HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Seregszemle a 48-as honvédeknél

2012.01.07. 20:53 janos900

Az újév kezdete mindig egyfajta leltár, én is csinálok egy leltárt, sorra veszem a meglévő projekteket felmérem, mit kell még elvégezni, mennyi munka illetve pénz kell a befejezéshez. Az aktuális 1848-as projektel kezdem.

A téma szerintem még évekre előre ad nekem gyűjteni és festeni valót, az olvasni valókról már nem is beszélve. A 2007-ban elkezdett figuragyűjtés, most kezd termőre fordulni. A jelenlegi célom öt egység felállítása, ezekkel már lehet skirmisht játszani a délvidéki hadszíntéren, ha ezt elérem akkor félreteszem a 48-asokat és dolgozom a többi projektemen is, rengeteg figurát halmoztam fel, most ezeket ki kell festenem, ezért a hobbira szánt pénzt most jó darabig nem fogom figurákra költeni. A következő projektem egy öt épületből álló falu és a hozzájuk tartozó kerítések elkészítése lesz. Ezeket a farönk házakat az első világháborús és a polgárháborús játékokban is fel tudom majd használni.

Az első már majdnem kész egységem (festés hiányzik még) a Székely határőr gyalogságom, ahogyan a képekről is látszik már nem hiányzik egy figura sem, sőt van egy extra figurám. Amivel még akarom bővíteni, az nyolc veszteségjelző figura, ha ezek megvannak, az egység készen áll. A játékban az osztrák Jager figurákat is felhasználom, ezek jelképezik a vontcsövű kurtállyal felszerelt határőröket. Lovas tisztem is van, gyalogos is van kettő, az eredeti kommandokból származó két gyalogos figura jelképezi az őrmestereket, dobos és zászlós is van két-két darab.

A következő egyenlőre, még foghíjas egységem a Dom Miguel ezred sorgyalogsága, ebből egyenlőre még hiányzik kilenc figura, és a meglévőkből is csak nyolcnak a festése készült el. Ezekhez is kellene veszteségjelző nyolc (egyenlőre nem tudom hogyan, és honnan, mert nem gyárt senki sem), tiszt, dobos, zászlóvivő mindből csak egy van. A lovas tiszt viszont már kész.

A nemzetőreimből még nyolc darab hiányzik, valamint a meglévőkből is rengeteg festési munka. Valószínűleg rendelek majd két blistert a Redoubt-tól. A nemzetőrökkel egyező szabású, de eltérő színű egyenruhája volt az un. Woroniecki vadászcsapatnak, őket később 38. honvéd zászlóalj néven sorolták a hadrendbe, harcoltak a korai délvidéki harcokban, ezért belőlük tervezem kialakítani a vadászaimat, de ehhez csákós fejekre és Redoubt ACW figurákra lesz szükségem, ez majd csak egy későbbi projekt.

Vörös sipkás honvédjeim is vannak Damjanich vezetésével, bár a délvidéken pont a kék sipkás 3. zászlóaljat vezette. A sipka színén még vívódom, a vörös sapkás egység jobban tetszik, valószínűleg marad is. A Damjanich figurám is egy picit színhibás, mert Ő buzakék mentét hordott, nem honvéd attilát, ellenben a pallosa az korrekt, széles pengével. Itt is hiányzik még három figura és sok festési munka.

Tüzérem van összesen tizennyolc, itt csak festési munka van hátra. Lövegem van hat darab három magyar és három osztrák festésű hatfontos ágyú. Amivel bővíteni szeretném, de nem mostanában az két hét fontos tarack, valamint négy darab röppentyűs állvány, vagyis rakéták, és amennyiben nagy léptékű csatákig jutunk, a későbbiekben akkor kell még a lovas ütegekben használt hosszított un. hurkás hatfontos ágyú is. A tűzéreken is van még festeni való jócskán.

Huszárom van három féle, mindegyikből három darab, egy egység kilenc huszárból áll, így ide még minimum hat teljes huszárt kell vennem, és kifestenem, de jobb lenne tizenkettő. Ez mindenképpen egy későbbi projekt lesz.

A Székelyeknek már megvolt a beavató csatájuk, igyekszem a sorgyalogosokat is minél előbb befejezni és kipróbálni. Ha velük megvagyok, majd akkor jönnek a honvédek és nemzetőrök, a tüzéreket akkor veszem sorra, ha az aktuális küldetéshez kellenek, egyébként ők lesznek utoljára befejezve, lévén a skirmishez elég hat tüzér és egy ágyú is.


 

16 komment

Címkék: műhely 1848 49

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr483527286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2012.01.08. 09:48:32

IMádom ezeket a cikkeket olvasni. :) Esetleg nem akarsz kicsit bővebben írni ezekről a tereptárgyakról? Honnan vannak ezek a házak, stb.

janos900 2012.01.08. 10:32:31

:) Örülök, hogy tetszik, pláne ha kapok visszajelzést is, alig-alig van komment a cikkekre. :(

A házak egy nagy csalás részemről, egy angol nyelvü blogról loptam az ötletet. Ezek 1:72-es Pegasus Hobbies házak, eddig három féle jelent meg, ami a képen van az a legnagyobb. Méretben még pont a türéshatáron vannak, elmegy a 28mm-es figurákhoz is. 10 fontért vettem egy dobozt, az ebayról postaköltséggel, sztem elég jó ár. Korban meg kb. Napóleontól a második világháborúig jó minden oroszországi játékhoz. Lesz majd cikk is bővebben. :)

Sebitar · http://sebitar.blog.hu 2012.01.08. 14:17:53

Uff!

Pedig szerintem, sokan olvassák, de a kommentezés tényleg nem jellemző;)

Én is szívesen olvasom a cikkeidet!:)

Ha esetleg érdekel Hirst-Arts -os Fieldstone-os ház, akkor keress meg inkvizitoron magánba, biztos tudok segíteni...és akkor olyan méretűt csinálhatsz amilyet csak akarsz:)

Sebitar

janos900 2012.01.08. 15:33:52

Köszi szépen! Ha végeztem a mostani 5db elkészítésével, utánna visszatérünk rá. :)
Mivel most föleg skirmish-t játszom nem kell túl sok ház, a SDS-ben 90cm*90cm a játéktér, és a városi küldetésekben sincs több mint 4-5 épület. Mind a WW1, mind az RCW-hez jók ezek az orosz rönkházak, valószínüleg Szerb favágófalunak is beválnak majd az 1848-as játékokhoz. Igazándiból a játékhangulatot akarom növelni velük, a klubban fantasy, spanyol meg középkori angolszász épületeink vannak, ja meg 40K, de az valamiért nem passzol nekem a huszárokhoz. :D

Sebitar · http://sebitar.blog.hu 2012.01.08. 16:17:20

Oké rendben!:)
Nem is értem miért nem passzol a 40k:))))

iipepeii 2012.01.08. 16:52:31

Én is olvaslak. Abba ne merd hagyni! :D

janos900 2012.01.08. 17:58:08

Nincs neked olyan szerencséd. :P Máris felkerült egy újabb cikk, ez egy ilyen termelékeny hétvége. :)

Harald Blåtand 2012.02.20. 16:02:01

Nem lehet, hogy Damjanichnak a szolnoki csatát ábrázoló Than-képen látható "kék" attilája (szvsz erről rajzolta Somogyi is a Barczy-könyvbe a Damjanich-rekonstrukcióját) a kékes árnyalatú aranyzsinóros tábornoki csukaszürke volt, amit gondolom, csak a vezérőrnagyi kinevezésekor csináltatott, és őrnagy-ezredes korában nem hordta még? Mert akkor egy ilyen 1848. nyári-őszi délvidéki helységharcban nincs gond a barna törzstiszti attilával. Arról nem is beszélve, hogy a prémes kávébarna csurapéját gondolom hideg időben tábornokként sem "panyókára" vetve, vállon hordta, hanem rágombolta a kék attilára. Szóval a figurád szerintem jobb, mint gondolod :-)
Élvezet a blogot olvasni, sok a hiánypótló téma!

janos900 2012.02.20. 16:38:11

Köszi szépen, örülök, hogy tetszik a blog.

Igazából én elégedett vagyok a figurával, csak volt már olyan szakértő, aki azt mondta, Damjanich márpedig csak kéket hordott. Mivel nekem erre vonatkozólag se pro se kontra szakirodalmam nincs, a Somogyi féle rajz is kék, így elfogadtam, hogy valószínűleg neki van igaza. Öszintén szólva a játék élvezeti részéből számomra semmit se von le, hogy a figura barna vagy kék egyenruhát hord-e. Attól még Damjanich, ehhez kétség nem férhet. :)

Történelem p 2012.03.13. 15:19:18

Én a blogodra nem régen bukkantam rá (ma). Nagyon érdekes amit csináltok. Én nem rég töltöttem be a 13. életévemet és kíváncsi vagyok, hogy milyen szabályok alapján játszotok és a bábukat hol lehet beszerezni (esetleg jók e a sima modellekhez vehető műanyag katonák).

janos900 2012.03.13. 17:30:23

@Történelem p: Kedves Történelem p!
A 48-as témához, az 1:72-es méretarényú, napóleon korabeli osztrák figurákat tudom ajánlani: www.plasticsoldierreview.com/PeriodList.aspx?period=22#Austria
ugyancsak ajánlom a figyelmedbe a wargame.hu honlapot, ahol a magyar játékosoktól tudsz érdeklődni, esetleg élőben megnézni egy wargame csatát.
A cikkben lévő figurák nagy részét egyedileg gyártották le nekem, ezek ólomfigurák. Szabályrendszer rendkívül sok van, a wargame.hu-n a linkek közt van ingyenes letölthető napoleoni szabályok ezekkel már lehet játszani a 48-as korszakot. Merrefele laksz, es melyik korszak érdekel?

Történelem p 2012.03.13. 18:29:01

Magyarországon lakok, Kispesten (Budapest XIX. kerülete). Hát...engemet sok korszak érdekel, de főleg az újkor, azon belül a 1500-1945 közötti időszak érdekel. Arra lennék még kíváncsi, hogy az 1:72 méretarány, az kb. hány centiméternek felel meg (van néhány ólomkatonám)?

janos900 2012.03.13. 19:43:19

@Történelem p: Akkor erdemes lenne ellatogatnod a SAS wargame klubba, bovebb informaciok a wargame.hu honlapon, mert az Budapesten mukodik.
A masodik vilaghaborus csatakat a modellboltokban kaphato figurakkal es jarmuvekkel jatszak, a kisebbek az 1:72-esek, a nagyobbak az 1:35. Az 1:72-es figurak nagyjabol 2cm magasak, ezeket hivjak 20mm-eseknek.
Ajanlom figyelmedbe a Memoir 44 cimu tarsasjatekot, en is ezzel kezdtem, van egy magyar rajongoi oldala is, www.memoir44.hu

Történelem p 2012.03.13. 21:13:14

Köszi a felvilágítást!

janos900 2012.03.28. 09:35:24

@Történelem p: Nincs mit, latom a wargame.hu-ra is felregisztraltal, helyes! :) Menj el megnezni egy csatat a SAS utcai makettboltba! :-D

Történelem p 2012.03.29. 21:11:14

@janos900: Jó megpróbálok, de a tanulás elviszi az időm nagy részét.