HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Észak-Amerikai Polgárháborús hadijátékok 5. rész

2012.05.10. 20:58 janos900

A polgárháború legfontosabb fegyvere a gyalogos katonák kézi lőfegyvere volt, ebből viszont legalább ötven féle különböző típust használt a két hadsereg. A polgárháborús szállásmestereknek egy logisztikai rémálom volt az élete, átlagos volt az olyan gyalogezred amiben minimum két, de inkább három féle lőfegyvert használtak, és bizony ezekhez három különböző típusú lőszer kellett. Szerencsére a hadijátékok során, elég ha főbb kategóriákat tartjuk számon, de azokat érdemes, mert saját karaktert adhat egy-egy ezrednek az egyedi fegyverzet.

 

 

rifle.gif

Az alap kategóriát az elöltöltős simacsövű puskák adták, ezeknél fejlettebb volt a vontcsövű előltöltős puska, majd jöttek a hátul töltős egylövetű, majd a hátultöltő és ismétlő fegyverek. Az összes fajtának volt karabély verziója is, ennek lőtávja jóval rövidebb, mint a puska verzióké.  Speciális taktika volt, ellentétben a napóleoni háborúkkal, letérdeltettni az ezredeket, ez az előltöltős fegyvereknél csökkenti a tűzerőt és a látótávolságot, viszont a veszteségeket is. Ha az alakulat hátúltöltős fegyverekkel van felszerelve, akkor nincs tűzerő csökkenés. Természetesen a hátultöltős fegyverek tűzhatása nagyobb. A hátultöltős fegyverekkel felszerelt egységek száma elég csekély volt, egy átlagos gyalogoskatona zsoldja 11-13 dollár volt havonta, egy vontcsövű előltöltős puska 10-20 dollárba került, egy ismétlőpuska 37-65 dollárba fájt a kormánynak. Gettysburgnél a háború legnagyobb csatájában, 242 Úniós ezred harcolt, ebből 7 ezred volt részben vagy teljesen hátultöltő fegyverekkel felszerelve, kevesebb mint három százalék. Az északi kormány beszerzéseiben igyekezett elsősorban az előltöltős simacsövű puskákat lecserélni, vontcsövűekre, az ismétlő puskákat a lovasság kapta. A délieknek nem nagyon volt ismétlő rendszerű puskájuk, ami volt azt az északiaktól zsákmányolták és egyes katonák voltak vele felszerelve, nem gyűjtötték egybe, hogy egész egységeket szereljenek fel vele. Az összes déli puska beszerzés 622.000db volt ebből összesen 4000db volt hátultöltős egylövetű puska. Az északi számok ennél jóval nagyobbak 3.763.000 puskából 100.000db volt ismétlőpuska, és 303.000 a hátultöltős egylövetű fegyver.

Ebből következik, hogy az asztali csatározásainkban a puskatípusokat érdemes mértékkel használni, az alap ezredeket simacsövű fegyverekkel kell felszerelni, főleg a háború első három évét szimuláló csatákban. A Johnny Reb-es csatáinkban mi a zöldfülű ezredeket, huszonöt figurával szoktuk felrakni, simacsövű elöltöltős fegyverekkel, a tapasztalt egységek húsz figurával és vontcsövű fegyverekkel vonulnak hadba. Esetenként ha nagyon elit egységeket akarunk létrehozni, a háború második felére használunk tizenöt figurás elit tapasztalatú déli ezeredeket vontcsövű fegyverekkel, vagy húsz figurás zuáv alakulatokat az északiaknál, hátultöltős egylövetű puskákkal, elit, vagy tapasztalt morállal. Az ismétlőpuskákat a háború utolsó két évében az északi lovas alakulatok kapják, valamint az un. Sharpshooter alakulatok, szintén az északiaknál. A déliek válogatott lövészeit hátultöltő de egylövetü fegyverekkel szoktuk használni, mindkét fél Sharpshooter alakulatainak szoktunk extra lőtávot adni, a különlegesen jó minőségű lőfegyvereik és a puskatávcsövek használata miatt. Az északi lovasság ismétlőpuskái karabélyok, rövid lőtávval.

sharp.JPG

A lőfegyverek széles választéka kellemesen fűszerezheti a játékainkat, ugyanakkor ne essünk túlzásokba, a „minden tank Tigris II” típusú Vérpistikék kedvéért, megjegyezném, hogy az átlagos csata 1-2 polgárháborús brigád között zajlik. Ez maximum 6-12 gyalogezred oldalanként, ebből maximum egy-egy ezred lehet különleges fegyverrel felszerelve, vagyis hátultöltős puskákkal. A történelmi tisztánlátás végett tegyük hozzá, a polgárháborús taktika nem igazán nőtt fel a vontcsövű puskák kínálta nagyobb és pontosabb lőtávhoz. A katonák a kiképzésük során alig vagy szinte soha sem kaptak éleslövészetes alaki kiképzést. Egyénileg lőttek, csapatban nem. A követelmény továbbra is a nagytömegben, viszonylag rövid távolságra leadott sortüzek leadása volt, a csatamező körülményei között gyakran még ez is kihívást jelentett. Erre jó példa egy a kis statisztika, a Gettysburgnál lezajlott ütközet után a győztes Úniós sereg katonái összeszedték az eldobált fegyvereket. Összesen 27.574 puskát találtak, 24.000 volt töltve, 12.000 volt duplán töltve, 6.000 darab csövében volt háromtól tíz töltés. A stressz és a zaj miatt, a katonák nem vették észre, hogy az előltöltős puska nem sült el és automatikusan rátöltöttek.  Voltak egészen extrém módon töltött fegyverek is, 22 darab töltés erőszakolt valaki az egyik fegyver csővébe, de volt olyan is amiben egy töltet puskaporra töltöttek rá hat golyót.

5 komment

Címkék: amerikaipolgh.

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr54501016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zirrian 2012.05.10. 21:26:41

"A stressz és a zaj miatt, a katonák nem vették észre, hogy az előltöltős puska nem sült el és automatikusan rátöltöttek."

Ebbe talán egy csöppet belejavítanék. A katonák el sem sütötték a fegyvert, mert nem bírtak rálőni egy másik emberre, csak felemelték, mintha lőttek volna, majd újratöltöttek. Ha lőttek, akkor is az ellenség fölé céloztak, hogy ne találják el. A Nagy Háború idején kezdtek el másféle kiképzést alkalmazni, hogy céltábla helyett egészalakos célpontokra kellett lőni. Aki a háborút túlélte, az legtöbbször szépen hülyét is kapott, vagy már alapból voltak erre hajlamai. A TV-ben volt anno egy műsor erről (sajnos nem tudom melyik adón, és mikor), de már nagyon régen láttam...apámmal beszélgettünk éppen erről, aki jobban emlékezett rá.

KVadász 2012.05.10. 23:12:30

És a jó kis felsorolásból kimaradt a revolverező típusú puskák lehetősége. Pedig érdekes színfoltja ez a polgárháborúnak. Mintha a déliek használták volna őket előszeretettel, de valamiért nem terjedt el (gondolom drága volt és sérülékeny?).

janos900 2012.05.11. 06:14:12

@KVadász: A revolverezo puskak a hatultoltos ismetlo kategoria jeles kepviseloi. :) Rendkivul megbizhatatlanok voltak, a katonak utaltak oket. :)

KVadász 2012.05.11. 08:10:40

Ó. :) Így már értem. Egyébként rémlik valami, hogy egy déli zászlóaljra rárontott egy uniós kurta század, felfegyverezve ilyen puskákkal, és olyan lövöldözést rendeztek, hogy az ellenség perceken belül megadta magát, mert azt hitték, egy egész dandárral állnak szemben. :) Volt nagy elképedés, amikor kiderült, hogy csak maroknyi katona ejtette foglyul őket.

janos900 2012.05.11. 16:51:13

@zirrian: Nem vitatom biztos voltak katonak szep szammal, akik kenyszerusegbol szolgaltak, es nem akartak megolni egy masik amerikait. A Gods and Generals csatajeleneteienek egyes kepsorai huen tukrozik ezt, amikor a ket Ir ezred kenytelen loni egymasra, konnyek kozott. Ugyanakkor 12000db duplan toltott fegyver, ezen logika alapjan 12000 lelkiismereti problemakkal kuzdo delit jelentene, ezt azert kotve hiszem, a magyarazatod igaz lehet maximum 5%-ara a katonaknak, de a tobbi az bizony a tevesztes, meg a hianyos kikepzesbol fakad.