HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

South London Warlords klubélet, július

2011.07.10. 15:52 janos900

Gondoltam üdvös lenne bemutatni néhány dolgot a hétköznapokból is, ne csak mindig a rendezvényekről essen szó, van itt még történés más is, szép számmal. Jelenleg zajlanak a nagy viták, a jövő évi rendezvény témájáról, mi legyen a pólón, milyen figurát rendelünk, milyen és hány játék lesz kiállítva.

Az első és legfontosabb hír számomra, hogy a június végi gyűlésen, felkértek Assitant PR and Marketing Officer-nek, és ezt a jelenlévő klubtagság negyven igen, és két tartózkodás mellett meg is szavazta. Ezzel én is Committee tag lettem, vagyis a klubvezető tanács tagja. Ez egy megtiszteltetés, meg nagyon sok ingyenmunka, de ezt szívesen csinálom, mert így képet kapok a klub és a SALUTE teljes működéséről. Az új Committee egyébként, nemzetközi lett, rajtam kívül van amerikai és dél-afrikai is a tagok között. Hozzám hasonlóan, ők is megkapják a saját beszólás adagjukat, a Búr háború kapcsán, az Amerikai függetlenségi háborúról, már nem is beszélve. Az amerikai klubtag a július 4.-i klubnapon, Rangers pólóban, csillagsávos basketball sapkában, kezében csillagsávos zászlóval érkezett.

A legfontosabb dolgunk most, a témaválasztás, a logó megtervezése, és a bemutató játékok kiválasztása. A téma és a logó az egy dolog, a figura is egy különálló, és a játékok is. Az elmúlt években volt rá példa, hogy az egész egy nagy összefüggő csoport, de ez nem szükségszerű. Az idei évben, van három játékötlet és számtalan figura és logó ötlet, de úgy tűnik nem lesz egységes az arculat.

Használható alap az, hogy ez lesz a jubileumi negyvenedik rendezvény, van egy kész 20mm-es demo játékunk, műanyag napóleoni figurákkal egy dél-amerikai függetlenségi háborús csata. A klubtagság nagy része egy 28mm-es sci-fi játékot akar, a másik része egy szintén sci-fi de 15mm-est. A szülinapi téma mellett, az 1942-es háborús év eseményei is évfordulósak, főleg a brit Commando-k, de ezeknek a jelképei jogvédettek. A figurával kapcsolatban is két nézőpont ütközik, az egyik használható figurát akar, a másik egyedi különlegességet. A következő hét izgalmasnak ígérkezik, mert a döntés meghatározza a klubéletet áprilisig.

Közben sikerült konszenzusra jutnom Alan-nal (Ő a dél-afrikai), így a jövő évi játék témánk, nekünk kettőnknek az Orosz Polgárháború után, az 1848-49-es Magyar szabadságharc lesz, a Sharpe Practice szabályai szerint, 28mm-es figurákkal. Az egyetlen szépséghiba, hogy az Ő serege egyfajta balkáni irreguláris martalóchad lesz, vagyis hát nagy jóindulattal a Szerbek. De ismerve vonzódását az imagination (elképzelt alternatív, történelmi seregek) wargame iránt, én leszek a korhű sereggel, ő meg valami turbános-fezes poszt ottomán, gyülevész haddal jön majd.

A terv alapját a saját 48-as figura kollekcióm adja, amit Homoki Gyula volt szíves elkészíteni nekem. Ez egy sokszínű kollekció, amiben kis max. 3-4 figurás egységeim vannak, egy társasjátékhoz. Csupa tiszt-zászlós- zenész-altiszt keret, amiket fel kell töltenem közlegény figurákkal. A skirmishez jó lesz, mert ezeket a figurákat négyszög alapra rendeltem, és a festésük Gyula keze munkáját dicsérik, a többieket meg majd én festem ki, a meglévő „3D modellek” alapján, és kör talpra kerülnek majd. A Gyula féle katonák lesznek a karakterek, a többiek az ágyútöltelék. Mindét sereghez van már 12-12 vadászom, 18 magyar népfelkelőm a 18 szerb Serezsán ellen (ez utóbbiak Perry Bashi-Bazouk), van 3-3 ágyúm (de csak 6-6 kezelő), van 2-2 határőr Grenz parancsnoki egységem, az egyik székely a másik szerb, ezek a Front Rank féle napóleoni Grenz gyalogság, kis ráhagyással ugyanaz a legénység lehet egyszer székely, egyszer meg szerb ha a tiszteket lecserélem.

Az újdonült klubtagunk már egy hónapja rendszeresen jön, szerintem szeptembertől (augusztus az szünet), be is lép, sőt két hét múlva jön vele az egyik barátja is, aki Warhammer 40K rajongó, remélem Ő is belép. Eddig kétszer játszottunk egymás ellen, Rapid Fire szabályokkal, Orosz Polgárháborút. Egy huszáros vágással gyors festéssel összeállítottam neki egy zászlóaljat, a WW2 britjeimből, szárazecsetelt, műfüves talpalással, jó bőven használva a GW tintát, elkészültem a sereggel. Szépnek nem szépek, de az asztalon azért jól néznek ki, ha nem vizsgáljuk a részleteket. Mindkét alkalommal, ezzel a sereggel játszott az ifjú titán, de mindkétszer fejjel rohant a falnak. Sebaj majd fejlődik, amíg Magyarországon voltam, játszott olaszként is egy 1941-es Rapid Fire játékot, buzgón gyakorol.

2 komment

Címkék: 1848 49 south london warlords

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr973055027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kabaman 2011.07.10. 16:26:39

Gratulálok a kinevezéshez, remélem sikerül mindent időben elintézni. A szavazás/megbeszélés eredményére mi is kíváncsiak leszünk.

És külön örvendetes, hogy egy nagyon fontos magyar történelmi esemény lesz a fő téma.

janos900 2011.07.10. 17:51:51

Szia!

Köszi, remélem jut rá idom, és becsülettel elvégzem. Elnezést, de nem fogalmaztam jól, közben javítottam is. Szóval az 1848-49 csak nekünk kettönknek lesz játéktéma. A SALUTE-n nem lesz 48-as demo játék vagy hasonló. Írtam közben még egy cikket, szóval most kettő új van.