HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

STAR WARS és SCI-FI társasjáték nap, Győrben

2015.11.22. 17:56 janos900

Joggal merülhet fel a kérdés, mit keres a Star Wars mint téma, egy hadtörténelmi játékokat népszerűsítő blogon? Londonban a hard core történelmi játékos barátaim szokták azt mondani, a Star Wars annyira régi, hogy az már történelem! Belegondolva, ez nagyon így van, különösen mi korosztályunknak. Az első SW élményem az volt, hogy egyszer még óvódás koromban édesapám korábban jött értem és elvitt megnézni A Birodalom visszavág című filmet a helyi moziban, mert az Osztrák TV-n reklámozták az AT-AT lépegetőkkel és nekem tetszett a bemutató. Feliratos film volt úgy emlékszem, olvasni még nem tudtam mégis tágra nyitott szemekkel borzongtam végig, a gyerek fejjel nagyon sötét filmet. A Jedi visszatért 1984-ben szintén a moziban néztük, a Csillagok háborúját láttam utoljára a trilógiából a Magyar TV-ben, akkoriban hatalmas esemény volt ez (gondolom Lucas hogy örült ennek a jogdíj nélküli vetítésnek). A rendszerváltás idején a videokazettás korszakban ez a TV-ből felvett szinkronos verzió volt az egyik kedvencem, a Birodalom visszavág német szinkronnal volt meg, A Jedi visszatér meg eredetiben angolul, mivel addigra már ronggyá olvastuk a Galaktika kiadásában megjelent könyveket, kívülről tudtuk ki mit mond a filmekben. Akkoriban az egész rettentő izgalmas, ritka kuriózum volt, nem az a monstre marketing dömping mint manapság, ami a fülünkön folyik ki.

wp_20151121_11_41_42_pro_800x449.jpg
Régen az volt a kihívás, hogy egy-egy kincset érő figurát vagy játékot szerezzen az ember nyugatról, most az a művészet, hogy a sok gagyi SW logós kacat közül találjunk valami minőségit, ami felidézi az akkori élményeket. Nem hiszem, hogy ugyanazt fogom érezni az új film kapcsán amit hat évesen, nem is lehet szerintem elvárni, kellemes nosztalgiát várok tőle, meg élvezhető történetet. A Rebels animációs sorozat nekem hozta ezt az érzést, vagyis inkább azt amikor még a magyarul kiadott Star Wars szerepjáték hivatalos moduljait játszottuk, kétmaréknyi hatoldalú kockával, a Rúna magazin alapján. A Valhalla kiadónál megjelent Han Solo könyvek inspirálták az akkori játékainkat, meg a Timothy Zahn féle folytatások. Mai fejjel nekem leginkább a Fantasy Flight Games kiadó gondozásában megjelent társas és kártya játékok jelentik a Star Wars világát, néhányat már próbáltam közülük, de kíváncsi voltam a többire is, ezért éltem a lehetőséggel amikor a Győri Társasjáték Egyesület tematikus napot hirdetett a Star Warshoz kapcsolódóan.
wp_20151121_16_07_03_pro_800x449.jpg
Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy megköszönjem az eseményt a szervezőknek, a Jedlik Ányos középiskolában szervezett játékos nap szerintem nagyon jól sikerült, nagy szükség van az ilyenekre. Egyrészt összehozza a játékosokat, másrészt mivel nincs pénzünk minden játékot megvenni ami megtetszik, ezek az alkalmak segítenek feltérképezni a kínálatot, meghallgatni a véleményeket, kipróbálni a rendszereket. Részemről két játékot szerettem volna kipróbálni az Imperial Assault-ot és a Star Wars LCG-t, mindkettővel sikerült két játszmát összehozni, teljes volt a siker. Felvetődött egy történelmi hadijáték nap szervezésének ötlete is márciusra, ha minden igaz két SDS asztalnyi figurám lenne a célra, meg egy 4-6 játékosra elegendő Memoir 44 D-day csatát is fel tudnék rakni. Na de ez még csak a jövő zenéje, nézzük mi történt a Star Wars napon.
wp_20151121_16_07_29_pro_800x449.jpg
A húzó név a kínálatban mindenképpen az X-wing játék, a filmek leglátványosabb részeit az űrcsatákat modellező rendszer. Remek játék, az első világháborús légi harcokra kifejlesztett Wings of War szabályokat jól átültették az SW világára. Ezt már korábban is próbáltam, látványos játék, optimális arra, hogy új játékosokat toborozzon a tágabb értelemben vett hobbinknak. A Wings of War is nagy kedvenc volt a londoni SLW klubban, kéthavonta rendeztünk hat-nyolc játékosra dogfight játékokat. A bevált történelmi wargame sémákat az FFG is jól alkalmazza, a nagyobb léptékű űrcsatákat kisebb méretarányú modellekkel valósították meg, ez az Armada. Ezt is kipróbáltam már a nyáron, jól sikerült adaptációja az X-wingnek, tulajdonképpen nem is érdemes külön választani a kettőt szerintem tematikailag, anyagilag viszont muszáj, mert mindkettőt gyűjteni elég húzós móka lenne. Engem soha sem a versenyek érdekelnek, mindig inkább a történet mesélős-hadjáratos része érdekel. Hiszen kellő szellemi és anyagi ráfordítással, lehetne velük teljes űrháborút vívni, ahol az Armada szintű összecsapások között X-wing léptékű felderítő akciókat lehetne lejátszani, amik befolyásolnák a nagy csatákat amiket az Armadával vívunk. Annak idején a Battletech rendszert erre optimalizálták, játszottuk a szerepjátékot, a nagyobb szárazföldi összecsapásokat különálló táblás játékkal vívtuk meg, és az űrcsatákhoz is volt külön rendszer. Hónapokig tartó életút játékokat lehetett játszani, az FFG játékok kombinálásával ugyanez elérhető, vicces hogy a kilencvenes években a FASA olyan koherens átgondolt rendszert alkotott, amit ma az FFG ennyi pénzzel és ilyen jó franchise-okkal a zsebében még nem tudott elérni. Na de ami késik nem múlik, ki tudja mikor jön ki egy nagy hadjárat menedzselő varázskönyv amiben az RPG karakterek beülnek az X-wing pilótafülkéibe, a kocsmai nézeteltéréseiket meg az Imperial Assault skirmish tábláin intézik? Szerencsére már nem RPG-zek, mert különben eszement módon vásárolhatnám az IA figurákat a csatákat felturbózni. Részemről az egész késett húsz évet, akkor lett volna igazán nagy durranás ezeket a játékokat játszani.
wp_20151121_13_08_44_pro_800x449.jpg
Az Imperial Assault volt az a játék amit még nem próbáltam előtte ez a Doom-Descent játékok szabályain alapuló óriás doboz nagyon mozgatta a fantáziámat. Az érdekelt mennyire sikerült a játéknak SW hangulatot felidéznie bennem. Picit felemás érzéseim voltak, az arányokkal volt bajom. Ha a három filmből indulok ki, egy AT-ST lépegetőt bevetni négy ember ellen elég brutális húzás, ha viszont nem söpri el őket pillanatok alatt, akkor meg vagy az emberek szuper hősök, vagy a lépegető nem kapott megfelelő statisztikákat a játékban. Emlékeim szerint Han Solo szépen felemelte a kezeit hasonló szituációban. Persze két küldetés, amit öt kevés vagy semmi előzetes tapasztalattal rendelkező játékos játszik nem mérvadó, de ez volt az első benyomásom. Hozzáteszem ez nem a játék hibája, a Star Wars egy eposzi űropera, csupa nagy a galaxis sorsát befolyásoló hőssel. Ezeket nem lehet odaadni a játékosoknak, a normál léptékű karakterekre meg nincs nagyon példa a filmekben, erre volt remek a "Deleted" Universe. Ezt majd a következő évek filmjeinek kell orvosolnia, pótolnia. Mert az átlag felhasználónak csak a filmbéli dolgok jelentik az SW univerzumot. Ezért is tértem át a történelmi játékokra, mert a "kánon" változások meg viták az agyamra mentek a sci-fi és fantasy világok esetében. A történelmet is megpróbálják időről időre átírni, de a valós tények azért makacs dolgok. Ami a játéktechnikát illeti, a közös kooperációs játékélmény megvolt, a gyűjtsük a bónuszokat a pályán érzés is. Szép a játék nagyon. A doboz profi, minden remek minőségű, a figurák is a toppon vannak, de rengeteg ráfordítást igényel a játék anyagilag is, meg időben is, és ami a lényeg szerintem öt játékossal az igazi (a Descent 1. kiadás alapdobozát meg egy kiegészítőt végigjátszottam 5 játékossal amikor megjelent), szóval szerintem akkor éri meg ha öten közösen veszik meg kiegészítőkkel, és nem árt ha valaki tud figurát festeni. Igazi klubjáték, a figurákat szerencsére lehet kapni jórészt külön is, akár egy Flying Leads játék szintjén is el lehet gondolkodni, nem muszáj a hivatalos irányt követni. Ha én menedzselném az IA játékot, akkor a következő kiegészítőben feldolgoznám a Rebels sorozat első évadját, és ha bejönne a közönségnek a másodikat is. Az X-winghez kijön a Ghost űrhajó szintén a sorozatból, szóval van esélye a dolognak.
wp_20151121_11_41_36_pro_800x449.jpg
Az IA játékok után rátértem az SW LCG-re, vagyis a kártyajátékra. A nap legkellemesebb meglepetése itt ért, ketten voltunk totál kezdők akiknek Roland (hívójele: Vodka) hatalmas türelemmel és lelkesedéssel tanította a szabályokat. Négy pakli közül választhattam, a nagyívű örök fekete-fehér ellentétek untatnak, így a Jedik helyett a Vukikat és csempészeket választottam mint lázadó. Remek kis paklit kaptam, szőrös barátaim egymást segítő hordáikkal földbe döngölték a birodalom erőit, majd a második játékban a nyerő kombinációt nem változtatva a Vukik az utolsó körben lenyomták a Szitheket is. Remek kombinációkat kínált a pakli, és a játéknak volt Star Wars "feelingje". A blöffölős licitálás a kezdeményért az egyik kedvencem, az Erő a mérleg nyelvét idéző elegáns részvétele a játékban szintén remek. Tetszett az is, hogy az épületek hozzák magukkal a többi lapot, és nem nekem kell egyesével építgetni a paklit, a kiegészítők és új lapok tengere, mondjuk egy kicsit visszafogja a lelkesedésem, de még mindig jobb mint a Magic vagy a TF kártya booster megoldásai. Roland megmutatta a többjátékos módokat, ezek is nagyon jópofák, erős a késztetés, hogy belevágjak ebbe a kártyajátékba, amatőr szinten.
wp_20151121_11_42_12_pro_800x449.jpg
A többi asztalra is átnéztem, közben nagyon jó felhozatal volt egyéb sci-fi játékokból, is: Space Hulk, Gears of War, Firefly, Relic és sorolhatnám. Remélem január környékén újra lesz Star Wars társasjáték nap, a film premierjével felturbózva, még ütősebb lenne.
wp_20151121_11_41_20_pro_800x449.jpg
wp_20151121_11_41_30_pro_800x449.jpg

 

4 komment

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr88098646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

epicneo 2015.11.24. 07:15:02

Jól sikerült szösszenet! :)

Oktogon8 2015.11.24. 13:22:30

Köszönjük az élménybeszámolót :)

janos900 2015.11.24. 13:46:58

@epicneo:

Köszi! Jó volt a téma. :D

janos900 2015.11.24. 13:47:56

@Oktogon8: Nincs mit, ha lesz még ilyen nap arról is írok. Az SW LCG, meg bekerül a fa alá. :D
süti beállítások módosítása