HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Otrantói ütközet, az Adria bejáratának ellenőrzése az I. Világháborúban

2012.05.23. 15:25 janos900

Ez egy nagyon jó könyv, érdemes elolvasni! Nem csak azoknak akik érdeklődnek az első világháború iránt, és nem is csak azoknak akik a tengeri hadviselés szerelmesei. Általában érdemes lenne tudni a magyaroknak a Monarchiás haditengerészetünkről, az Adrián kialakult hadi helyzetről és benne a tengerzár feltörésének csatájáról. Mert aki ezekkel képben van, az megérti miért jutott magasra Horthy Miklós, akinek kormányzói tiszjéből fakadóan meghatározó szerepe volt a XX. századi magyar történelemben.

otranto.gif

Az amerikai szerző üdítően pártatlan látásmódja nagyban emeli a kötet értékét, szaktudása mélységét mi sem jelezte jobban számomra, mint amikor a 101. oldalon az alábbi sorokat olvastam: „Egy harmadik testvérhajónak a Gloucesterek is Brindisibe kellett volna lennie, de az előző hónapban átvezényelték az Indiai-óceánra, hogy csatlakozzon a német WOLF kereskedelmi portyázó utáni hajszához” .

Magyarul nagyon kevés szakirodalom van a témáról, én jószerivel csak Dr. Csonkaréti Károly könyveiről tudok, a rendszerváltás előtti munkák véleményem szerint mind fenntartásokkal kezelendőek, mert a két háború közt Horthy-it dicsőítették, utánna meg meghurcolták. Mivel kulcs szerepe volt az eseményekben, ezért azokat is ehhez mérten torzították.

A csata története, rendkívül izgalmas, igazi magyar virtussal végrehajtott akció. Gyors cirkálók rajatütése, üldözés, tengeralattjárók, lovagiasság, hősies tűzpárbajok. Méltán lehetnénk büszkék erre a haditettre, a kötet írója által egyenesen a Földközi-tenger Skagerrakjának nevezett csatára. Persze ha tudnánk róla, de kommunizmus hatvan éve alatt ezt a témát olyan sikersen feledték-temették, hogy mára szinte kigyomlálták a köztudatból.

A történelmi tisztánlátáson kívül, nekem a wargame szempontból egy remek szakirodalom egy a jövőben játszandó WW1 tengeri játéksorozathoz. Rengeteg hipotetikus küldetést lehetne lejátszani a témába, izgalmas korszak és rengeteg magyar vonatkozása van, igazi kincsesbánya a téma. A hadszíntéren megfordult hajók gyűjtése is egy jó hobbi lenne magában, vagy öt nemzet haditengerészetének egységei vonultak fel a közös flotta ellen. Mivel a nagy hajóegységek viszonylag ritkán vonultak fel, főleg cirkálós-rombolós csatákat lehetne vívni, aknamezőkkel, légi felderítéssel és állandó tengerallatjáró veszéllyel fűszerezve. Csak ismételni tudom magam, nagyon jó könyv, érdemes elolvasni.

2 komment

Címkék: könyvajánló első világháború Tengeri csata

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr584539343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2012.05.26. 11:19:07

Sajnos ezt a könyvet még nem olvastam, de ebben a témában több másik megvan a könvtáramban:
-Kertész Róbert: Hajók és hősők (Franklin 1943) sajnos nekem csak az 1. kötet van meg, de a 3. fejezet (49-68. old elég részletesen leírja az ütközetet.
-dr Kalmár Gusztáv: Lángoló tengerek (Magyar Könyvbarátok 1936) néhány oldalon olvasmányos formában megemlékezik a csatáról
-Csonkaréti Károly: Az Osztrák-Magyar Monarchia Haditengerészete (Kossuth 2001) a 158-173. oldal között taglalja témát a szerző megszokott precizitásával.
Gasparovich László: Csata az Adrián (Gemini 1998) ami a szerző által adott alcím alapján is "megregényesített dokumentumok" (azért a szerzőt egy másik könyve alapján illik fenntartással fogadni)

Most így hirtelen ezek a könyvek jutottak még eszembe a támával kapcsolatban. Ezzel a bejegyzéseddel, viszont adtál egy jó ötletet, hogy melyik könyvről és melyik csatáról kellene majd írnom a blogomban.

TG

Ui: A könyveket megkaptam.

janos900 2012.05.26. 23:44:18

@ambasa: A Csonkaretit olvastam, de akkor meg nem wargameztem, igy most ujra kell olvasnom ezeket, mert teljesen mas szemszogbol erdekelt a dolog. Varom a cikked. Remelem a konyvenek hasznat veszed a seregedhez. Hasznald egeszseggel! :)