HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Műhely, 2012 Január, 1.rész

2012.01.01. 12:43 janos900

Először is Boldog Új évet minden Kedves Olvasómnak! A mostani cikk még részben 2011-ben íródott, de már a 2012-es év jegyében. A két nagy 28mm-es plasztik napóleoni figuragyártó (Perry, Victrix), elkezdte feldolgozni az Osztrák sereget mint témát, ezért 2012-ben remélhetőleg egy nagy adag az 1848-as korszakhoz is használható figurával fogunk gazdagodni. A Great War Miniatures és a Warlord Games a Krími háborús kínálatát bővíti, remélhetőleg végre eljutnak egy használható orosz seregig és akkor belekezdhetek egy pár orosz skirmish egységbe is. Egyszóval a jelenlegi 48-as projekt, bővülni látszik erősen. A WW1-RCW projektemet sem felejtettem el, van még vagy negyven figura és egy Tacsanka szekerem is, ami festésre vár, így ha éppen belefáradok a 48-asokba, dolgozhatom ezen a projekten is.

Próbálok haladni a korral, így én is megvettem az első plasztik 28mm-es dobozomat, ebben nagy szerepe volt Alan barátom lelkesedésének, aki SELWG show-n, öt fontért vett öt Perry plastic zuáv un. command framet. Ez magyarra fordítva, öt műanyag keretet jelent amin a ACW zuáv katonák, tisztje, zászlóvivője és dobosa van, amiket a műanyag modellekhez hasonlóan darabokból lehet összerakni. Alan jó szemmel kiszúrta, hogy ezek a darabokra szedett figurák, mennyi féle variációs kiegészítésre adnak módot. A többféle sapka variációt viselő fejeket, felhasználta már, az első világháborús görögjeihez, fabrikált tüzéreket a szerb seregéhez, az eredeti tiszt és zászlóvivő „szerbesítéséről” már nem is beszélve.

Én a magam részéről, a legjobban 28mm-ben szeretek skirmish-t játszani, amikor egy figura egy embert jelképez, szeretem a festett ólomfigurák tapintását, súlyát, nekem ez a játékélményhez tartozik. Műanyag figurákkal kicsit olyan érzésem van, mint amikor egy talponállóban, műanyag kanállal eszek valamit, nincs az evőeszköznek súlya, ettől még az étel lehet nagyon finom, de mégse ugyanaz. A 28mm-es plasztik figurák nekem túl könnyűek, és a felszerelésük túl törékeny, különösen a szuronyos puskák. Ezen nem érdemes vitatkozni, ez teljesen egyéni ízlés dolga, érzelmi és nem logikai kérdés. A könnyebb olcsóbb műanyag figurák előnyei vitathatatlanok, ha hatosával raknám őket egység talpakra, nem lenne velük semmi bajom, de én egyesével akarom használni őket. Így aztán arra jutottam, hogy nem konkrétan sereget építek belőlük, hanem átalakításokra és egyebekre használom majd őket.

Az első doboz amire szert tettem az a Victrix Austrian Landhwer szetje, az ebayen ingyenes postaköltséggel, húsz fontomba került a doboz. Van benne két parancsnoki keret, és nyolc legénységi. A napóleoni landwerh-ek fejei a jellegzetes kalap miatt, nekem jók az osztrák tüzérséghez, és mivel a napóleoni jagereket használom az osztrák vadászokhoz oda is. A Landwerh egyenruha maga, tulajdonképpen jó a napóleoni német gyalogsághoz, a gránátosokhoz és a ponton hidakat építő utászokhoz is. A Victrix dobozaiban a különböző egységekhez mindig ugyanazok a testek vannak csomagolva, csak a fejek mások. Van korai és kései gyalogsági verzió (sisak és csákó), van gránátos (szőrkucsma) és van a Landhwer a kalappal. A tiszti keretek nagyon jók tíz féle fejvariáns van rajtuk, a hátizsákokból pedig két teljes szett van, mert az altisztek és a gránátosok kardot is és szuronyt is viseletek, a többi egység meg csak szuronyt. Így én egy dobozból kilencvenhat hátizsákot tudok felhasználni a fém figurák tuningolására!

Az SDS szabályban lehet, un. dummy figurákat használni a rejtőzködő figurákra, erre nagyon jó lesz a menetelő Landhwehr figura egy 1 pence érmére ragasztva, feketére fújva. A két ezredesnek szánt lovas lovai még jól jöhetnek, mert a kutya méretű pónilovak, amiket a legtöbb gyártó gyárt nekem túl picik. Ezek sem valami nagyok, de sokkal arányosabbak. Kedvet kaptam a gyártó másik dobozához, a brit tüzérek három darab ágyúja a lőszeres taligákkal, elég jó tereptárgy alapanyag, jók lennének tereppont jelölőnek, fedezéknek. Ha roncsokat készítek belőlük, akkor nem annyira szembetűnő, hogy nem osztrák, hanem brit lövegek. A tiszti keret csákós és sapka nélküli fejeit a honvédjeimhez fogom elhasználni, és bőszen gondolkodom, hogy hogyan lehetne veszteségjelölőket fabrikálni a menetelő figurákból.

Közben ipari mennyiségű pillanatragasztó, FoW műanyag talpak és BBQ pálcikák felhasználásával készül a falusi cölöpkerítésem is.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely 1848 49

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr353510936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.