HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Műhely 2011. június 3. rész

2011.06.11. 14:53 janos900

A polgárháborús játékhoz nagy számban kellenek lovasok, ők adják a mozgó hadviselés fontos elemét. Nem véletlenül adták ki a Vörösök a jelszót: Proletárok lóra! A kozákok is a lovasságukról híresek, ellenük kellettek a lovas vöröskatonák. A mozgékony lovas hadseregek vívták ki a győzelmeket. Így nekem is fejlesztenem kell a lovasságot a seregeimhez.

Ez viszont anyagilag fájdalmas toborzás, a lovas katona drága mulatság! A Great War Miniatures a szokásos csomagban, mindössze két lovast ad a hat gyalogos áráért. A Copplestone Castings 11.5£-et kér postaköltség nélkül négy lovasért, így nagyjából 3£ egy lovas. Az Over the Top hadsereg szervezeti ábráin szerencsére kevesebb lovasra van szükség, így én lovas alakulatokat 31 figurában tervezem elkészíteni, három figura a zászlóalj parancsnokság, és hét lovas lesz egy svadronban, ami a gyalogos századokkal egyenértékű alakulat. A lovasoknak van egy fontos tulajdonsága a Rapid Fire rendszerben, ez pedig a felderítés. Ez a valóságban is így volt, a lovasság alkotta a seregek szemét és fülét, amíg a repülők és a páncélautók át nem vették a helyüket. Mivel az általam kiválasztott korszakban, a technológia még nem mindennapos, a lovasok adják majd a seregeim felderítőit.

Hét figurából álló lovasszázadokat tervezek csatolni mindkét ezredparancsnoksághoz. A Rapid Fire WW2 sereglistáiban vannak lovasezredek szovjet, német, magyar, román még olasz is, mintegy ötvenöt figurával. Ez borzasztó sok, ha 28mm-ben akarunk játszani, 150£ körüli összeget kellene figurára költeni. Itt lép be a történelmi háttértudás, meg az Orosz Polgárháborús viszonyok ismerete. A kozákok próbáltak függetlenek maradni, és megőrizni a régi feudális jogaikat, ezért többnyire a fehérek oldalán harcoltak, de voltak kozáklovasok a vörösök oldalán is, aztán meg ugye a proletárok is lóra kaptak. Ezért én egy 31 fős fél ezredet tervezek elkészíteni, két extra zászlóvivővel. Az egyik zászló vörös lesz a másik cári, és felváltva használom majd őket mindkét oldalon.

Többfelé is tapogatóztam lovas figura ügyben, van két orosz lovasom a London Tradition 30mm-es kínálatából, ezek inkább játék katonák, mint wargame figurák. A tiszt karja nagyon rövidre sikerült, így őt leszereltem, a lovát egy másik figura kapta, aki viszont ló nélkül került hozzám az egyik Evilbay-os csomagban. Az alap lovas katona, viszont belepasszol a szedett-vedett polgárháborús lovas bandámba. A Redoubt-tól is van két kozákom, az egyiknek a kardja egybe van öntve a fejével, így ő sem harcképes, a másik jó lenne, de a lovak, amiket kaptam hozzájuk a Japán-Orosz háborús kozák pónik közül valók, abból is a kutyaméretű fajta, szóval nálam méreten aluliak.

 A maradék a Copplestone cégtől való lovas. Ha egyszer végre befejezem őket becsülettel, lesz 17 lovasom. A tervezett 31 lovastól ezzel még elég messze vagyok, az Old Glory gyárt vagy három különböző orosz lovas csomagot, 24£-ért árulnak tíz darabot. Mivel ezek 25mm-esek, félek megvenni őket, mert egy újabb adag pónilóra nincs szükségem, talán ha vennék egy Perry műanyag ACW lovas dobozt és azokat a lovakat használnám, működne.

Az Orosz polgárháború alatt élték a virágkorukat a páncélautók és a páncélvonatok, vonatokat egyelőre nem tervezek építeni, de páncélautókat igen. Egy korhű és méretarányos páncélautó modell 15-22£, műgyanta és fém elemekből kell összerakni. Ilyent még soha sem csináltam, de majd kitanulom a csínját-bínját. Jelenleg van két kész modellem, az egyik egy Austin-Putilov páncélautó, ezt az egyik klubtárstól kaptam ajándékba. A másik egy Rolls-Royce ez egy 1:48-as Matchbox játékautó.

A cégnek anno volt egy Yesteryears sorozata, ezekből többet is jól tudok használni az 1918-22 közötti játékokban. A páncélautót 15-22£ között vesztegetik az Ebay-en, a teherautók és személyautókat már 3-5£-ért be lehet szerezni. A Matchboxmemories gyűjtői oldalon az autók neve mellett megadják az eredeti autók gyártási évét, így korhű típusokból tudok építkezni. A kedvencem az 1910-es Renault Type AG Van, ennek a dobozos teherautó változatán kívül van egy 1918-as brit katonai mentő változata is, tökéletes még festeni sem kell.

A másik jól használható típus a Crossley Delivery truck, ennek is van mentőautó verziója, de ez gyakorlatilag egy sima ponyvás teherautó, vörös keresztel. Az 1906 Unic taxi tökéletes törzskari jármű,  A Ford T modellnek is kapható személy és teherautó változata, valamint tartálykocsi kivitel is.  A kék Mac 1920 teherautó sajnos kisebb, mint a többiek, nem azonos a méretarány. Pedig szuper lenne néhány azokból a korabeli robusztus teherautókból. A jelenleg hozzáférhető típusok mind személyautó alvázra épített kisteherautók (VAN). A jövőbeli német seregemhez majd szürkére festem ugyanezeket a járműtípusokat, a zöldeket az oroszokhoz használom, és lesz néhány barna a britekhez.

Az Osprey füzetek alapján, egy Rapid Fire Vörös Páncélautós alakulatba, kell: 2db Páncélautó, 1db Szerviz kocsi, 1db Tartálykocsi, 1db Parancsnoki autó, és 2db Általános teherautó. A fejlesztett szabályok alapján, a páncélkocsikat öt lövés után fel kell tölteni lőszerrel, körönként 2db K6-al dobunk az elakadásra (dupla hatos esetén elakad, a tankok ugyanez, csak 1db K6), és küldetéstől függően lehet üzemanyag korlátozás is.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely első világháború orosz polgárháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr82975323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.