HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Klubélet 2012 Január

2012.01.21. 12:09 janos900

Természetesen hétről-hétre minden hétfőn végigsétálok a klubbon, és megnézem a „felhozatalt”, ki mit játszik, milyen szabályokkal. A szokásos „eretnek” hozzáállásommal néha nagyon meg tudok lepni néhány ortodox játékost. A minap végtelen pimaszságomban azt mertem javasolni, hogy használják a tagságnál tonnaszámra fellelhető Warhammer 40.000 figurákat, az új Tomorrow`s War című szabályokhoz.

Döbbent, rökönyödött csend fogadta az észrevételem, majd módosítottam a javaslat tárgyát az AT-43 előre festett figuráira, ez így már értő fülekre talált. Ebből is van vagy ötszáz figura összesen a klubtagok birtokában, és ezekkel nem játszik senki, legalábbis én két éve nem láttam AT-43-at a klubban. Vicces látni, hogy a konstruktív formabontó, kísérletező ötletek nagyrészt a történelmi játékosoktól jönnek a klubban, az alapjában véve tudományos és fantasztikus játékokat kedvelők meg, csak a „kánon” szerint, a megadott sereglisták alapján, előírt sémákban gondolkodnak. Alan barátom és társai a klub online fórumában közel 400 hozzászólásban boncolgatják, meg tervezik az első játékukat az Ambush Alley és Osprey közös kiadványa alapján, október óta vásárolgatnak és festenek, de a rendszert még egyik se próbálta. Ugyanakkor ott állnak a festett sci-fi figurák a polcon. Félreértés ne essék, legyenek hangulatilag passzoló figurák, járművek az asztalon, de spóroljanak egy kicsit a pénzzel és az idővel, és próbálják ki először a szabályokat, elvégre gond nélkül megtehetik. Előre költeni, festeni gyüjteni, mikor még senkinek sincs tapasztalata a rendszerrel, nem valami okos dolog.
A Song of Drums and Shakos rendszer nekem alapvetően nagyon tetszik, már megvettem (letöltöttem) a XX. századra vonatkozó (Flying Lead) raj szintű szabályt is, ebben vannak sereglisták mindenféle csatához, WW1, WW2, Modern és sci-fi is, gondolkodtam rajta, hogy esetleg játszanék egy Aliens vs Tengerészgyalogság skirmisht, nem kell hozzá más, csak húsz darab 40K birodalmi gárdista, meg vagy harminc darab génorzó. 28mm-es sci-fi terepből annyi van a klubban, hogy szinte bármit össze lehet rakni belőle, arról már nem is beszélve, hogy a Space Hulk játékokhoz ott áll festve a hatalmas folyosórendszer. A sereglisták nagyon inspirálóak, van pl egy komplett A-Team páncélozott furgonnal, amerikai és német lista WW2-höz, SWAT és terrorista, Delta Force és mogadishui szabadcsapatok (Black Hawk Down). A kiadó honlapján van csapat szerkesztő kalkulátor, azt rakok össze, amit csak akarok.
A Song of Drums and Shakos-ra azért tértem itt ki, mert egyre inkább teret hódít nálunk a klubban! Játsszák az ACW verzióját 54mm-es műanyag figurákkal, konföderációsok és unionisták csaptak össze a minap egy farmház körül, de láttam már a fantasy verzióját is Gyűrűk Ura figurákkal. Ez utóbbi nagyon tetszett, mert az én szájízem szerint való megoldás volt. A figurákat egy azóta már megszűnt játékból használták fel. A játék neve sajnos nem ugrik be, de a lényege az volt, hogy az előre festett figurák hexa talpakon voltak felállítva, a talpakon jelölni lehetett a veszteségeket kis sebességváltó szerű karokkal (ilyen előre festett LOTR figurás játék volt 54mm-ben is, ebből csináltak egy nagy bemutatójátékot a klubtagok a SELWG 2011-re). 2006-2007-ben még én is vettem két dobozzal ajándékba, a barátom fiainak. Az alapdobozt egy, azaz egy fontért árulták a játékboltban, benne nyolc festett kb. 40mm-es figurával. Az élelmes és konstruktív klubtársam bevásárolt annó a leárazásokban és az ebayen, újratalpalta a figurákat, kicsit feldobta a festésüket, és most van vagy kétszáz figurája, amivel skirmisht játszik. Fogta a kedvenc világát, a neki tetsző verziójú figurákat, és az egészet átültette egy olyan rendszerbe, ami neki tetszik. Játssza a Középfölde csatáit, kötöttségek nélkül.
A következő három hónapban lesz össznépi nagyjáték, amiben teszteljük az egyik SALUTE játékot, készül egy nagy Western összecsapás melyben már most tudhatóan benne lesznek Pinkertonék, a Los Lobos Mexicanos, de még az Apacsok is jelezték a részvételüket. A szokásos negyedéves tesztjáték is szerveződik a Hammers Slammers 15mm-es díszleteivel. Várható még két újabb nagy Space Hulk játék is, és jól haladnak a Kings of War csaták is, ezekben a Warhammer Fantasy seregek élik reneszánszukat, még én is játszottam egyszer egy gyíkos-ősállatos sereggel, mindféle Ogre ellen. Az egyik egy komplett tehenet hordott tarisznya gyanánt a vállára vetve, a többiek meg csípőből tüzeltek, mindenféle kardokkal megtöltött ostromágyúkból, csúnyán kikaptam.
A SALUTE tervezése-szervezése gőzerőkkel folyik, sajnos a céges továbbképzésem miatt, sokkal kevésbé tudtam részt venni benne, mint szerettem volna. Megvan a figura, készül a táska, nyomtatják a pólókat, sikerült beszereznünk hat darab rádió távirányítású tankot. Ez utóbbiak évek óta az egyik, legnépszerűbb gyermekprogram a shown. Tavaly az előző készlet utolsó darabjai is megadták magukat, szerencsére volt egy nagy internetes kiárusítás, így jutányos áron beszereztük hat új tankot, így most egy pár évig megint életképes a program. A blogunk lassan gyarapodik, elkészült az új honlapunk is, még nem száz százalékos, de szerintem jól néz ki. Három SLW bemutató játék is lesz a shown, egy történelmi, egy sci-fi tévésorozatot feldolgozó, véleményem szerint eszméletlen hangulatos játék (Captain Scarlet, lásd a kép itt alul, ez már a játék!!) és egy Warhammer 40.000 játék is.


A tavasszal megint tervezünk egy vagy két hétvégét a szűkebb baráti körrel, amikor a feleségek elmennek egy hétvégére valahová, mi rögtön tábort verünk a nappalikba. Az elmúlt egy évben ötször szerepeltünk különféle wargame kiállításokon az Antietam (1862.09.07) mellett vívott csata 15mm-es demójával, itt az ideje, hogy újra is vívjuk a „Sunken Road” csatáját, elvégre mindenünk megvan hozzá!
 

Szólj hozzá!

Címkék: south london warlords

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr1003620136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.