HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Az elpusztíthatatlan brit altábornagy, aki megjárt három háborút, tizenegyszer sebesült és megkapta a Viktória Keresztet

2017.02.08. 18:02 janos900

Sir Adrian Carton de Viart, egy belga ügyvéd fiaként látta meg a napvilágot, apja Oxfordba küldte tanulni de megszökött és beállt lovaskatonának a Búrok ellen induló brit seregbe. Adrian nem volt valami szerencsés már az első napon lelőtték, a kórházban kiderült a személyazonossága ezért visszaszállították Angliába. Apja úgy döntött enged a fia kívánságának és nem kényszeríti vissza Oxfordba, inkább támogatja a karrierjét a dragonyosoknál. A lehető legjobb döntést hozta, Adrianból az egyik legtöbbet sebesült, ámde rendkívül szépen dekorált altábornagy lett a második világégés végére. Viktória keresztjét már fél szemmel és bal karja nélkül kapta meg 1916-ban, de ez sem veszi el a kedvét a háborúzástól, törzstiszt lett majd katonadiplomata. 

aa3.jpg

Szerencsénkre volt kedve és ereje megírni az emlékiratait, igazi szerény hős, a könyvben egyetlen betű sincs a kitüntetéseiről (lásd kép fent), a Viktória keresztet sem említi, pedig azt a Somme körüli harcokban érdemelte ki. Hősünk, azt hiszem ha valaki akkor ő tényleg kiérdemelte ezt a titulust, valahogy nem érzi át ezt a halandóság izét, a Sors szép lassan faragja le róla teste egyes darabjait, de Ő töretlen lelkesedéssel gyalogol bele a legveszélyesebb szituációkba. (A londoni kórházban névre szóló pizsamája volt, meg külön szobája, olyan gyakran sebesült.) Neki aztán vérzivataros a huszadik század eleje, hihetetlen kacskaringós életútján annyi jelentős emberrel találkozik, hogy felsorolásuk is oldalakat tenne ki. Néhányat azért megemlítek itt csak kedvcsinálónak. Kezdjük talán ott, hogy az összes jelentősebb brit katonatisztet ismerte a két világháborúban (Wavell, Haigh, Wintgate stb.) Churchill a barátja volt, de találkozott Roosevelt elnökkel, Mannerheim marsallal, katonai megfigyelő volt Lengyelországban a polgárháború alatt, majd 1939-ben megint. Churchill külön megbízottjaként évekig dolgozott Csang Kaj Sek mellett és még sorolhatnám. 

aa1.jpg

Egész életében nagy vadász volt, a két háború között kapott ajándékba egy birtokot Lengyelországban tavasztól őszig itt vadászgatott több mint másfél évtizeden át, saját bevallása szerint legalább húszezer madarat ejtett el. Fiatal korától imádta a fizikai sportokat és a vadászatot, dragonyosként Indiába lóról lándzsával vadászott vaddisznókra. Hatvanegy évesen, lezuhant vele a Wellington bombázó amivel utazott, fél kézzel kiúszott a partra ahol az olaszok fogságba ejtették. Az olasz fogságban kötött egy életre szóló barátságot Richard O'Connor-al (őt még Rommel csapatai ejtették fogságba 1941 áprilisában, 1917-ben a K.u.K. csapatok ellen harcolt egyébként az olasz fronton). A két tiszt együtt több mint száztíz éves volt, mégis megszöktek egy alagúton át és 320 Km-es gyalogtúra után sikerült csak elfogniuk őket az olaszoknak. Gondoljunk bele de Viart hatvanhárom évesen, fél tüdővel, fél szemmel és fél kézzel is megszökött. Mi több, az olasz fegyverletétel után kérte fel Churchill, a kínai küldetésre, melynek során rendszeresen repült át a Himalája felett, túlélt később egy újabb kényszerleszállást is. A repülés igazi veszélyes üzem volt neki, megbízatása alatt három Wellington bombázó dőlt ki alóla, ezeket mint különgépet használta, de végül kért egy DC-3-ast, az aztán kibírta addig, míg végül kapott egy Lancaster bombázót a háború vége után, amivel aztán befejezte a megbízatását 1947-ben.

Végezetül pár szó a naplóról, olvasmányos, izgalmas (hogy a fenébe ne lenne egy ilyen élet után). A közepén volt egy fejezet ami a lengyel vadászatokról szólt (1924-1939), ez meg kell mondjam teljesen hidegen hagyott, de máskülönben remek a könyv. Viart révén kapunk egy kis ízelítőt olyan mellék hadszínterekről, mint 1914 Etiópia-Szomália ahol még mindig folyt a háború a Mahdi ellen, 1919-20 Lengyelország a Vörösök elleni harc, vagy 1940 Norvégia, de a magyar olvasónak a Kína-India-Burma hadszíntér is komoly vakfoltot jelent. A könyvet még a nagy karácsonyi kindle akcióban vettem és töltöttem le, a Pen and Sword kiadótól.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4512237804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.