HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Black Powder 1848, az első csata

2012.09.19. 16:15 janos900

2008 nyarán kaptam meg a magvát annak a két seregnek, amivel az egész 48-as témát elkezdtem. Most hétfőn volt az első olyan csata, amiben a figurák jelentős részét, mint egy egységes sereg végre használni tudtam. A képek alapján látszik, hogy még mindíg messze vagyunk a két teljesen festett seregtől, de azért már elég jól mutatnak az asztalon. A Black Powder szabálykönyv is megvan már vagy két éve, ennek az első kipróbálása is most történt meg. Rengeteg tanulás van még hátra, és még több fetés, de most már játszható a korszak.

P1010007 (640x480).jpg

P1010003 (480x640).jpg

A kezdő tanuló játékhoz két közel egyforma sereget raktunk fel, legközelebb jobban kell árnyalnunk. A seregek mérete sem elég sajnos, illetve át kell struktúrálni a seregeket. A játék tapasztalatai alapján, kell három seregrész, és négy hadvezér. A seregrészek vagy brigádok mindegyikébe kell legalább négy unit vagyis egység. A három brigádnak kell a három tiszt, illetve kell egy főparancsnok figura is. Vezérfigurákkal el vagyunk látva, nekem van egy Grenz tisztem, egy Sorgyalogos tisztem valamint három nevesített vezér figurám: Damjanich, Bem és Klapka. Az ellenfél seregében csak  három vezér van, de nekem van három osztrák lovastiszt figurám is, ezekkel ki lehet majd pótolni a szerb sereget.

P1010009 (640x480).jpg

P1010034 (640x480).jpg

P1010011 (640x480).jpg

P1010014 (640x480).jpg

Lássuk hát a csata menetét, a magyar sereget három részre osztottam fel, a fővezérre és a közvetlen alárendeltségében két huszáralakulatra (hat és kilenc figura), ez volt a közép. A jobb és a balszárny egyenlő erőkből állt, egy-egy hatfontos löveg (négy kezelővel), valamint három tizenkét figurából álló gyalogos egység. Mindkét szárnyra raktam egy-egy vadász alakulatot, egy-egy székely Grenz alakulatot, valamint egy Dom Miguel századot illetve egy Honvéd századot. A magyar erők támadtak, ezért a hasonló erejű szerb seregnek csak a fele keült fel a csatatérre a maradék később jött, mint erősítés. A szerbeknek csak egy hat figurás lovasalakulata volt, a két ágyújuk is csak háromfontos volt, viszont két gyalogságuk is tizennyolc figurából állt. A szerbek kerültek fel a táblára először, majd a magyar támadókat raktam fel. A csatarendem rendhagyó lett, középre kerültek a huszárok. A parancsok kiadása után, dobtam a végrehajtásra, a jobb szárnyam a rontott dobás miatt nem mozdult, a többiekkel előrementem. A szerb lovasság szintén középről elindult a beragadt jobbszárnyam ellen. Erre egy merész huszáros rohamra szántam el magam, és fényesen sikerült a dobáspróbám is, így a szerb lovasokat oldalba kaptam, illetve a nagyobbik kilenc figurás huszárszázaddal, megrohamoztam a szerbek három fontos ágyúját! A szerb lovasok szembefordultak, kilőtték a pisztolyaikat és szétverték a támadó huszáralakulatomat, le is vettem őket a csatérről. Az ágyú legénységét viszont sikeresen felkoncolta az immáron egyedül maradt huszárszázadom. A rohamot követően a huszárok visszahúzódtak. A balszárny ütemesen nyomult előre, a jobbszárny viszont megint nem mozdult.

P1010019 (640x480).jpg

A szerbeket irányító játékos elsőre megdobta az erősítés hívásának a próbáját, így a maradék serege is megérkezett a második körre, el is kezdtek előre nyomulni. Szerencsétlenségemre a véletlenszerű dobás alapján pont a jobb szárnyammal szemben értek be a csatatérre. Megálltam a balszárnnyal, heves puskázások zajlottak, a huszárok középen még jobban visszahúzodtak, hogy egy ellenrohamot tudjanak intézni a szerb lovasség ellen, ha az megindul. A balszárny ágyúja folyamatosan lőtte a szerb lovasokat, minden eredmény nélkül, a jobbszárny dobáspróbája most sem sikerült, így a harmadik körben is csak toporgott a fele seregem.

P1010059 (640x480).jpg

A negyedik körben végre megindult a jobbszárny a Székelyek és a Miguelek vonalba fejlődtek és heves sortüzekkel fogadták a szerbeket, a vadászok ismét elrontották a próbájukat, tovább toporogtak. A hatfontos a csapatok feje felett lőtte a szerb lovasságot. A balszárny Székelyei rohamoszlopban megtámadták az egyik tizennyolc fős szerb alakulatot, de mivel azok előcsatározó formációban voltak könnyedén kitértek.

P1010058 (640x480).jpg

Végül a szerbek a jobbszárnyon rohamra indultak, a megelőző sortüzek a fejük felett süvítettek el, heves közelharcban visszavetették a jobszárny székelyeit. Gyakorlatilag a négy egység mind shaken lett a kör végére, az új kör elején viszont a Migueleket sikerült a csatolt parancsnokkal helyreráznom, a mindezidáig teljesen mozdulatlan vadászaimmal pedig megrohamozni az egyik szerb gyalogságot, amit így szétvertem. A szerb lovasságot mindkét ágyú eltalálta így azok is megfutottak, valamint a Miguelek is megfutamították a maradék szétzilált szerb egységet, így azok is menekülőre fogták. Ezek után a szerb játékos feladta a harcot, és megmaradt erőivel visszavonult.

P1010069 (640x480).jpg

A következő játékban, sokkal specifikusabbnak kell lennie az egységeknek, több egység kell, és a mozgási távolságokat felezzük. Nekem most úgy tűnik, egy tizenkét figurás gyalogos egység egy valós századnak felel meg, egy ágyú két valósnak, és hat lovas egyenértékű egy valós századdal. Természetesen újra kell olvsani a szanálykönyvet, mert még messze vagyunk a megfelelő szintű szabályismerettől.

P1010055 (640x480).jpg

4 komment

Címkék: 1848 49 Black Powder

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr104788390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2012.09.19. 22:25:07

Gratula a győzelemhez! A seregek meg királyak.

HPetyo 2012.09.20. 09:57:49

Jó leírás, és habár a képek nem a legjobbak, de azok alapján szépek és hangulatosak a seregek. Különösen a huszárok. Még több ilyet! :-)

janos900 2012.09.20. 10:02:22

@HPetyo: A fenykepezes sose volt az eros oldalam. :)