HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Uniforms of the American Civil War

2012.02.16. 22:56 janos900

A Blandford Colour Series kötetei közül való ez a kis könyv is, a huszadik századi témákkal foglalkozó társaival ellentétben, ez a kötet pont megfelelő méretű a választott témájához. Az első világháborús egyenruha gyűjtemény közel se volt teljes, a járműkatalógusok aztán meg pláne nem. Ellenben egy hat év hosszú háború két hadseregének egyenruháit százhúsz festményben már elég részletesen be lehet mutatni.

A kiadása évében (1975) két font és ötven pence volt az ára, nekem valami csoda folytán hét fontért sikerült megszereznem, ebben gondolom közrejátszott az is, hogy ez egy ex könyvtári könyv, a Derbyshire könyvtárból. Száznyolcvan oldalas, ebből hatvannégy oldal a színes festményekkel van tele, átlagosan két katona jut egy lapra, az Uniósok harminchárom oldalt kaptak a Konföderáció harmincegyet. A kötet elején egy meglepően jó húsz oldalas történelmi háttérleírás van a háborúról. A festmények után részletes listák vannak a rangjelzésekről, a háborúban használt kézi és tüzérségi fegyverekről, majd a kötet végén a már megszokott jegyzékek minden egyenruhához.

uniform.jpg

Az amerikai polgárháborúról több mint ötvenezer könyv jelent meg, nekem is van vagy harminc a polcomon, ennek tükrében ezt a könyvet ajánlom, minden kezdő a téma iránt érdeklődő hadijátékosnak. Húsz oldalon kapunk egy áttekintést a háborúról, vagy hatvan egyenruhát mindkét sereghez, és tájékoztatást a seregek felépítéséről. Ez alapján már lehet sereget választani, figurákat keresni és elkezdeni festeni. A rajzok karakteresek és nagyon hangulatosak, van itt minden a kezdeti parádés milicista egyenruháktól a zuávokon át, a Garibaldi légiósokig mindenféle egyenruha. Lovas, tüzér, gyalogos, lövész és tengerész egyenruhák, és rövid összefoglalók az egységekről.

Hogy ne maradjunk magyar vonatkozás nélkül, az egyenruha rajzok közül kiemelném a Garibaldi Gárdát, a 39th New York Volunteers (39.-ik önkéntesek) alakulatát. Ebben nagyjából egy század magyar szolgált, az alakulat alapítója is egy magyar volt. Az egyik századuk egy olasz lobogót kapott, amely az előző évben még Rómában volt kitűzve, a magyar századnak egy magyar hölgy adományozta a saját kezűleg vart magyar zászlót. Az ezred ott volt az első ütközetben a Bull Run-nál, és később Kőfal Jackson csapatai ellen is harcoltak a Cross Keys-i csatában Számvald Gyula parancsnoksága alatt. A különlegességük az olasz Bersaglieri egyenruha a jellegzetes kalappal.

Remek téma lehet a híres Bredan féle mesterlövész alakulat, akiket a legjobb céllövők közül toboroztak az Uniósok, és a korszak legmodernebb puskáját kapták az ismétlő rendszerű vontcsövű Sharp-ot. Hiram Bredan volt a nemzeti céllövőbajnok tizenöt éven keresztül a háború előtt, az Ő ötlete volt az alakulat megszervezése.

De hogy a délieket se hanyagoljam el, találunk példát a híres Louisiana-i Tigris Zuávokra is, nekik piros-fehér-kék csíkos, buggyos marokói nadrágjuk volt, mellényt és piros fezt hordtak. Parancsnokuk Chatham Roberdeau, rendkívül színes figura volt, volt katona az amerikai-mexikói háborúban, ügyvédkedett New Orleans-ban, zsoldos volt Dél-Amerikában, Mexikóban, de szolgált Garibaldi mellett Itáliában is. A Tigrisek szintén ott voltak Bull Run-nál, és elkísérték Jacksont a völgybe (ott volt a Cross Keys ütközet), így történetük nagyon hasonló a Garibaldistákéval, csak a másik oldalon.

Ilyen és ehhez hasonló rövid történetek, és ismertetők vannak a könyvbe, ha megnézzük az egyenruhákat, bizony a polgárháborúban felbukkant a 19. század összes egyenruha típusa, csak a fenti két példát követve csatázhatunk „francia” zuávokkal, „olasz” Bersaglieri-ek ellen, kihagyva a klasszikus „kékek a szürkék” ellen felállást. A kötetre támaszkodva mindenképpen nagyon színes seregeket építhetünk, a szöveganyaga pedig a konfliktus történetét teszi sokkal érdekesebbé.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. brandford

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr34120817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.