HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Sword Beach, Memoir 44 módra

2015.05.26. 20:16 janos900

A nagy mélyrepülés után, úgy tűnik megtaláltam a hadijáték szupertitkos toborzó eszközét, ami nem más mint a D-Day Landings, Memoir 44. A játékosnaptáram máris tele van, szombaton Tamás ellen játszottam mint német a Sword Beachet, vasárnap Imi és Sándor vívott meg egy Sword Beach-et, ezt mint bíró és tanító szórakoztam végig. A következő hétvégén is tervezek egy játékot az öcsémmel, felváltva játszunk Ő velem Memoirt, én vele Space Hulk a halál angyalai kártyajátékot. Jah, így múlik el a világ dicsősége, 40K-t játszom ellentételezés gyanánt. Június ötödikére a móvári társasklubba Gáborral beszéltünk meg egy Omaha Beach játékot, erre már van három érdeklődő aki szeretné megnézni, hatodikán stílszerűen az évfordulón Attilával játszom egy játékot, szintén az Omaha Beachet. Majd tervezek egy vasárnap délutáni csatát a győri klubban is, valamikor júniusban. A következő befektetésem a két hiányzó Memoir 44 kiegészítő lesz, utána már hadjáratokat is fogunk tudni játszani. Ha belegondolok, hogy ezt a játékot már tavaly nyáron is előáshattam volna...

wp_20150523_15_41_45_pro_800x449.jpg

Na de, késő bánat eb gondolat nézzük inkább a Sword Beach lejátszásait. Több ponton is újítottam a felrakáson, mert a szürkés-kék német és a zöld amerikai figurák, elég egyformák tudnak lenni hacsak nincsenek nagyon jól megvilágítva. ezért a brit csapatokat a japán és szovjet figurákkal raktam fel. A világosabb japánok lettek az ejtőernyősök, a sötétebb szovjetek pedig maguk a partraszállók. A képen látszik is a kilenc ejtőernyős egység piros pajzsokkal, három csoportban majdnem az összes japán figurára szükség volt a felrakásukhoz, a partraszállók is kilenc gyalogsággal indítanak, tehát ide tényleg kell két alap doboznyi figura. Gondolatban én már le is váltottam őket a PSC 15mm-es figuráira. Ezen kívül használatba vettem a Bolt Action parancskockáit, a neten többen is írták, hogy a játék saját kockáival jelölik meg az egységeket, de szerintem a BA kockák sokkal jobbak. A RUN parancs azoknak akik csak mozoghatnak a körben, az ADVANCE azoknak akik mozognak és lőnek is, a FIRE pedig azoknak akik csak tüzelnek az adott körben. Aztán ha minden parancskockát elhelyeztünk, szépen sorrendben végrehajtunk mindent és felszedjük a kockákat.

wp_20150523_15_34_03_pro_800x449.jpg

wp_20150523_15_03_09_pro_800x449.jpg

A fényképre pirossal berajzoltam a német utánpótlás lehetséges beérkezési helyeit, valamint fekete háromszögekkel bejelöltem a német ütegeket, a két fehér csillag stílszerűen a szövetségesek két tüzérségi egységét jelöli, a parttól távolabbi egy romboló. A játékban ezek az egységek, különösen a két fél tüzérsége komoly szerepet játszik, a német utánpótlási pontokról már nem is beszélve. Németként igyekeztem a két partvédő ütegemet, minél többet használni, bár az első körökben az ejtőernyősök több rohamot is intéztek a jobb szárnyon található üteg ellen. Az ütegek egyrészről jelentősek, mert darabjáért két győzelmi pontot kap a brit játékos, másrészről, ha eltalálnak valamit és az egység nem mozdul el belövik a célpontot, magyarán németként rárakhatok egy célkeresztet a brit egységre, a megjelölt egységre ezután mindkét német üteg egy kockával többet dob. Ugyanezt tudja a szövetséges romboló is, csak az még mozoghat is. Láttam már olyan kombinációt ahol a távolság miatt két kockával tüzelő romboló a célkereszt miatt kapott egy extra kockát, valamint a Firefight kártyával lett aktiválva így kapott még egy kockát a lap miatt. Ez azt jelentette, hogy négy kockával lőtte a bunkerban lapuló németeket, akiknek a tüzérség ellen nem működik a bunker védelmi módosítója. A romboló tehát működhet úgy, mint egy konzervnyitó vagy diótörő, sorra megsemmisítheti a partvédelmi bunkerokat. Öcsém okosan felismerte ezt, és nagy szerencséjére az első leosztásban kapott két tüzérségi kártyát, ezeket addig tartogatta, amíg partra nem tudta dobni az ütegét, meg felhozta a rombolóját, majd két körig mindkettővel kétszer lőhetett hála a lapoknak. Ezen kívül szépen kifundálta, hogy a középső folyót az egy szem Hobbart féle tankkal fogja áthidalni, vagyis hídvető harckocsit választott az opciók közül, és be is jött neki. A képen a sárga kis japán tank jelképezi a speciális harckocsit.

wp_20150523_16_55_23_pro_800x449.jpg

Ha a terepet jól megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a partot gyakorlatilag két részre vágja a folyó aminek dupla torkolata értelmetlenné teszi az itt történő partraszállást. Vagy a folyótól jobbra, vagy balra érdemes tehát mozdulni. Az öcsém ellen játszott játékban tizenegy pontom lett, és ő tizenhat ponttal nyert. A német oldalról nézve bal szárnyon, viszonylag gyengék a partvédő erők, ezért az egyetlen német megerősített gyalogos egységgel egészen a partig utaztam le, hogy végül a bunkerban vérezzek el. Az első tíz körben rendkívül rosszakat dobott Tamás, így amennyire tudtam manővereztem a németekkel. Volt egy légitámadás kártyám ezzel végigsoroztam a gyalogságát a fövenyen, kaptam egy Medics&Mechanics lapot is, ezzel feltöltöttem a bal oldali bunker lerongyolódott gyalogságát. Az igazi áttörést akkor sikerült a partraszállásban véghezvinnie az öcsémnek, amikor a térkép közepére kijátszott egy Advance kártyát, ezzel minden ejtőernyős egysége támadhatott, és gyakorlatilag az összes naszádja partot ért. Utánpótlásra nem lehetett panaszom, kaptam a játék során két alap gyalogos és egy géppuskás alakulatot, egy féllánctalpast valamint egy elit páncélos egységet. Ez utóbbi kijutott a partra legázolt két gyalogos egységet, és gyakorlatilag megtisztította a jobb szárny tengerpartját. Izgalmas küzdelem volt, közel két órát játszottunk.

wp_20150523_16_55_10_pro_800x449.jpg

wp_20150523_15_03_20_pro_800x449.jpg

Imrét és Sándort sikerrel fertőztem még valamikor februárban az alap Memoir 44-el, azóta szorgalmasan edzettek az online verzióval, most pedig fejest ugrottak a nagy pályás játékba. Remek közel százötven perces küzdelem alakult ki köztük, mivel nekem bíróként nem kellett a lépéseimen agyalnom, teljes egészében a minél pontosabb játékra koncentráltam, Imre mint német nagyon szerencsésen kezelte a kockákat, három gyalogos, egy páncélos és egy tüzér egységgel szaporította a haderejét. Sándor ellenben mindössze három extra egységhez jutott, bár volt olyan köre amikor hét mozgatási parancsa volt a három aktiválásán felül. Nagyon jól ráérzett a romboló hasznára, neki sikerült négy kockás támadással porig bombázni az egyik német bunkert, valamint háromszor is lőtt a támogató hajóágyúkkal. Őszesen huszonkét lapot játszottak ki, az utolsó öt lapnál olyan közel voltak mindketten a győzelemhez, hogy bármikor eldőlhetett a a csata. Végül Imi németként két ponttal megnyerte a játszmát. Mindketten legalább húsz éve játszanak szerep és társasjátékokat, simán felnőttek a szabályokhoz. A képen látható, a célirányosan direkt erre a küldetésre összepakolt játék, simán elfért egy hátizsákban.

wp_20150523_17_21_48_pro_800x449_800x449.jpg

wp_20150523_16_16_42_pro_800x449.jpg

 

8 komment

Címkék: társasjáték második világháború memoir44

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr587486226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bulkin 2015.05.30. 17:21:18

Sándor vagyok, az elhullott szövetségesek siratója :)
Az utolsó pár kör valóban izgalmasra sikeredett, csupán Imre szerencsés dobásai, és Tom Hanks vízen lebegő holtteste tudta elhomályosítani az esemény fényét, na de majd a visszavágó :)

A Space Hulk (immáron a birtokomban) pedig szintén egy remek játék, bár még csak egyedül volt alkalmam kipróbálni, no de mire van a társasjáték klub, ha nem jó játékok tesztelésére, márpedig a Space Hulk jó, legalábbis nekem határozottan tetszik.

janos900 2015.05.30. 21:08:52

:D

Pedig a Tom Hanks még csak eztán jön, az Omaha Beach-en, mert Te brit voltál vasárnap, ő meg amerikai. :D
Bár lehet, hogy csak odasodorta a víz....

Gondoltam, hogy tetszeni fog a SH, zseniális és mivel egy Alien másolás, ergo plágium, az se zavar, hogy 40K. :D

bulkin 2015.05.31. 14:53:26

Ugye, hogy Imre milyen szerencséseket dobott? Tom Hanks még oda sem ért, és lám :)

A Space Hulk pedig a bizonyíték, hogy a játékélmény és a szabály a fontos, nem a világ, egy középkori memoir átirat Game of Thrones verziója ugyanolyan jó lenne, és a Space Hulk zseniális játszhatósága és szabályainak használhatósága akkor is átjönne, ha a játékosok nem űrgárdisták, hanem háziorvosok lennének, akiknek a rendelés nyitásakor kellene visszaverni a beözönlő kisnyugdíjas hadsereget, a helyszínkártyák pedig buszmegállók és hasonlók lennének :)

janos900 2015.05.31. 16:19:42

Középkori M44 Game of Thrones? Olyan már évek óta van, Gábornak meg is van: www.fantasyflightgames.com/en/products/battles-of-westeros/

Azért ezt a háziorvosost még meg kell emésztenem... :D

bulkin 2015.06.02. 12:06:52

Tényleg van és 80 dollár.. ennyiért lőtték le Dokit a Vissza a jövőbe 3-ban :) És tényleg sok pénz :)

szellemlovas.hu/tarsasjatekok/index.php?r=webboltTermekValtozat/view&termek_valtozat_id=7321&uj_termek=1

Pedig töprengőben vagyok, a tőlük vásárolt World of Tanks játékot 70%-os garancia áron visszaveszik (van ilyen szolgáltatásuk, tök jó, nem tetszik a játék, nem bukod el a pénzed, legalább valami visszajön), és erősen töprengek mire cseréljem be, az egyik tippem ez lenne, ha nem lenne mocskos drága, gondolkozom a Star Wars: Lázadók vs Birodalom 2 személyes kártyán, és a Memoir alapjátékon is, de tanácstalan vagyok, mint egy kisközség 30 évvel ezelőtt :)

Te mit vennél most meg? A Space Hulk jó tipp volt, szóval odafigyelek a tanácsaidra :)

janos900 2015.06.02. 13:35:08

@bulkin: Jó kérdés! :)

Az M44 mellett szól, hogy arra szépen alakul a csapat és a többszemélyes játékokhoz jól jönne még két alapdoboz a környéken. Másrészt, viszont az alapjáték fent van a neten nem kell érte fizetni.

A Command and Colors Napoleon nagyon piszkálja itt az egyik móvári barátom fantáziáját, az is nagyon jó játék, de sokkal összetettebb és mélyebb mint az M44, noha az alap ugyanaz.

Folyt köv. amint lesz időm a héten megnézem mik vannak még.

Ulv 2016.02.25. 23:09:13

janos900 írtam neked privátot.
Próbálunk összehozni egy Memoir '44 közösséget ha érdekel(vagy bárki mást).
Facebookon most lett csinálva egy csoport: Memoir'44 Hungary

janos900 2016.02.26. 19:09:48

@Ulv: Szia!

Bejelöltem a csoportot a FB-n. A privát üzid nem jött át sajnos, jbalogh900 a gmailom, oda küld légyszi.