HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Második Kickstarter-em: Tank Expansion

2015.10.31. 17:25 janos900

Hát igen, ismét elcsábultam. Beneveztem a The Great War társasjáték, első kiegészítőjének Kickstarter projektjére. A Tank! kiegészítő sikeres projekt lett, a húszezer fontos célt megduplázva negyvenháromezer font gyűlt össze. Hétszázhuszonhatan támogattuk a második kampányt. Ez már csak azért is érdekes szám, mert az alapjáték nyolcszázhatvanhárom támogatót nyert meg magának. A számokon azért érdemes elgondolkodni, mert ezek alapján már látszik, hogy stabil piaca van a játékrendszernek. Aki részt vett az alapjáték megfinanszírozásában, az mind kapott tíz font kedvezményt a második projektből, ha ezt hozzáadom a tényleges támogatási összeghez, akkor ötvenezer font felett járunk. Ennyi pénz megmozdulása már garantálja, hogy jövő tavasszal számíthatunk egy újabb kiegészítőre.

a11.jpg
Nézzük mit kapok a negyvennyolc fontomért amit beruháztam a projektbe. Elsősorban húsz új küldetés lesz a játékhoz, ezekben 1916-18-as brit-német csatákat játszhatunk újra a nyugati hadszíntéren. Hála a bőséges finanszírozásnak, összesen tizenhárom tank modellt kapok majd, ezeket mind konyhakészen összerakva, alapszínre festve, felmatricázva. A kiadó tanult az első kampány visszajelzéseiből, és elmozdult társasjátékosok felé. Ezért nem öntőkereteket kapunk, nem kell senkinek házilag összerakni a modelleket. ( A másik problémát is orvosolták, megemelték a postázási költségeket, cserébe maguk intézik a szállítást, ergo nem lesznek törött, rosszul csomagolt tartozékok. Hozzáteszem, mindenkit kárpótoltak aki sérült tartozékot kapott az első projektben.) A tankok minősége tehát garantált, kapok három MK-IV. "férfi" tankot és három "nőit". A férfi verziónak lövegei és géppuskái vannak, a nőinek csak géppuskái. A német A7V tankból is kapok két darabot, ez elég vicces, hiszen a valóságban összesen húsz darabot gyártottak ebből a típusból, tehát a játék feldolgozza az összes bevetésüket, csak hogy lehessen használni a modelleket. A történelmi hűséget enyhén beáldozták, de ezzel színesítik a játékot, meg adnak két tank modellt, szóval egy fene. Szerencsére kapok két német színre festett és matricázott MK-IV. női tankot is, ezeket viszont használták a németek, mert a Cambrai csatát követően rengeteg brit tankot zsákmányoltak a németek, majd ezek egy részét helyre állítva tudták szerelni az első saját tankegységeiket. Ez tehát hat brit és négy német tank eddig, ehhez jön még három brit Whippet könnyű tank, ezeket három küldetésben tudjuk majd használni. Ha a bolti árat nézem ennyi 15mm-es tankot megvásárolni az több mint hetven fontba kerülne. Komolyan érdemes elgondolkodnom rajta, hogy használjam őket asztali hadijátékra is ne csak a társasjátékhoz.
a12.jpg
A küldetések, szabályok és tankok mellett kapok új tokeneket és terep-hexeket, két német 10,5 cm-es tarackot és nyolc kezelőt, az alapjátékhoz is kaptam ötöt húsz kezelővel. De amíg azokat a térképen kívüli tüzérség szimbolizálására szánták, a két új modell azért került a játékba, mert az új küldetésekben lesz olyan amiben a tüzérség már közvetlenül a térképre is felkerül. A projekt elért támogatási szintjei (goal), tartalmaznak egy tüzérségi sablont, ami az alap játékban kartonból volt, de most plasztikot kapunk. Olyan megoldással, hogy az egységek fölé lehessen helyezni őket. Attila barátom hiányolta a kártya lapok tartására szolgáló sínt az alap játékból, most ez is pótlásra kerül. Tekintve, hogy esetenként nyolc lapból kell összekombinálni a lépéseinket, ez egy elég fontos része a játéknak. Nem mindenki szereti kézben tartani a lapjait, főleg mivel figurákat is tologat a játékos, meg kockákat is dob. Összességében, szerintem korrekt kis csomagot kapok, látszik, hogy Bill-nek a PSC tulajának ez a játék a személyes kedvence és nem a magas profit motiválja, többször is csökkentette az elérhető bónuszokhoz rendelt összegeket.
a14.jpg
Amire viszont nagyon kíváncsi leszek, az a következő kiegészítő témája. Többféle megoldást is el tudok képzelni, szerintem az 1916-18-as francia hadsereg és annak nyugati frontos harcait feldolgozó küldetések lesznek benne. A Memoir 44 kiegészítői is szépen lassan tíz év alatt lefedték a második világháború összes nagyobb hadseregét. A Flames of War jatékosok szempontjából is jó termék lenne, hiszen a plasztik 15mm-es WW1 francia figurák jók korai WW2-re is, és még senki sem gyárt ilyet. A 75mm-es löveg a négy kezelővel, szintén használható mindkét háborúhoz. Ez a két plasztik keret ami kell a TGW francia sereghez, illetve szükség van tankokra is, az FT-17 rengeteg hadseregben volt rendszeresítve, tehát megvan a piaca ezzel sem lenne gond, az St Chammond és a Schneider olyan mint az A7V csak ehhez a korszakhoz jó, gondolom elég lesz az egyiket gyártani a játékhoz, hiszen nincs jelentősége a két típus eltérő paramétereinek játéktechnikai szempontból. Az egyetlen gyenge pontot az jelenti, hogy az angolszászokat nem igazán érdekli az első háborús francia hadsereg, elég ha a 28mm-es fém figurákra gondolunk, britet vagy németet többen is forgalmaznak, késői franciát csak két amerikai gyártó. Viszont a Memoir 44 nagy francia rajongótábornak örvend és franciául is adnak hozzá játékszabályt.Tehát elképzelhető, hogy ez a piac elegendő lesz. Addig is azonban amíg ez kiderül, várom a csomagot, hiszen idén decemberre ígérték a kiegészítő megérkezését, szerintem ez elég könnyelmű vállalás volt, a küldemények legforgalmasabb hónapjára. Remélem minden simán megy majd és a két ünnep között már újravívom a Cambrai csatát.
a13.jpg
a15.jpg

2 komment

Címkék: társasjáték első világháború TGW

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr658039416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2015.10.31. 17:53:25

Jellemző egy "hadijátékosra". Meg sem érkezett az első csomag, már a másodikat várja. :)
A cikk jo lett, ígéretes projekt, szép figurák, bár engem ez az időszak kevéssé mozgat.

janos900 2015.11.01. 11:40:03

Ízlések és pofonok. :)

Az alapjátékot sem sikerült még végigjátszani, szóval nem maga a játék a sürgős, hanem arra vagyok kíváncsi milyen irányba indul tovább a rendszer fejlesztése.
süti beállítások módosítása