HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Polgárháborús DVD ajánló

2012.07.07. 13:09 janos900

A magam részéről a TV-t az agy rágógumijának tartom, nincs is TV-m 2006-óta. Ugyanakkor rá kellett jönnöm, hogy vannak azért nagyszerű dolgok is a TV adókon, ennek remek példája az a gyűjteményes DVD kollekció, amiről most szó lesz. Az A&E televíziós csatornák (History Channel) adta ki, The American Civil War néven ezt a hat DVD-ből álló dobozt, a lemezek tartalma egy válogatás a csatornák műsoraiból, azokat az epizódokat rakták fel rá, amelyek az Amerikai Polgárháborúval foglalkoznak.

acwbox.jpgHadijátékos szempontból a második DVD két filmje a legjobb, ezek a Battlefield Detectives sorozatból valók, az egyik az Antietam-nál zajlott csatával foglalkozik, a másik a Shiloh-i csatát veszi górcső alá. A sorozat készítői a legváltozatosabb tudományágak szakértőit kérték fel a sorozatban, a történelem újraértelmezéséhez. A legfontosabb szerepet a csatatér archeologusok játszák mindkét epizódban, teljesen új értelmezést kapnak a csatáról szóló leirások a vizsgálataik tükrében. Kölcsön adtam ezt a DVD-t Phil barátomnak aki közel 20 éve játszik polgárháborús játékokat, kétszer nézte meg, annyira tetszett neki, és azt mondta, bárcsak egy évvel előbb látta volna, mert akkor az Antietam bemutatójátékunk teljesen másképpen lett volna ősszeállítva. Mivel nem akarok un. spoilereket gyártani, mert bízom benne, hogy más is megnézi az epizódokat, csak egy példát ragadok ki. A Shiloh-nál zajlott csata két napig tartott, a régészek a déliek éjszakai táborának területén érdekes leletre bukkantak, hatalmas ágyulövedékek darabjaira, olyan nagy űrméretű ágyúkból amiket abban az időben maximum ostromoknál vagy hajókról alkalmaztak. Shiloh-nál nem volt ostrom a Déliek rajtaütöttek az Északiak táborán, senkinek sem voltak ekkora ágyúi! A folyón abban az időben volt két Északi ágyúnaszád, de a tábor messze a lőtávon kívül esett! Az ágyúkat egy éjszaka alatt leszerelni és a parton újra felállítani fizikai képtelenség lett volna, hogyan vetették be tehát őket mégis? A minden kétséget kizáró leletek alapján kutatásokba kezdtek, és kiderült, hogy az Úniós kapitányok az ágyúkkal a folyó magas partját célozták meg, ahol a becsapodó lövedékek gellert kapva hullottak le a Déliek táborára. A déliek tehát nem tudtak nyugodtan aludni a fárasztó csatanap után, mert egész éjszaka ostrom mozsarakból lőtték öket! Ilyen és ehhez hasonló apró mozaikokat használva épül fel a csaták újraértelemzése. A sorozat néhány része fent van a Youtube-on, köztük a Sztálingráddal kapcsolatos rész, amiből megtudhatjuk pl, hogy a csata során patkányok rágták el a német tankok vezetékeit, a burkolatuk miatt, ezzel sok meghibásodást okozva a németeknek. Érdemes utánna böngészni a sorozat címének a youtube-on.

A következő DVD-n egy a History Channel megbízásából készített film van, ez Sherman tábornok hadműveletét dolgozza fel, hagyományörzők és színészek szerepeltetésével. Az 1864 november-decemberében lezajlott hadműveletben, Sherman totális háborút hírdetve porrá akarta zúzni a déliek ellenállását. A tábornok be akarta bizonyítani nekik, hogy a harcnak vége, az Úniós csapatok immáron azt tesznek amit akarnak, senki sem tudja megállítani őket. A felperzselt föld taktikáját alkalmazva, a korszak viszonyaihoz képest rendkívül modern haderejével megyéket és városokat tarolt le, a déliek körében mindmáig Sherman a legjobban gyűlölt Jenki tábornok. A filmet megnézve nagyszerű és árnyalt képet kapunk, Shermanról és a hadműveletről. A werkfilmet is érdemes megnézni, mert olyan dolgok derülnek ki a film készítése kapcsán, amelyek jócskán megérik a megnézésébe befektetett időt. A többi négy DVD-n sok kisfilm található, egy rendkívül jó összegzés a polgárháborús tűzfegyverekről és hatásaikról, kísérletekekkel és bemutatókkal fűszerezve. Egy dokumentumfilm a polgárháború titkos küldetéseiről, köztük a Déliek New York felégetését célzó akciójáról. Egy elfeledett ütközetről a Mississippi nyugati oldalán, egy megrázó filmet az Északiak koncentrációs táborokat idéző hadifogolytáboráról, egy eszement bátor tengeri akcióról 1865 áprilisából, és négy kisfilmet a Civil War Combat sorozatból, az alábbi csatákról: Shiloh, Antietam, Gettysburg és Cold Harbor.

A hat DVD csomagolása egy egyszerű papírdoboz, a DVD-k borítója is egységes, semmi komoly dizájnt nem kapunk a pénzünkért, ugyanakkor a filmek és a témák messze kárpótolnak a puritán csomagolásért. A csomag kilenc fontba került az Amazonon, helyben ingyenes postázással, 17-en véleményezték és 4 csillagot kapott az elérhető ötből. Én részemről öt csillagosnak értékelem, véleményem szerint megért minden pence-t, amit kiadtam érte.

1 komment

Címkék: amerikaipolgh. DVDajanló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr714634577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2012.07.07. 13:29:55

Halkan zarojelben megjegyzem, hogy a Youtubeon eleg sok minden fent van a filmekbol:
www.youtube.com/watch?v=8E6D9P9cjj0&feature=related
süti beállítások módosítása