HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Boldogtalan hadiidők… 1914-1918

2012.02.14. 19:54 janos900

Ismét egy magyar könyvajánló, ez egy speciális kötet, több szempontból is. Elsősorban mert ez a könyv az 1920-30 években megjelent emlékkönyvek mintájára készült, teljes egészében a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiadványa, a képanyagát az intézet archívumából válogatták ki, a cikkeket pedig az intézet munkatársai írták. Alapmű a témában, már csak azért is, mert rövid cikkekben kitér az akkori élet mindennapjaira, olyan részletekre is, amikre a történelemkönyvek, vagy a egyéb hadtörténelmi szakmunkák nem.

Azért is különleges a kötet, mert ez tulajdonképpen a folytatása, a Boldog békeidők című hasonló elvek alapján felépített könyvnek. Ugyanakkor önmagában is teljes egész, ha valakit az első világháború érdekel. A könyv 2005-ben került kiadásra, akkor háromezer kilencszáz forintot kértek érte, én az enyémet ötezer forintért vettem az internetről, de megérte ennyiért is.

714446_4.jpg

Hadijátékosként igazi kincsesbánya, hiszen leírja például a németek Kínai gyarmatán rekedt Osztrák-Magyar hadihajó rövid történetét, illetve legénységének szerepét a japán-brit ostromló sereggel szembeni harcban. Bizony, magyar tengerészek harcoltak japánok ellen az első világháborúban, Kínában. Aztán olvashatunk információkat az egyiptomi fronton szolgált magyarokról, a K.u.K. légierő magyar pilótáiról vagy éppen a huszárokról. Gyűjteményes kötete ez a fegyvernemeknek, a szakcsapatoknak, vannak írások a különböző frontokról és hadműveletekről. A tábori híradós, egészségügyi és élelmezési csapatokról szóló írások kuriózum számba mennek.

Rövid tömör leírásokat kapunk, nem mélyreható elemzéseket, az egész kiadvány egy nagyszerű felvilágosító jelleggel bír. Kapunk egy jegyzéket a hadtörténeti közlemények vonatkozó cikkeiről, ez utóbbi nekem nagyon hasznos, mert még anno 2004-ben megvettem a digitalizált évfolyamokat, a jegyzék alapján sokkal egyszerűbb nekem keresni. Részemről nagyon tetszett a több oldalas un. Baka szótár, ami a német katonai szaknyelv magyarosított szlengje, és nagyszerűnek találtam a különböző állatok hadi szerepének tárgyalását. Úgy, mint a lovak és a méneskar, a hírvivő és teherhúzó kutyák valamint a postagalamb szolgálat leírását.

Mindenkinek ajánlom a könyvet, mint bevezető kötetet a Nagy háborúhoz, mert rendkívül részletesen kitér a hadiidők minden aspektusára, ugyanakkor a rövid tömör szócikkek nem unalmasak, és főleg nem hosszúak. Aki akar célirányosan tovább kutathat a témákba, aki viszont csak az általános tudását akarja bővíteni annak ez a kötet teljes ki fogja elégíteni az igényét.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr614105302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.