HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

John Keegan.: Az Amerikai Polgárháború

2013.01.01. 20:56 janos900

Karácsonyi ajándék volt a történész mester utolsó könyve, nagy érdeklődéssel kezdtem bele, és nem csalódtam, pontos, részletes, olvasmányos, és abszolute hiánypótló a magyar könyvpiacon. Olyan alap, amire egy a korszakban elmélyedni vágyó hadijátékos az összes későbbi olvasmányát és tudását jól felépítheti. Az Akadémiai kiadó gondozásában jelent meg, a Hadiakadémia sorozatban csakúgy, mint az általam már bemutatott Világostól Appomattoxig kötet. A kettő teljesen összefügg, Keegan könyvéből a konfliktust lehet megismerni, Vida könyvéből a magyarokat akik részt vettek benne. Végre egy kiadó aki szisztematikusan dolgozik, végre magyarul is minőségi formában hozzáférhető a tudásanyag erről a nagyon mellőzött korszakról.

A könyv 529 oldalon keresztül veszi végig az eseményeket, de nem csak egyszerű kronológia, a tulajdonképpeni események leírása csak a hetedik fejezetben kezdődik, az első hat fejezetben a háború és a korszak feltételrendszerét ismerhetjük meg. Az eseményeket a környezetükbe belehelyezve láthatjuk meg, nem abból kiragadva, és ez nagyon hasznos, mert a 19. századi amerikáról az átlag magyar olvasónak maximum a western filmek ugranak be.

JK1.jpgKeegan profi módon veszi sorra a társadalmi és politikai okokat, a rögtönzött hadseregeket és hadvezéreket, valamint a katonák mindennapi életét. Számomra a legnagyobb pluszt a polgárháború földrajza című fejezet nyújtotta, mert ez rávilágított egy olyan tényre ami nekem eddig eszembe se jutott. Azt tudtam, hogy a keleti hadszíntér ismert megművelt kultúrtájon zajlott, a nyugati viszont a vadonba. Azt azonban nem, hogy tulajdonképpen nem léteztek összefüggő térképek az országnak egyik részéről sem, tehát a csapatokat a hadvezérek a napi felderítési jelentéseket leszámítva szinte vakon vezették. Mint hadijátékos ez egyből megragadta a fantáziámat, a háborús köd szimulálása egészen új dimenziókat nyithat a polgárháborús játékokban, nem csak a csapatokat lehet rejtve felállítani, hanem egyes tereptárgyakat is!

A következő fejezet ami szintén újat nyújtott nekem, az a fekete katonák szerepét ismerteti, itt is egy friss és számomra nem ismert szempontból tárgyalta a kérdést. Tetszett a tengeri és folyami hadviselést tárgyaló fejezet is, említés szintjén egy csomó apró esemény és érdekesség került bele a könyvbe. Külön kiemelném a jelentős tábornokok rövid bemutatását, (Keegan ebben zseniális) ami szintén sokat segít a történések megértésében. A szerzőnek megjelent magyarul a Parancsnoklás álarca című könyve, ebben Grant tábornok (a későbbi elnök) mint iskolapélda szerepel, tehát lehetőség van a téma mélyebb megismerésére magyarul is. Érdemes ez utóbbi könyvet másodiknak elolvasni, mert Grant szerepe meghatározó volt a háború menetében. Összeségében csak ajánlani tudom az Amerikai Polgárháború beszerzését, nekem annyira tetszett, hogy angolul is megvettem a könyvet.

6 komment · 1 trackback

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. ACW

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr914991072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.02. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2013.01.01. 21:42:26

Úgy látom egy újabb kötelező darab.

centenárium 2013.01.04. 21:01:50

Én is megvettem. Többet vártam tőle.
Sajnos még hibák is vannak a térképeken.

janos900 2013.01.05. 14:14:49

@centenárium: Hm. Bevallom a terkepeket nem neztem, eleg sokat jatszottam a strategiai jatekra adaptalt ACW-t, hogy fejbol is kepbe legyek. Mi tobbet vartal? Mi az aminek szerinted meg benne kellene lennie egy 500+ oldalas osszefoglaloban?

centenárium 2013.01.05. 14:30:58

Többnek nem kellett volna benne lenni.Szerintem
túl zsúfoltak.A kevésbé jártasak számára is első
látásra követhetőbb ábrák talán jobban illenének,
egy azért nem haditudományi szinten megírott könyvhöz.Szerintem ezt a könyvet sem a huszon-harminc-as korosztály olvassa elsősorban.Hanem az ötven feletti.Neten sokkal jobb ábrák vannak.

ambasa 2013.01.14. 20:22:56

Végre megtaláltam egy könyvesboltban, hát ilyen fura formátumot még nem láttam, valahogy nem is állt a kezemre a könyv.

TG

janos900 2013.01.15. 11:12:50

@ambasa: Az egesz sorozat ilyen formatumu, a Magyarok az Amerikai Polgarhaboruban is ugyanez.