókról. Árulnak viking sárkányhajót teljes legénységgel több száz fontért, de kapható első világháborús biplán, vagy beduin kunyhó is, mind 54mm-es méretarányhoz.

Egyes figurák már önmagukban is képesek elénk varázsolni egy-egy korszak életérzését, a frontra induló kedvesüket ölelő 1914-es önkéntesek, a halálos késpárbajban a földön hempergő figurák, vagy éppen a teher alatt görnyedő kínai kulik, mind-mind művészi szinten ábrázolják a történelem egy-egy szeletét.

Sokan gondolják, hogy a műgyanta vagy műanyag modellező figurák szebbek is és olcsóbbak is, mint a tradicionális fém figurák. Szerintem ezek rendkívüli mértékben tudják színesíteni a kínálatot, de egy más műfajt képviselnek. Szerencsére a véleményemmel nem vagyok egyedül, mert a kiállításon több mint száz idei újdonságot sikerült felfedeznem. Az ólomkatonák változatlanul népes rajongótábort vonzanak, a piacuk évről évre bővül. Csakúgy, mint a műanyag kollégáiké, a 20mm-es figurákat forgalmazó kereskedők standjai roskadásig voltak a legújabb, Strelets, Zvezda és Hat dobozokkal.

Az 54mm-es műanyag figurák közt láttam egy komplett kaliforniai erődöt, benépesítve a Zorro filmek összes szereplőjével, Garcia őrmestertől Zorro lováig bezárólag, de lehetett kapni szettet a hét mesterlövésszel is.

A kiállítás előterében egy 54mm-es figurákkal elkészített wargame zajlott, a híres Pegasus Bridge ellen akció nyomán játszottak, amikor a brit ejtőernyősök rajtaütést hajtottak végre a D napon 1944-ben. A figurákat egyesével, kártyalapokkal aktiválták, és mindegyikre teljes névvel hivatkoztak, mint például: John Smith őrmester. A németek gépesített támogatást is kaptak, egy oldalkocsis BMW motorkerékpár képében. Az ejtőernyősök titkos fegyvere egy raj partizán volt, akik hátba támadták a németeket.

Az ólomkatona gyűjtők nem szükségszerűen wargamerek, de jelentős az összefonódás a két hobbi között. Összességében a rendezvényen, hadtörténelem és a gyűjtőszenvedély egy érdekes színfoltját sikerült felfedeznem. Olyat, ami méltán tarthat számot érdeklődésre, minden a hadtörténelmet kedvelő részéről. Ha nem is évente háromszor, de egyszer az életben, érdemes ellátogatni erre a kiállításra, mert megéri.

Szólj hozzá!

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr662975368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.