HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

1848-49 Szakirodalom a korszakhoz, 1. rész

2011.11.16. 13:06 janos900

A figurák festése és gyűjtése mellett, egy-egy korszak felelevenítéséhez szükség van még, jó szabályrendszerre és rengeteg szakirodalomra, hogy minél pontosabban ismerjük a kor viszonyait. Az induló projektemhez jelenleg vagy tizenöt könyv van a polcomon, ezekből szemezgetek most ebben a cikkben.

Nekem a korszak hangulata legalább olyan fontos, mint az információk és az adatok, ezért az első könyv természetesen a Kőszívű Ember fiai, Jókai Mórtól. Alapmű, értékét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy két évtizeddel a középiskola után is, élményt nyújt, ha újraolvasom, és persze a film DVD-je sem hiányozhat a polcomról.

A következő négy könyv Somogyváry Gyula regény sorozata, amit a nagyapja emlékeit felhasználva írt meg, a szabadságharcról. Az utásztiszt élményein keresztül az 1848 nyarától egészen Komárom felmentéséig követhetjük az eseményeket. A regények értékét nagyban növeli a hiteles adatok, tények felhasználása, a nagyapa emlékei, és az, hogy a szerző maga is tisztként szolgált az első világháborúban, tehát katonaszemmel írja le a csatákat, csapatokat, fegyvereket. Az első kötet még a reformkorban játszódik, címe: A Pirossapkás Kislány, a második kötet címe: A hadtest hű marad, ebben Pákozdtól Schwehátig éljük át a szabadságharcot, a Katonacsillag megfordul, című kötetben a téli hadjárat viszontagságairól olvashatunk. A negyedik kötet, A tűzoszlop a Tavaszi hadjáratot meséli el Komárom felszabadításáig. Az utolsó kötet kuriózum, mert a harmadik rész megjelenése után a szerzőt 1944-ben a Gestapó börtönbe veti, majd a háború után 1950-ben ugyanúgy ugyanonnan az ÁVO is elviszi, ezért a kézirat mintegy hatvan évig várta, hogy megjelenhessen. A regény nekem nagyon tetszett, szép keményfedeles könyvek, korabeli festményekkel a borítókon. A karakterek, jól kidolgozottak minden fontos főtiszt felbukkan a lapokon, de amik nagyon tetszettek, azok az igazi magyar népi karakterek, veterán huszárok, kisdobosok, utászok alakjai, valamint a korszak lelkes tenni akaró hangulata, a mindennapi hőstettek.

Hermann Norbert hadtörténésztől két könyvem is van, Az 1848-49-es szabadságharc nagy csatái, és A szabadságharc hadtörténete. A bevezető alapinformációk mindkét könyvben szinte szóról szóra ugyanazok, ezért nekem a Szabadságharc hadtörténete jobban tetszik, alapmű a témában még az angol nyelvű internetes fórumokon is csak mint „Herman csodaszép könyve” emlegetik.

A szabadságharc hadserege című könyv szintén alapmű, 1986-ban adták ki, azóta megért egy gyengített második kiadást, de az első az igazi. A második kiadás a Szabadságharc katonái címet kapta, puhafedeles minimális szöveges információkkal, egyfajta magyar Osprey füzet, a rajzok 95%-ban megegyeznek. A szabadságharc hadserege című kötetet sajnos nem az enyém, viszont két gyermekkori jó barátomnak is megvan, így tőlük felváltva szoktam kölcsön kérni. Ezt a kötetet egyébként már 1986-ban is olvastam az iskolai történelemverseny kapcsán.

A másik történész, akinek a munkáit haszonnal forgattam Csikány Tamás, tőle a Honvédtüzérség az 1848-49-es Szabadságharcban, című könyv van meg. Illetve a Csata Komáromnál 1849.július 2.-án avagy a szabadságharc harcászata című munkája. Ez utóbbi egy nagyon hiánypótló darab a korszak harcászatáról szóló közérthető nyelvezettével, a század szintű állománytáblák, és a csata mikró összecsapásokig történő elemzése, nagyon hasznos a wargame játékokhoz.

2 komment

Címkék: 1848 49

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr723387057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iipepeii 2011.12.13. 15:15:52

Nagyon jó irodalmi válogatás. Megint tudom hova elkölteni a házra/gyerekre/kajára szánt pénzt. Jippí! :D

janos900 2011.12.15. 14:43:17

@iipepeii: Pedig még van pár könyvem, úgyhogy kezdjél gyüjteni. :)