HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Colours 2011

2011.10.06. 12:16 janos900

A tavalyi ígéretemhez hűen, idén is részt vettem a Newbury Racecourse-ban megtartott Colours show-n. Ismét a South London Warlords színeiben, mint kiállító. Az idei bemutatónk az Amerikai Polgárháború 150. évfordulója kapcsán egy 15mm-es méretarányú terepasztal volt, az Antietam-nál lezajlott ütközet egy részét dolgoztuk fel. A polgárháborús témát másokat is megihletett, volt még egy másik 15mm-es csata is rajtunk kívül, valamint egy 6mm-es bemutatójáték is.

Miközben kipakoltunk, már feltűnt egy nagyszerű 6mm-es ókori csata a szomszédos asztalnál, a Field of Glory alapján játszották, és gyönyörűen megoldották azt amin én már régóta gondolkodom: a nagyobb méretarányú figurákhoz megadott talpakra, kisebb és több figurát raktak. Esetükben ez, azt jelentette, hogy a 15mm-es méretarányhoz megadott talpméreteket használták, ebben a méretarányban zajlott a csata, viszont a talpakon 6mm-es figurák álltak. Így a seregek seregnek néztek ki, nagy tömegű figura jelképezte a seregeket. Ez nem mindig működőképes, de az olyan szabályoknál, amik nem egyesével veszik le a figurákat, hanem alakulatokkal operálnak, működik. Nekem nagyon tetszett.

A másik szomszédunk egy 28mm-es sci-fi játék volt, ami a Csillagkapu (Star Gate) világán alapult, ez is ötletes volt, mert az ókori egyiptomi tereptárgyakat használták, valami teljesen másra. Miután kipakoltunk, elindultam felfedezni a show-t, a többi klubtagunk már ott volt előző nap is, így nem kellett a többiekhez igazodnom, volt időm rendesen körbenézni. Találtam egy asztalt, ahol a Flames of War seregekkel játszottak, de a Blitzkrieg szabályok alapján, aztán volt egy monstre Budapest ostroma 1945 28mm-ben. Őszintén szólva az idei Salute-on, már láttam ugyanezt a témát feldolgozva, 20mm-ben, magyar házfeliratokkal, korhű villamosokkal, stb. az nagyon magas színvonalú volt, ez a 28mm-es verzió nem tett rám mély benyomást.

Nekem teljesen új gyártóba futottam bele, 20mm-ben a második világháborús korai éveket dolgozza fel az Early War Miniatures. Gyártanak olyan kuriózumokat, mint francia lovasság lovon, lóról szállva, lovas katonát aki négy lovat őriz stb. A kínálatukban van lengyel, francia, belga sereg, és persze járművek, sok limitált szériás ritkaság, nagyon specializált gyártó.

A Sheffield Wargames Society, tőlük láttam két éve a mohácsi csatát 28mm-ben, az idén egy hatalmas hosszú táblán egy 25mm-es itáliai csatateret készítettek el, a reneszánsz korszakból, nagyjából öt-öt játékos játszotta a játékot, és kényelmesen elfértek egymás mellett.

Volt egy nagy 54mm-es léptékben lejátszott középkori csata is, a Skirmish Wargames klubtól, Al Andalus címmel, ez a híres spanyol vezér El Cid egyik csatáját dolgozta fel, a mórok ellen.

A legnagyobb attrakciót egy a sheffieldieknél is nagyobb méretű asztal jelentette, ez egy múzeum számára készült dioráma volt, 28mm-es léptékben, minden figura egy valós katonát jelképezett. A téma a dél-afrikai zulu háború, híres ütközete az isandlawana-i csata volt. Itt a 24. ezred, első zászlóalját mészárolták le a zuluk, mert lerohanták a táborukat.

A show-n több mint ötven kereskedő és gyártó vett részt, bemutató játékokból is volt legalább ennyi. A legnépszerűbb 28mm-es méretarányban, láttam vietnámi csatát, fantasy-sci-fi elemekkel vegyített második világháborút (WWW2), fiktív angol polgárháborút a harmincas évekből, de még mamut vadászatot is előemberekkel.  Ha tehetem jövőre is elmegyek erre a showra.

Szólj hozzá!

Címkék: riport colours

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr83282264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.