HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Dover, az ezer éves sziklaerőd

2012.02.18. 16:36 janos900

Régóta tervezem megírni ezt a posztot, mert híres fehér sziklák tetején, és azok gyomrában is, egy fantasztikus erődrendszer áll, tapasztalataim szerint a magyarok által teljesen ismeretlenül. Hat éve élek Londonban, rengeteg itt élő magyar a barátom, de még nekik is én szoktam felhívni a figyelmüket arra, mennyire nagyszerű kirándulási célpont ez a hely. A hazúról érkező látogatók, ha érdeklődnek a hadtörténelem iránt leggyakrabban a londoni Imperial War és a Bovington Tank múzeumot látogatják meg, a repülés szerelmesei meg Hendon-t és Duxford-ot, Dover nincs a célpontok között, pedig nem csak a hadtörténelem szerelmeseinek élmény ez a hely.

Dover a kiemelt stratégiai helyzete miatt magán hordozza a brit szigetek történelmének lenyomatát, ezer évre visszatekintve. Láthatunk itt, Római világítótornyot, Angolszász templomot és erőd romokat, büszke többször is korszerűsített Norman várat, Napóleon korabeli földalatti kaszárnyát, második világháborús sziklakórházat, és van itt a hidegháború idejéből származó atombunker is.

Dover3.jpg

1740 és 1945 között ez a területet folyamatosan modernizálták és erődítették a kor követelményei szerint. A középkori kezdetektől 1958-ig katonai objektum volt, állomásozott itt, légvédelmi és partvédelmi üteg, tengerészeti irányító központ, de még komplett sorgyalogezred is.

Dover2.jpg

A második világháború alatt a szemközti parton felállított német ágyúk gyakran bombázták, számottevő kárt azonban nem sikerült okozniuk, így nagy szerencsénkre a középkori várat teljes pompájában barangolhatjuk be. Az épület az English Heritage szervezet kezelésében van, a borsos tizenhat fontos belépőket dicséretes módón fejlesztésekre fordítják, az első ott jártamkor (2007) az un. Öregtorony belül teljesen kopár volt, tavaly amikor újra odalátogattam, az szobák nagy részét bebútorozták, tűz égett a kandallókban, és drapériák takarták a kőfalakat. Szombat délelőtt korhű ruhákban színészek adták elő színdarab formájában II. Henrik családi szennyesét, a turisták a falak mellett álltak a termekben, miközben színészek a terem közepén nagy átéléssel formálták meg Oroszlánszívű Richárd családjának tagjait. Számomra maradandó élmény volt láthatatlan időutazóként átélni a darabot, ott ahol az anno megtörtént. Az intézmény honlapján lehet tájékozódni az előadások időpontjairól.

 Dover4.jpg

Az öregtorony grandiózus, 6.5m vastag falak, 25m magasságig és mindez a kikötőt uraló szikla szírt tetején, jó időben a tetejéről látszanak a francia partok. A környező épületekben több kis múzeum van, köztük egy brit gyalogezred múzeuma is. A toronyhoz tartozó udvarból tudunk eljutni az elmaradhatatlan középkori alagútrendszerig, valamint itt kapott helyet II. Henrik és családfájának interaktív bemutatója is. A távolabbi falakon elöltöltős ágyúk vannak kiállítva, a falakat megerősítő töltések tetején pedig a második világháborús légvédelmi ütegek kiépített talapzata látható.

 Dover7.jpg

A falakról ha lenézünk a várba, látszik a szász templom és a római világítótorony, valamint az is, hogy az udvar tele van mesterséges dombokkal, ezek alatt rejtőzik a több szintes alagút és katakomba rendszer. Az első szintet még a 18. században építették ki, hogy a partvédő erőknek bombabiztos fedezéke legyen egy esetleges invázió esetén, később, ahogyan fejlődtek a tüzérségi fegyverek úgy bővült és mélyült a földalatti erőd. Látogatóként megtekinthetjük a sziklakórházat, a Napóleon korabeli kaszárnyákat és a kandallókat (nagy kandallókban fűtöttek egész évben a hideg miatt). Megtekinthető a Dinamo hadművelet főhadiszállása (1940), megmaradtak az Angliai csata idejéből a kommunikációs szobák berendezései, és a korház rész is teljesen fel van szerelve. Itt hangszórós kommentárral végigkövethetjük egy sebesült pilóta beérkezését, és ellátását. Egy minden látványosságot sorra vevő, jó iramú körséta felnőtteknek is egy négy órás programot jelent az erődrendszerben, a kikötő a folyamatos kompforgalmával és a tengerparti városka az éttermeivel szintén jó program lehet, én egy egynapos autós túra keretében mutattam meg a családomnak a Canterbury Katedrálissal egybekötve. De voltam már itt vonattal is Londonból, szintén egy jó egynapos kirándulás részeként.

 Dover8.jpg

Hadijátékosként az erődrendszer története remek ötleteket ad, a középkori vagy fantasy tereptárgyak felhasználását más történelmi korszakokhoz. Remek hipotetikus küldetés lehet például a soha meg nem valósult német invázió 1940-ben. Egy német ejtőernyős akció, ami a szárazföld felől ostromolja meg a középkori erődöt, hogy azután bevegye a bunkerrendszert. De ugyanez lehet napóleoni köntösben is, vagy akár első világháborús verzióban is. Közel ezer év történelméből lehet szemezgetni, rengeteg minden történt ezalatt, ha a kora középkort nem számítjuk akkor is.

 Dover6.jpg

5 komment

Címkék: riport második világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr504129890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iipepeii 2012.03.05. 09:19:48

Miért nincsenek új posztok? o.O Lassan jelentkezni fognak nálam az elvonási tünetek. :S

janos900 2012.03.05. 13:34:49

Szia!

A helyzet diohejban a kovetkezo: ezen a heten Mo.-n vagyok gyogykezelesen, a jovo heten mar leszek Londonban ujra, akkor majd lesznek megint cikkek. A havi 10 post csak azert volt, mert betegszabadsagon voltam, nagyjabol havi 4-5 ami a terv, igyekszem, de az egeszsegugyi problemaim, nem sok idot hagynak a blognak. Ha minden jol megy marciusban is lesz 4-5 post. Kitartast. :)

iipepeii 2012.03.06. 08:11:24

Nos, ebben az esetben jó egészséget és erőt kívánok! Természetesen ez az első. De azért legközelebb jelentsd be ha valami hasonló történik, mert rémületemben, hogy esetleg megszűnik a blog, majdnem vettem egy jegyet Londonba... Na mindegy! Várjuk a kiváló írásaidat! :)

KVadász 2012.03.06. 15:56:50

Nagyon vájuk, és jobbulást!

janos900 2012.03.06. 19:37:32

Koszi szepen, mar javulok. :)