HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Őrnagy Úr, keressen magának ellenséget!

2012.03.20. 06:45 janos900

Bogáti Péter iskolás éveim egyik kedvenc szerzője, ifjúsági regényei közül sokat olvastam, az Időtojás sci-fi kisregényét vagy hatszor, A linkostowni csapdát meg már nem is emlékszem hányszor. Ez a regénye viszont valahogy elkerülte a figyelmemet, pedig nem másról szól mint Zágonyi Károlyról, a magyar negyvennyolcas huszárból, úniós ezredesé lett tisztről, illetve rajta keresztül  a Kossuth emigrációról.

Remek kis könyv,  alig több mint kétszáz oldalon,  az ifjúsághoz szóló stílusban vezet be minket az emigránsok életének küzdelmes mindennapjaiba. Olvashatunk a Kossuth Lajos által alapított amerikai fegyvergyárról, vagy éppen Új Budárol, a menekült magyarok városáról. A szerző nagyszerűen elvégezte a házi feladatát, a kötetben  említésre kerül az összes eddig ismert tény és érdekesség. Hőseink, akik a szabadságharc bukása után kezdenek új életet a távoli országban, sok mindennel próbálkoznak, hogy meg tudjanak élni, olvashatunk történetet farmerekről, magyar dalárdáról, lovasoktatókról de még vívómesterről is.

ornagy.JPG

Persze a polgárháború kitörése után szinte kivétel nélkül mindegyikük kardot köt az Únió védelmében. A főszereplő Zágonyi, akit viszont Dancs Lajos naplója mutat be, így mintegy mellékesen az ő történetét is megismerjük. Zágonyi alakja köré épül a történet, mert ő követte el a leghősiesebb tettet az emigránsok közül, a híres Spriengfieldi Halálrohamot. Ezt a korabeli sajtó a brit könnyűlovasság balaklavai rohamával tartott egyenértékünek. A rohamban százhatvan Zágonyi által válogatott, képzett és vezetett úniós lovas futamított meg mintegy kétezer konföderációs gyalogost.

A haditett remek alapanyag volt az úniós propagandagépezetnek, cikkeztek és még verset írtak róla, még a Kapitólium falára is felkerült. Stratégiai jelentősége inkább a hírértékének volt, semmint a katonainak. Ugyanis a déli lovasság sokkal jobban remekelt a háborúnak ebben a korai szakaszában, mint az északi. Egy ilyen hőstett sajtóviszhangja rendkívül jót tett a morálnak, és új jelentkezőket vonzott az északi lovasság soraiba.

A könyv remek hangulatfokozó olvasmány egy polgárháborús sereg építésekor, valamint egy könnyen emészthető kötet a Kossuth emigráció iránt érdeklödők számára. Egy izig vérig Delfin könyv, ezért főleg a tizenéves olvasók számára igazán eszményi a kötet, bár nekem is kellemes nosztalgiát jelentett elolvasni, egy esős délutánon. Ötszáznegyven forintba került az antikvárium.hu-n.

4 komment

Címkék: könyvajánló 1848 49 amerikaipolgh.

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr194322587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solo captain 2012.03.20. 12:40:19

A cikk jó !
Az Időtojást én is olvastam (még a Robur újságban)

janos900 2012.03.21. 20:09:11

Köszi! Én is ott olvastam. :)

Valgab 2012.03.21. 21:01:59

Csak egy apró javítás: a déliek a KONföderációsok. :)

Egyébként jópofa regény lehet, megpróbálom majd beszerezni. Nem is tudom, manapság vannak-e olyan (történelmi) ifjúsági regények, mint a Delfin sorozatban anno. Úgy tűnik, ma inkább a varázslók és a vámpírok népszerűek. :)

janos900 2012.03.22. 19:58:47

Köszi! Javítva. Hát igen voltak azért a nagy cocilizmusnak jó oldalai is, a Delfin könyvek nagyon jók voltak.