HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Több festés, kevesebb vásárlás!

2012.01.08. 17:48 janos900

Az SLW klub topikban, ez a trend, vagy inkább óhaj fogalmazódott meg, amikor az újévi vállalásokat olvastam. Ezt nekem is jó lenne megfogadni, mert rengeteg tennivaló van még a meglévő projektjeimben is, a festetlen figurák meg glédában állnak, vegyük szépen sorjában a sorakozó ólomkupacokat.


Kezdjük a sikertelen, okafogyott projektek felszámolásával, vagyis az „ólomból aranyat” projekttel. A második világháborús 28mm-es britjeimtől és egyebeimtől meg kellene szabadulnom a 2012-es év folyamán. A briteket használtam párszor az RCW játékok során, a járműveket talán csak egyszer összesen. Ha játszunk is WW2-t az Rapid Fire 20mm-es méretarányban. A gond az, hogy még legalább egy hétvége lenne kifesteni a maradékot. Van négy rajom, nyolc puskás gyalogos, egy Thompsonos altiszt, egy Bren puskás (erről nekem most már mindig a Ravasz, az Agy meg a két füstölgő puskacső fog az eszembe jutni, sose a második világháború) tartozik egy rajba. Három rádiós, három parancsnok és három lángszórós figura is tartozik a csapathoz, két könnyű kétfontos aknavető négy figurával, valamint további nyolc figura szintén Thompson géppisztolyokkal, ezek tartalék tizedesek, vagy egy utász raj.

A támogatásukat a további erők hivatottak megoldani: két Vickers géppuska három-három kezelővel, négy utász kábelekkel és robbanóanyagokkal felszerelve, két háromfontos aknavető szintén három-három figurával, két mesterlövész két irányzóval, két PIAT kezelő két lőszerhordóval, egy tartalék kétfős Bren team, két Bren Carrier lövészpáncélos, és egy Daimler páncélautó. Akad még vagy hat darab amerikai fél lánctalpasom,  ha motorizálni akarom őket, meg egy Churchill tank, két Sherman és két Centaur 95mm-es tarackokkal. A figurákat be kell fejeznem a SALUTE börzére, a két Bren C.-vel együtt megpróbálom eladni őket nyolcvan fontért, egybe. Nagyjából egy fontot tudok kérni egy figuráért, és kb. tíz fontot a járművek darabjáért, ebből még levesznek a börze szervezői nyolc font jutalékot. Nem lesz valami nagy üzlet, de ezeken a figurákon tanultam meg festeni, ha elmegy az egész egyben, akkor nullán leszek. A többi tankot tíz fontos darabáron próbálom majd eladni, a fél lánctalpasok nyolc fontért lesznek beadva.

A következő hazafias projekt az OMM (Osztrák-Magyar Monarchia), WW1 (első világháborús) serege. Ezt a keleti fronthoz az oroszok ellen kezdtem el gyűjteni, de nagyon nincs hozzá figurakínálat, azért csak összegyűjtöttem ebből is egy dobozra valót. Van huszonnyolc részben festett és talpalt puskás-sapkás gyalogosom a Renegade cégtől, van tizennégy rohamosztagosom a Scarab cégtől, szintén talpalva, alapozva.

Rajtuk kívül van még festetlen figurám a Brigade Games-től, nyolc tiroli Kaiserjager, három komplett háromfős géppuskás osztag. A géppuskák nekem valahogy túl soványak, nem hasonlítanak a jó öreg Schwarclose géppuskákra. Sebaj, a töltő figura meg a lőszert cipelő jól használható, még ha a géppuskát ki is cserélem.

Van itt még tizenkét darab tiszt és altiszt, meg két darab 7.7 cm-es Krupp ágyú. Ez így festeni pont elég munka, de azért ez a sereg még foghíjas, aknavető, lovasság stb. hiányzik még belőle. Egyenlőre parkoló pályán várnak a további sorsukra, a Renegade puskásokból, már eladtam vagy húsz darabot az Alannek, aki Ukrán anarchistákat gyártott belőlük az RCW játékhoz.

Akad még valahol tizenkét korai egyenruhás OMM gyalogosom is, de ezek 30mm-esek, a London Tradition cégtől. A felsorolás szerintem már most is elég, egy beutalóhoz, valamelyik jó nevű idegszanatóriumba. Pedig még messze nincs vége a listának! Ideiglenes zárásnak egy újabb kép a készülő rönkházról.

8 komment

Címkék: műhely első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr683529122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2012.01.08. 19:56:59

Minden cikk után fáj a szívem, hogy kis hazánkban esélyem sincs ilyen pofás kis seregek értelmes árú beszerzésére, sőt, még ha be is szerzem, játszani nincs kivel, mindenki csak 40k, warmachine, maximum ww2, azt is 1/72-ben...

janos900 2012.01.08. 20:37:01

Na azért ennyire nem rossz a helyzet. A fehérvári Alba Regia klubban, játszanak 28mm-es WW2-t. Budapesten a SAS klubban van 28mm-es okori, napoleoni, 7 eves haborus sereg is, sot ha jol tudom vannak akik 40mm-ben Amerikai Függetlenségi Háborút játszanak. Ha elolvasod a cikkjeimet, egy napoleoni-muskétás (ertsd 1700-1871) stilusu skirmishez, 24 figuras seregeket gyartok, azert 50 figura ket sereghez nem annyira vészes, mondjuk 70 font postával, fém figurákkal. Most ugyan pocsek az arfolyam, de mondjuk 30.000 HUF. Nem keves, de nem elerhetetlen, es egy konyhaasztalon lehet jatszani. Hol laksz?

KVadász 2012.01.08. 21:25:10

Na ja, de nekem kevésbé jön be a SoDS (ami egyébként marha jónak tűnik a leírásaid alapján) mert én nem szeretem, amikor 10-15 figura kolbászol a pályán. Valahol 30-40 figuránál indul el az a létszám, amitől nekem wargame a wargame. Pl. Flames of war. Csak ott meg a méretaránnyal nem vagyok kibékülve.

És egy ilyen sereg beszerzése marha körülményes itthon. A pénz nagyon nem érdekel, sosem az volt nálam a szűk keresztmetszet. A figurakínálat nagyobb kihívás, na meg játékostársat találni...
Pl. most a SAGA-t kezdtem el behozni a haveri körbe a köztudatba, meglátjuk, sikerül-e. Nem könnyű, hiába jó és hangulatos, az emberek nem akarnak semmi újba belevágni körülöttem.

De az igazi álmom egy jó kis WWI, vagy orosz polgárháború (az nekem is nagy mániám), de ilyen a spanyol polgárháború is, amivel pláne esélytelen lennék itthon, de szerintem kint se túl nagy hozzá a figurakínálat. :)

janos900 2012.01.08. 21:37:07

A SAGA jó, és a két doboz Gripping Beast plasztik figurával, már elérhető áron van a seregek java része.
A SAS klub oldalán wargame.hu megtalálod Dzsozyt, nála láttam eladó 28mm-es korai WW1 franciákat, lehet még megvannak, írj neki egy privit, hátha. Így megnézheted mielőtt megveszed, és semmi probléma a szállítással. Volt vagy 40db, szerintem több is, úgy hallottam a SAS-os srácok közül többen is berendeltek WW1-et a Renegade cégtől, a nagy akció idején, ott lehet, hogy lenne ellenfél.
Spanyol polgárháborút 28mm-ben az Empress Miniatures gyárt, szépek és elég sokféle is van. Az RCW oroszok drágák, a többihez viszonyítva, mert egyik gyártó se adja öket akcióban, közel 2 fontra jön ki darabja sajnos.

Ysengrin 2012.01.09. 23:29:55

Nekem a kedvenc történelmi konfliktusaim a Russian Civil War és a Spanish Civil War, de még így is 1001 másik projektem van, ezért egyelőre még nem kezdek bele, de ami késik nem múlik... ;)

KVadász 2012.01.10. 13:05:26

SZólj ha belekezdtél, mindkettőhöz lesz ellenfeled a személyedben :D

KVadász 2012.01.10. 13:05:58

Azaz személyeMben. :)

janos900 2012.01.10. 23:17:51

Hajrá! RCW cikk lesz még tőlem, szép számmal. SCW-t nem ígérek. :)