HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Commando to Captain-General, The life of Brigadier Peter Young

2012.05.19. 06:22 janos900

Ki is volt ez a Peter Young? Egy karizmatikus brit Commando tiszt a második világháborúban, aki a háború után hadtörténészként az angol polgárháború megszállott kutatója, s mint ilyen a wargamer hobbi meghatározó alakja, valamint a hagyományörző hobbi és mozgalom megalapítója. Bizony a hagyományőrzést egy hadijátékos találta ki. Az összes hadtörténész példát vehetne róla, mert az elméleti tudását az angol polgárháborúról, gyakorlati teszteléseknek vetette alá, kipróbálta a csatataktikákat a wargame asztalokon, majd mivel ez még mindíg nem adott neki elég gyakorlati tapasztalatot, barátaival korhű ruhákat és fegyvereket készített, és elkezdtek gyakorlatozni a korabeli tankönyvek alapján, hogy minél teljesebb képet kapjanak az akkori hadviselésről.

peter young.jpg

Peter Young miután Oxfordban végzett mint történész, 1938-ban önkéntesként lépett be a brit polgárőrségbe, alhadnagyi rangban, 1945-ben mint a Kommandó alakulatok erőssen „dekorált” dandártábornoka fejezte be a háborút. Kezdetben a gyalogságnál szolgált, majd a Dunkerquei evakuálás után belépett a Kommandóhoz. Részt vett bevetéseken, a Csatorna szigeteken, Norvégiában, ott volt Dieppenél, részt vett a St Nazzarei rajtaütés megtervezésében, majd partra szállt Szicíliában és részt vett az olasz hadjáratban, ezek után áthelyezték a francia hadszíntérre, partraszált Normandiában, majd megbízták egy kommandó dandár vezetésével a Távol-Keleten. A háború után részt vett az Arab légió megszervezésében. 1959 és 1969 között a Standhurst-i katonai akadémia történelmi tanszékének vezetője, és mint író-történész épít karriert, 1968-ban megalapítja az első angol polgárháborús hagyományörző szervezetet, The Sealed Knot néven, amely hatalmas és nem várt sikert aratva mindmáig a legnépszerűbb ilyen szervezet az Egyesült Királyságban, és mintául szolgál, az összes hasonló.szervezetnek.

Alison Michelli a szerző a hagyományörző szervezetben dolgozott 1973-76 között, mint Peter Young személyes titkárnője, Peter halála után írta meg az önéletrajzát a családi és baráti archívumok felhasználásával. A könyv számomra nagyon szórakoztató olvasmány, egyszerre egy lebilincselő életrajz, hadtörténelmi, wargame és hagyományörző könyv is. Keményfedeles, kétszázötven oldalas, több mint negyven fekete-fehér fényképpel, a bolti ára közel húsz font, én használtan vettem a feléért az Amazonon. A kötet alapján elkezdtem utánnanézni Peter Young munkáinak, írt szabálykönyvet, wargame kézikönyvet és persze hadtörténelmi munkákat is.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr294516300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.