HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Willkommen Kameraden!

2011.10.09. 17:17 janos900

Ez a cikk most az újdonsült német seregemről szól, a német császári haderő 1916-18 közötti alakulatainak, 28mm-es méretarányú megfelelőjéről. A sereg figuráinak fele a Renegade cég gyártmánya, a másik fele pedig a Great War Miniatures-től származik. A Renegade figurákat Colin klubtagunk festette, a Great War-osok felét Paul, a másik felét én festettem, illetve fogom még befejezni a félkész figurákat.

A sereggel eddig három alkalommal volt szerencsém játszani, mindhárom alkalommal legalább egyszer hallottam, hogy ezek majdnem úgy néznek ki, mint a második világháborús utódaik! Ezzel nehéz vitatkozni, hiszen az első világháború végére kialakult gyalogsági harcászatot, mind a mai napig alkalmazzák a világ hadseregeiben. A németek az első világháborús gyalogsági taktikájukon már sokat nem változtattak, az elit Sturmabteilung-ok a második világháborús rohamutász alakulatok elődei. Ebből kifolyólag a felszerelés a két háború között tovább lett fejlesztve, de alapvetően nem változott.

Az egyenruha a sötétszürke valamelyik árnyalata volt, lehet pontos meghatározásokat tenni, de én nem szeretek szőrszálhasogató lenni ebben a kérdésben. Mert egy ruha színe rengeteg árnyalatú lehet, a használattól és a kopástól függően. A németek változtattak a szabáson és a színen, a háború folyamán, de az anyaghiányos időkben, mindenféle kombinációja előfordult az egyenruháknak. A katonák keverve viseltek régi és új szabású darabokat, egyes elnyűttebb darabok színe nagyban elütött az új felszereléstől.

Ami viszont számomra fontos, hogy szemre jól elkülöníthető alakulataim legyenek a csatatéren, a félreértéseket mellőzendően. A német egyenruha erre több lehetőséget is biztosít, az első és leglátványosabb a sisak. A sisak lehet sötétebb, vagy világosabb szürke, mint az egyenruha, illetve használtak kézzel a katonák által festett kamuflázst is. Ez nagyjából három különböző színből álló foltokat jelent, amiket fekete vonalakkal határoltak el egymástól. A másik markáns opció a gázmaszkos alakulat, meg a nem gázmaszkos alakulat. Ezen kívül a szíjazat, színét lehet változtatni barnáról feketére, mert a gyárból a katonák barna színben kapták meg a felszerelés hord szíjait, és nekik kellett feketére befesteniük, ami nem mindig történt meg, illetve víz hatására sokat veszített a feketeségéből. Így ezekből kiindulva, én azt találtam ki, hogy az elit rohamosztagosaim, gázálarcban, „camo” sisakban és fekete szíjakkal lesznek elkészítve, valamint kiválasztottam az Osprey kiadványokból egy Szász rohamcsapatot, akik smaragdzöld karszalagot viseltek rajta egy fehér gót S betűvel (Saxon). A többi elit szintén terepszínű sisakban lesz, de gázmaszk nélkül, a sima katonák meg szürke sisakban és barna szíjakkal, szintén gázálarc nélkül.

Ez azonban jelenleg még csak távlati cél, mert a seregem messze van a homogéntől. Egyelőre, vannak színes, meg szürke sisakosok, és nem vacakolok a gázmaszkos, és nem gázmaszkos figurák közt. A Renegade figuráim festése közepes wargame szintű, a többiek, jóval szebben és gondosabban vannak kifestve. Az áruk azonban nagyon kedvező volt, a sereg 55£-ba került összesen. Ezért kaptam 70 puskás figurát, 6 tisztet, 10 könnyű géppuskást, 5 lángszóróst, 8 géppisztolyos figurát, két géppuskát két kezelővel és egy aknavetőt szintén két kezelővel. A gyalogsági zöm tehát már megvan, most az ágyúim mellé kellenek kezelők, valamint lovasság és teherautók, hogy az orosz seregem ellen a keleti fronton lehessen manőverező ütközeteket vívni.

2 komment

Címkék: első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr833289829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2011.10.10. 22:46:23

Szia János!

Hát ez a sereg nem semmi!

Üdv,
Bogesz

janos900 2011.10.11. 10:59:07

Köszi szépen Bogesz!

Nagyon szerencsés voltam velük, így most a WW1 projektem, leáll egy időre, az 1848-as seregeim javára.