HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Army Uniforms of World War 1

2012.02.15. 19:34 janos900

A Blandford Colour Series egy a hetvenes években angolul kiadott keményfedeles A5 méretű könyvsorozat, nagyjából húsz-huszonöt kötete van, ami a hadtörténelemhez kötődik, ebből az egyik az első világháború uniformisai. A sorozat nagyvonalakban a régi magyar búvárzsebkönyvek szisztémáját követi, színes grafikák megszámozva és az ehhez tartozó szövegcikkek.

A kiadása évében négy font és kilencvenöt pence volt az ára, én az enyémet az ebay-ról tíz fontért vettem. Szerencsés voltam vele, újszerű állapotban van, a börzéken gyakran látom tizenöt fontért kevésbé jó állapotban.

51ydrln2iNL._SL500_.jpg

Az első kilencven oldalon 245 grafikát találunk, majd kilencven oldalon kapunk tömör leírásokat a hadseregekről abc sorrendben. Az utolsó részben vannak a grafikákhoz tartozó szöveges magyarázatok. A kötet lényegét és értékét a grafikák jelentik, ezek korabeli fényképek alapján festett katonák. Piere Turner grafikus nagyszerű munkát végzett, a karakterek szinte megszólalnak, gyakorlatilag színes fénykép minőségben újra festette a korabeli fekete-fehér fotókat. Sok rajzát látom visszaköszönni az Osprey kiadványokból is, a legutóbb az amerikai lovas katona rajza volt nagyon ismerős nekem. Amikor azután összehasonlítottam a kettőt kiderült, hogy az Osprey grafika gyakorlatilag újrarajzolása az Ő képének.

A legegyszerűbb, bemutatása a kötetnek, ha leírom a magyar vonatkozású részeket, ebből már lehet következtetni, mennyire részletes a könyv. Az osztrák-magyar fejezetben tizenkilenc rajz van, korai és késői egyenruhák vegyesen, van egy teljes korai dragonyos lóháton, csendőr a jellegzetes tollas kalapban, huszár, utász, de még főtisztek is. Tengerészeti egyenruhák nincsenek a könyvben, pilóták is csak egy-egy országonként. Hét oldalon foglalkozik a K.u.K. rangjelzésekkel, és az egyenruhák részleteivel, van egy fél oldalas színes ábra a gyalogosok menetfelszereléséről, ezen minden rajta van az ásótól a hátizsákon át a lőszertartókig. A kötet kitér és színesben be is mutatja mindkét rohamsisak típust (német ill. Berndorfer) amit a csapatok használtak, sőt az egyik ábra a megerősítő homloklemezt is.

Ha valaki drágának találja az Ospery kiadványait, ez a kötet színes képanyagban felér körülbelül tizenöt Osprey füzettel, gyakorlatilag országonként egy, és nagyjából annyiba kerül, mint egy új Osprey. A szöveg tartalma azonban jóval kevesebb, fényképeket pedig egyáltalán nem tartalmaz. Én a figurafestésnél nagyon jó hasznát vettem, részemről használom az Ospreyt is, meg ezt is, a Monarchia két Ospreyben van feldolgozva, a Brit Birodalom illetve a Német Császárság egyenruhái három-három füzetben. Ez a régi kiadású kötet, egy kedvező árú alternatívát kínál a figurafestőknek, az első világháborús témában. A végén meg kell említeni a könyv egyetlen fájó hiányosságát, mégpedig azt, hogy az Oszmán Birodalom sajnos teljes egészében kimaradt a könyvből, így ebben az egy témában teljesen használhatatlan.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború brandford

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr304114721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.