HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

A második lépés kezdőként, Memoir 44 és Flying Leads

2016.08.13. 07:25 janos900

Folytassuk tehát a hadijátékos képzőt. Ha betartottuk a javasolt menetrendet, akkor túl vagyunk vagy 20-30 Memoir 44 csatán a táblás játékunkkal, meg kb 10-15 online csatán is, megnéztünk vagy 25 órányi háborús filmet, és eldöntöttük, hogy nekünk tetszik ez a korszak, szeretünk taktikázni is meg katonázni is. Jó esetben sikerült valakit szintén megfertőznünk a környezetünkben, aki ellen lejátszottuk a csatáinkat. A Memoir 44 remek apa-fia szórakozás, de viszonylag sokan játsszák a párjukkal is. Én magam is sikerrel tanítottam meg több hölgyismerősömet, könnyűek a szabályok, ha elég nyitott az illető, remek szórakozást nyújt ez a játék a lányoknak is. Sokszorosa az esélye annak, hogy a párod belekezd veled Memoirt játszani, mint annak, hogy leülteted egy fás-bokros terepasztalhoz, centivel a kezében, miután megmutattad neki a vonatkozó szabálykönyvet. Szóval hajrá, tanítani kell a haverokon kívül a családtagokat is, minél többen ismerik meg, annál nagyobb az esélye, hogy később összejöjjön egy jó kis négy személyes játék. (képek továbbra is a netről)

Az alapdoboz kínálta szórakozási lehetőségeket tehát kimerítettük, többre vágyunk. Mivel a normandiai csatákkal már jól képben vagyunk, javaslom a következő lépésként a pdf formátumban hozzáférhető Campaign Book Volume 1 beszerzését. Ebben több összekapcsolt csata van, az első hadjárathoz csak az alapdobozra van szükségünk, de egy teljesen más játékélményt kapunk, hiszen a csatáink végkifejlete befolyásolja a következő csata kezdetét. Ha ezek után picit már elegünk van 1944 nyarából, akkor érdemes elgondolkodni a hogyan tovább kérdésén. Az én javaslatom a párhuzamos fejlesztés, venni kell pár doboz figurát és kifesteni őket, Egyrészt ehhez nem kell még egy játékos, tehát egyedül is szórakozást nyújt, másrészt 84 db festett figurával a Memoir készletünk még csábítóbb lesz játékosjelöltek számára. Más élmény a festett figurákkal történő játék. Arról nem is beszélve, hogy később ha négy személyes Memoirt akarunk játszani, már nem kell egy újabb alapdoboz, lesz elég figuránk a dupla játékhoz. Ha valaki még soha sem festett figurákat, kezdje az alapdobozban kapott figurákkal, mire a végére ér, már elég rutinos lesz az extra figurákhoz is. Indításnak én a két Valiant dobozt választottam, mivel ezek variálható figurák az első 10-10 darabot úgy érdemes kifesteni, hogy pont legyen belőlük két gyalogos raj. A Flying Leads (cikkek ismertetők itt a blogon) szabályokban pont van is két kidolgozott raj, egy német, meg egy amerikai. A konyha asztalunkra ráterítünk egy kis kutyaközönséges barna csomagoló papírt, ceruzával rajzolunk rá egy térképet, a memoir erdős hexeit rárakjuk mint bokrokat, fogunk pár könyvet becsomagoljuk őket szintén a barna papírba, készen vannak a dombok is. Ha gyerekekkel játszunk, lehet szépen teleszínezni a térképet. Jó poén lehet ha a saját utcánkat udvarunkat rajzoljuk fel (google maps a Te barátod), de akár kiválaszthatunk egy francia utcát is Normandiában. Kell még pár hurkapálca amit a szabályban leírt hosszúságok szerint méretre vágunk, meg 3db hatoldalú dobókocka, és már ki is próbálhatjuk milyen érzés egy a rajparancsnok bőrébe bújni.
m441_1.jpg
Mivel a Memoirnak tökmindegy milyen figurákkal játsszuk, értem ez alatt, hogy nem kellenek külön tisztek, szanitécek stb. A külön vásárolt figuráinkat érdemes más szabályok szerint összeállítani, a németek és britek dobozához mellékel a gyártó egy Rapid Fire (cikkek ismertetők itt a blogon) sereglistát, ez alapján tudunk egy-egy gyalogzászlóaljat összeállítani a dobozokból. Az én elgondolásom az, hogy ha már egyszer pénzt és időt fordítok valamire akkor az minél többféleképpen legyen használható, az én 20mm-es seregeimnek ezért három szabályhoz kell megfelelniük, a Memoirnak ami a legegyszerűbb csak darabszám az elvárás, majd a Flying Leads, mivel ez 10-15 fős rajokra fókuszál ez is teljesen egyszerű, mert ha a dobozokban található összes eltérő pózt kifestjük, már van is elég figuránk egy raj szintű játékhoz.
Nekem a következő lépés a Bolt Action szabályrendszer, erről is van rengeteg cikk a blogomon. Ebben a játékban kell három tíz fős raj, ezekben egyenként egy géppisztolyos figura altisztnek, egy golyószórós, egy lőszeres aki a golyószórós lőszerét viszi, meg hét puskás figura. A németeknél az egyik puskásnak 1944-ben már érdemes egy panzerfaustot adni, az amerikaiaknak meg nincs lőszerhordójuk. A szakasznak van egy parancsnoka, kell mellé még két figura, mondjuk egy rádiós, meg egy géppisztolyos altiszt. Kell egy szanitéc max két kísérővel, egy 2-3 fős csapat egy páncélelhárítóval Bazooka vagy Panzerschreck. Egy távcsöves figura egy rádióssal mint tüzérségi megfigyelő, egy géppuska három kezelővel, egy közepes aknavető szintén hárommal. Ez 30+3+3+2+3+3 máris negyvennégy figura. Megvan tehát a fejlődési ív, meg a garantált sikerélmény, mert ha elkészült a rajom, tudok játszani mást is mint a Memoir, ha elértem a negyven körüli létszámot felturbóztam a társasomat, meg már játszhatok Bolt Actiont.
m443_1.jpg
Ott állok tehát nyolcvannégy kifestett figurával, vagy ha kezdőként végig csináltam a festőleckéket az eredeti figurákon is, akkor már két teljes készletnyi memoir figurám van. Most már játszhatok 10 fős raj alapú csatákat, vagy szakasz szintűeket, de a Rapid Fire szerint zászlóalj méretű alakulatokat is irányíthatok. A szabályrendszer teljesen lényegtelen, a szakaszok félépítése és figura igénye adott, többek közt ez a szép a történelmi hadijátékba, ha egyszer becsülettel kifestettem a szakaszomat, akkor évente jöhet új szabályrendszer, a seregem jó mindegyikhez. Ezen az oldalon, elég szép csokorba szedve találunk ismertetőket magyarul a témában. A totál amatőröknek leírom, hogy pl a Vallejo cég kiad 6 színből álló festék csomagot az egyes hadviselő felek egyenruháinak megfelelően, a festékek víz bázisúak, nincs szaga, nem kell hígítózni, kell 2-3 ecset, meg két készlet festék, a figurákhoz ajánlott egy Revell makettragasztó. A csőrős kivitel, meg egy szike amivel kiszedjük őket a keretből. Ha továbbra is úgy érezzük, hogy a Memoir a nyerő, mert tapasztalataim alapján ehhez tudunk a leginkább játékosokat találni, akkor azon kell elgondolkodnunk, hogy megyünk-e tovább a kitaposott ösvényen, és veszünk kiegészítőket, hogy tovább bővítsük a két személyes csatákat, vagy a hadjáratos verzió érdekel minket amit a pdf alapján játszottunk le, esetleg a nagy négy-hat fős csatákat célozzuk meg, mert annyi játékosunk van, hogy már az is reális cél.
m442_1.jpg
A D-Day Landings megadja nekünk a teljes normandiai partraszállás helyszínét, hat térképen. Az alapjátékhoz kell még egy Winter Wars kiegészítő, mert ez adja a speciális 80 lapos paklit amivel a nagy térképen tudunk játszani, a két kiegészítő együtt kb. annyiba kerül mint az alapdoboz. Az extra figuráinkkal fel is tudunk rakni egyszerre két térképet, kockánk van, paklink van, az összes szabály fent van a gyártó oldalán, már tudunk játszani. Ha a hadjáratok a nekünk tetsző játékmód, akkor azon kell elgondolkodnunk, hogy melyik hadszíntér a nyerő. Sivatagi tankcsaták, trópusi szigetek vagy éppen a végtelen téli orosz sztyeppék. Engem a magyar vonatkozás miatt főleg a Szovjetunió elleni támadás érdekel, illetve a hazánk területén vívott harcok. Nekem tehát az Eastern Front kiegészítő a Terrian Pack az extra térképlapok (sivatag és havas) valamint a Campaign Book Volume 1-ben található Barbarossa hadjárat a fejlesztés iránya.
m445.png
m444_1.jpg

10 komment

Címkék: társasjáték második világháború memoir44 Normandia44

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr809420664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2016.08.13. 11:09:01

Teljesen meghozod lassan a kedvem a ww2-höz. Jó ez a kedvcsináló, nem csak a totál újaknak, hanem az eddig mást játszóknak is. Remélem jövőre Miskolcon is be fogjuk indítani a Bolt Actiont.

janos900 2016.08.14. 10:05:11

@MeyilKree: Köszi! Még rengeteg a dolog, hogy teljes legyen a "kiképző" cikksorozat. Magyar nyelven megjelent könyvek ajánlóit is meg kell írnom, egy használható Flying Leads leírás, a Bolt Action Brit seregkönyv ismertetője is várat magára, egy youtube összeállítás is kell. Elolvastam angolul az amerikai százados memoáráját, most meg van pár könyvem a normandiai német interjúkkal. Közben összeraktam meg feltalpaltam egy csomó Valiant figurát, úgyhogy végre lesz újra műhely cikk, 2013-ban volt ilyen utoljára.

Solo captain 2016.08.16. 15:37:27

Én már régóta fontolgatom a Memoir 44' megvételét, és éppen a napokban szert tettem egyre. Nálam pont fordítva volt a "fejlődés" először évekig 1/72-es méretben játszottam mindenféle második világháborús rendszert, és éppen most jutottam el odáig hogy birtokolnék már egy olyan (társas)játékot amit egyszerűen összelehet állítani és (most figyeljetek) nem kell a figurákat kifesteni :) Azonnali birtoklás+könnyű kezelés+csak a játékra koncentrálás = hát így nem egy igazi makettozó wargame-es beszél, de felvállalom, én csak JÁTÉKOS vagyok :)

Azért egyszer megnézném a Bolt Action-t is.

janos900 2016.08.18. 18:54:14

@Solo captain: A Bolt Action nagyon jó. :)

Én is többek közt azért favorizálom a Memoir-t amit leírtál, csak szerintem a fordított útvonal az egyszerűbb. :)

zoltan70 2018.12.26. 21:32:09

Nekem is majdnem megvan az összes kieg. a m44-ből, viszont most szinesíteni szeretném a játékot effekt kártyákkal.janos900 tudnál nekem ebben segíteni?

janos900 2018.12.27. 17:11:21

@zoltan70: Nagyon nem javasolom, mert felborítja a játék egyensúlyt, a házi barkács kártyapakli. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá akkor a téli, városi harc, dzsungel és sivatag paklik eleve fent vannak a honlapon. Én őszintén szólva teljesen átnyergeltem a The Great War verzióra, mert abban szenzációs a második pakli, viszont ott a küldetésben adott pontszámok vannak amikből kijátszhatod a lapokat, ami viszont teljesen kimaradt a Memoir 44-ből.

zoltan70 2018.12.27. 18:31:17

Köszönöm a válaszod, én nem a saját barkács effekt paklira gondoltam, hanem arra amelyet te készítettél és elérhetővé tettél a memoir 44.hu weboldalon, azt sem ajánlod?

janos900 2018.12.27. 19:56:17

@zoltan70: Huha. Évek óta nem megy az az oldal. Legalább 5 éve nem posztoltam rajta semmit de inkább több. Kérlek frissítsd fel az emlékezetem, mit raktam fel oda? Nekem egyedül az 1848-as cikk rémlik amit oda írtam.

zoltan70 2018.12.27. 20:49:08

@janos900: Az m44 parancs kártyáinak kiegészítéséről szóló 60 darabos effekt pakliról van szó, amelyeket csak a játék folyamán összegyüjtött parancspontokkal lehet kijátszani és minden kártyatípusból 3 darab lehet a pakliban.Ezeket a kártyákat keresem és nem találom a neten, talán azért mert megszünt az m44.hu weboldal amelyet te is említettél. Ebben szeretném a segítséged kérni, ha megvan még neked pdf formátumban akkor elérhetővé tennéd számomra?

janos900 2018.12.27. 21:23:15

@zoltan70: Nem, sajnos az csak kézzel írt tesztverzióban létezett, pont azért mert gyakran áttírtuk. Gyakorlatilag kártyavédő fóliában csúsztattuk be a Battlelore játék lapjai elé. Még valamikor 2008 körül.
De nem veszítettél vele semmit, nyomába sem ért annak, amit azóta a Richard Borg kitalált a The Great War-hoz.