HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

ASIAGO

2012.03.23. 06:30 janos900

Pár hete az Inkvizítor fórumán ajánlotta Petyo a Nagyháború blogot, a linkjeim közt balra megtalálható. Az ott olvasott napló részletek és egyebek hatására vettem meg ezt a könyvet. Az apropóját az adta, hogy egy olyan ütközet harcterének a turistakalauza, ahol Monarchia csapatai brit egységekkel csaptak össze. Az olasz front wargame szempontból nem túl hálás téma, mert a terepasztalra legtöbbször magas hegyeket kellene felépíteni, az pedig rendkívül munka és költség igényes. Az Asiago könyvben tárgyalt csata viszont egy dombos völgyben zajlott, ez jobban megvalósíthatónak tünik elsőre. Figuráim mindkét félhez vannak, jobbára semmi más nem kell, csak gyalogság, így aztán a könyv beszerzése mindenképpen jó döntés volt a jövőre nézve.

asiago.jpg

A Pen and Sword kiadó igényes hadtörténelmi kiadványait nagyon kedvelem, a Battleground sorozatnak rengeteg kötete jelent már meg, a Búr háború csatatereitől az 1944-es normandiai harcokig bezárólag. Van turista kalauz az Angol Polgárháborúhoz, a Waterlo mezején találhato Hougoumonthoz, vagy éppen Gallipolihoz. Az első világháború nyugati frontjával is számtalan kötet foglakozik, az olasz front azonban nagyon réteg téma, a brit hadtörténelem és az első világháború egyik elhanyagolt fejezete. Az 1917-es Caporettói áttörés hatására a britek öt hadosztályt csoportosítottak át az olasz frontra, a vereséget szenvedett olaszok megtámogatására, nem kérdés ezek a csapatok nagyon hiányoztak az 1918-as német támadás idején, az 1917-es Cambrai csatáról már nem is beszélve.

A kötet a szokásos szabvány felépítést követi, ami a sorozat sajátja, a bevezető fejezet a csatatér földrajzi sajátosságait mutatja be, a második fejezet a történelmi hátteret, esetünkben az 1915-17 közötti olaszországi harcokat, majd a harmadik fejezetben leírja az antat segédcsapatokkal kapcsolatos információkat. A negyedik fejezet a Radetzky hadműveletet és a szemben álló felet mutatja be, a következő két fejezetben leírást kapunk a két zászlóalj szintű csatáról, majd a hetedik fejezetben a csata utóhatásairól. A nyolcadik fejezet a tulajdonképpeni turista kalauz, utak, sétatervek, kilátók, szálláshelyek és múzeumok bemutatása, a kilencedik fejezetben az emlékműveket és temetőket tárgyalja a kötet.

Hadijátékos szempontból a kötet értékét a résztvevő alakulatok hadrendje a hadinaplók és memoárok alapján megírt történet adja. Ezt egészíti ki a rengeteg fénykép és térkép amely a csatateret mutatja akkor és most, ez alapján már le lehet játszani az ütközeteket, és persze nem utolsó sorban ha valaki elutazik a helyszínre igazán tartalmas módon járhatja be a környéket. A kötet egy zsebkönyv formátum, közel tíz font az ára, de ezért rendkívül részletes információkat kapunk cserébe.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr784326122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.