HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

The Russian Revolution, World War to Civil War 1917-1923

2012.05.20. 19:41 janos900

Ezt a könyvet az inkvizítoron szerveződő hadijátékosoknak ajánlom elsősorban, akik ezt a véres de rendkívül színes korszakot választották játékaik háteréül. Nem kimondottan a kiadvány magas minősége miatt, hanem mert nagyon kevés a hasonló képgyűjtemény a piacon. Az orosz polgárháború rányomta a bélyegét a múlt század történelmére, de még ma is bőven nyögjük a hatását. A könyv a Pen&Sword kiadó nagysikerű Images of War sorozatában jelent meg áprilisban. A kötet hasonló méret mint az Osprey fűzetek, de azoknál három-négyszer vastagabb kiadvány, 144 oldal.

civil war.jpg

Az alapvető koncepció a korabeli fényképek közlése, egy nem túl mély történelmi háttérrel fűszerezve. A téma rendkívül sokszínű, a fényképanyag is ehhez mérten rendkívül változatos. A könyvet egyfajta hangulatteremtőnek ajánlom, illetve nagyon jól rávilágít egyes a hadijátékokhoz adalékul szolgáló érdekességekre. Nekem az alap Osprey gyűjteményemhez remek kiegészítő, az öt füzet mellé remekül illik a polcra az egyező méretek miatt.  Egy-egy képbe sűrítve rengeteg információt kapunk, és remek inspirációt a seregépítésekhez. A különféle intervenciós hadseregekről, a használt haditechnikáról és az egyenruhákról sokat elmondanak a fényképek.  Remekül látható, hogy egyes Mark IV-es tankok itt is terepszínű festést kaptak, csakúgy mint a németek által zsákmányolt példányok a világháborúban. A Wrangler féle Krími fronton a fehérek sok egysége brit egyenruhában harcolt, a brit tanácsadó személyzet meg sivatagi rövidnadrágban és parafa kalapban látható mellettük. Tehát egy-egy fölös WW2 brit sivatagi tiszt figura simán felhasználható a fehérek oldalán, csakúgy, mint a korai és késői WW1 brit figurák. Láthatunk példát brit egyenruhás fehér katonákra, monarchiás Schwarclose géppuskákkal felszerelve. De van kép Liven herceg csapatairól akik német felszerelést használtak a jellegzetes rohamsisakkal. Kedvencem az egyik géppuskás alakulta fényképe, a fegyverek 80%-a kerekes orosz Maxim 1910, de van Dán Madsen és Brit szállítású Lewis golyószórójuk is. Egyes képeken látszik, hogy a közel ugyanolyan a szabású orosz egyenruhát viselő katonák, egyenruhái színben teljesen tiritarkák, a régi típusú sötétzöld és fehér ingek mellett látszik még legalább két különböző vélhetőleg barna árnyalat is. Repülőgépből is láthatunk brit DH-9-et vörös szolgálatban, vagy éppen francia Nieuport 11-et a fehérek oldalán. A kozákok képei alapján akár a krími háborús figurákból is lehet szemezgetni a seregekhez, a francia egyenruhás figurákról már nem is beszélve, hiszen ezek jól használhatóak francia intervenciósnak, görög intervenciósnak, valamint keverve orosz figurákkal remek lengyel gyalogság is lehetnek.

Mivel a kötet most jelent meg áprilisban, érdemes várni a megvásárlásával, mert jelenleg 13-15 fontba kerül, nekem elővételben volt 8 ami már sokkal reálisabb ár érte. Ajánlom az Images of War  sorozatot minden a két világháború iránt érdeklődőnek, rá kell keresni az Amazonon és 20-30 cím biztosan megjelenik. Én jelenleg az Amerikai csapatok az első világháborúban című kötet megjelenésére várok.

5 komment

Címkék: könyvajánló orosz polgárháború images of war

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr654525877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2012.05.20. 20:21:10

Remek remek! Mégmégmégmég! Így tovább! Köszönjük! :)

Egyébként csak nagyon peremiránt kapcsolódik a témához, de azt tudtad, hogy a Világháború Képes Krónikája című, remek egykorú forrás első három évfolyama beszkennelve, legálisa hozzáférhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban? Tök jó, és tele van sok oroszos-lengyeles képpel. (Csak innen jutott az eszembe.)

janos900 2012.05.20. 20:53:25

Nem, de nekem nem hoz fel semmit ha rákeresek a címre az oldalukon.

KVadász 2012.05.21. 07:39:28

Ja, igen, testvéroldalon van. :) Bocsi. De elég jó, 1914 elején járok, faszán leírja a hadműveleteket.