HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Bolt Action 28mm csatajelentés: Somme 1916

2017.03.03. 12:43 janos900

Bald hadnagy megfogyatkozott szakaszát gyorsan kiegészítették az ezredparancsnokságnál összegyűlt épkézláb katonákkal.  Az előző napon indított nagy offenzíva a franciákkal közösen szép sikereket hozott. Mindenhol előretörtek, ahol a hadosztályuk támadott, de a hadnagy azt hallotta a folyótól nyugatabbra nem voltak sikeresek Kitchener újoncai. Bald nem is lepődött meg a híreken, tegnap amikor elfoglalták a németek állásait katonáival döbbenten látták, a németek precíz ultramodern mély fedezékeit. Még áramfejlesztő motor meg belső ajtók is voltak! Fittyet hánytak az egész héten át tartó bombázásra. A britek saját állásai ehhez képest hevenyészett barikádnak tűntek, pedig mennyit dolgoztak rajtuk éjjel és nappal.

ba08.JPG

Baldnak az embereivel egy ligetet kellett megszállnia, tegnap kétszer foglalták el a csapataik, de mindkétszer kiverték őket onnan a németek. Az erdős sáv pont a 30. Hadosztály és francia hadsereg közötti határvonalon feküdt, ezért Bald minden katonájának vagy háromszor elmondta, hogy figyeljenek, nehogy véletlenül a kék egyenruhás franciákra lőjenek. Kapott egy raj indiai katonát erősítésnek, fogalma sem volt, hogyan keveredtek oda. De nekik külön kézzel-lábbal igyekezett a tudtukra adni, hogy nem lesznek egyedül az erdőben, ne lőjenek a kék kabátosokra.

ba011.jpg

A ligetet jól megbombázta néhányszor mindhárom hadsereg tüzérsége, arról nem is beszélve, hogy mindenki igyekezett a megszerzett területet minél jobban megerősíteni, de senki sem bírta megtartani tovább mint 5-6 óra. Ezért az erdősáv facsoportok, kráterek, homokzsák mellvédek és szögesdrótokkal megerősített spanyolbakok útvesztőjévé vált. Temetetlen brit halottak mindenfelé, a németek a sajátjaikat úgy látszik elvitték az utolsó támadás után. Mild őrnagy tájékoztatója szerint egy tüzérségi megfigyelő raj és egy mesterlövész páros már elrejtőztek az erdőben, Bald szakaszának beérkezésére várnak a tüzérségi csapással, még egy 18 fontos löveget is kaptak közvetlen támogatásnak. A gyalogosok nem voltak tőle túl boldogok, mert a nehéz terepen felváltva húzták-vonták a rajok, Bald viszont örült, mert úgy gondolta minden ami a tűzerejüket növeli csak jó lehet. Szerencsére kaptak párat a Lewis golyószórókból, puskagránátokból viszont teljesen kifogytak.

Bald katonái, viszonylag gyorsan felfejlődtek az erdő szélére, a bal szárnyat a hadnagy a ligeten végighúzódó ember magas dombgerinc mellett tervezte előretolni, a löveg fedezetével. Addig a többiekkel keresztülvágnak a sűrűbb fás sávon, hogy abból kitámadva foglalják el a liget másik felét. Hirtelen egy kék ruhás francia tiszt bukkant fel integetve.

ba010.jpg

Dirant hadnagy hivatásos katona volt már a háború előtt is, szakaszának egy raját előre küldte egy géppuskával megerősítve, hogy foglaljanak el egy jó lőállást az erdőben. A legtapasztaltabb embereit küldte előre. Amikor megjött a futár, a hírrel, hogy az erdő csendes és elkezdték beásni magukat. Dirant is elindult a szakasz fő erejével, de a német tüzérség elkezdte veretni az erdősáv feléjük eső szélét, és ez megakasztotta az előrenyomulásukat. Közben meghallotta a puskák ropogást és géppuskája jellegzetes kattogását: német támadás! Hangosan káromkodott, azt remélte, hogy a mesterlövész a nyolc tapasztalt emberével, tudja majd fedezni a géppuskás raj szárnyait amíg odaérnek. De a tüzelés alapján legalább egy szakasz német támadja őket. Felnézett, mert úgy hangzott a német tüzérség elhallgatott, ahogy körülnézett meglátta a löveget vonszoló briteket, amint kezdenek szétbontakozni a liget másik végén. Gyorsan felpattant és kiabálva eléjük futott, szerencsére tudott valamennyit angolul, és a brit parancsnok sem lógta el annak idején az összes franciaóráját, így kézzel-lábbal kevert nyelven megbeszélték ki merre támad, hogy nehogy egymás lővonalába gyalogoljanak. Szerencséjükre a dombocska pont elválasztotta egymástól a két szakaszt, így annak jobb és bal oldalán kezdték meg az előrenyomulást.

ab1.JPG

Dirant rögtön látta, hogy a veteránjai bajban vannak, mert vagy harminc német lövöldözött rájuk, három különböző irányból. A németek nem spóroltak a tűzzel, puskagránátok, könnyű géppuskák hangját tudta kiszűrni a puskák ropogása ellenére is. Hirtelen észrevette, hogy egy állványos géppuskát cipelnek fel a dombra a németek, ezért gyorsan utasítást adott, hogy mindenki oda összpontosítsa a tüzét.

ba03.jpg

Hans Gruber hadnagy, hangosan szidta a békazabálók minden öreganyját amikor a géppuskás raja az utolsó emberig elesett, még azelőtt, hogy a fegyvert egyáltalán felállíthatták volna. Szerencsére az előre küldött tüzérségi megfigyelőnek nem szakadt el a telefondrótja, így a franciák szakaszának kellős közepére irányozta az ütege tüzét. Az aknavető is belőtte a kráterben fedezéket kereső francia géppuskát, csak a lángszórós raj maradt le valahol, pedig most, hogy mindenki a mellvéd mögött bújó franciákra lő, remek alkalom lenne odapörkölni, hiszen ki sem tudják dugni a fejüket. Már kezdtek örvendetesen fogyni a géppuskakezelők a kráterben, amikor hirtelen iramodással két újabb francia csatlakozott hozzájuk, sőt a mellvéd mögött bújókhoz is csatlakozott két új ember az elesettek helyett. Gruber üvöltve biztatta az embereit, hogy találjanak el végre valamit a puskagránátokkal is, ha már idáig cipelték a dög nehéz muníciót.

ab3.JPG

Otto Ladis hadnagy ellenben vidáman, gyönyörködött a brit tüzérség rövidre sikerült sortüzében, ami éppen csak megelőzte a saját megfigyelője által lehívott tűzcsapást, ami szintén ugyanoda talált, ahová a brit kollégák. A facsoport eltűnt a felcsapó földgejzírek függönyében, közben a géppuskások erőteljesen szegecselték a brit lövegre szerelt acélpajzsot, két kezelőt is sikerült kiszedni mögüle, de sajnos két újabb brit vette át a helyüket. Otto elégedett volt, szilárdan tartották az állásaikat, balról elindított két rajt, hogy üssenek rajta a tüzérségi csapások után kábán tántorgó briteken, közben utasította a lángszórósait, hogy bújjanak meg a domb takarásában, hogy ha kell besegíthessenek a gerinc mögött harcoló másik német szakasznak.

ba04.jpg

Bald hadnagy hosszasan próbálta összerendezni a bombázás során szétzilálódott embereit, ha lett volna ideje bizonyára dühöng a baráti tűzben elesett katonái miatt, de ez jelenleg nagy luxus lett volna. Dirant hadnagy a segítségére küldött egy raj szenegálit (szerencsére ezek is barna egyenruhát viseltek, mint a britek, nem kéket mint a franciák) akik éppen rohamra készültek a németek géppuskája ellen, miközben a 18 fontos löveg szépen belőtte magát a mellvéd mögött bújó németekre. A végre magukhoz tért indiaiak kitörtek a füstölgő facsoportból és pár jól irányzott lövéssel leszedték a dombnál rejtőző német lángszórósokat. A hármas raj viszont gyáván megfutott, mire Bald odért volna hozzájuk a katonák elmenekültek hátra. A tüzérségi csapások után egy aknavető is többször közéjük lőtt, ez már től sok volt nekik. A mesterlövészeit szinte betemette a robbanásokból vissza zuhogó föld, kínlódtak a távcsövek megtisztításával, nem bírtak egy tiszta lövést összehozni. A lángszórósok vesztét látva a szenegáliak megrohamozták a német géppuskát, öten maradtak ott a tűzben, de a raj másik fele késekkel esett neki a németeknek. Véres kézitusában megmaradt három szenegáli zsákmányul ejtette a németek fegyverét, öt német veszett oda hét szenegáli ellenében.

ab4.JPG

ba05.jpg

Dirant nem látta a szenegáliak örült rohamát, mert a németek egy hirtelen felbukkant lángszórós osztagára figyelt, akik lángcsóvájukkal megfutamították a sokat szenvedett veteránjait. Az előretolt géppuskáját telibe találta a német aknavető, viszont a németek is elveszítettek egy rajt is, a géppuskájuk után, és a sikeres támadást követően utólag a lángszórós rajt is sikerült megsemmisíteni. A veteránok helyét egy másik raj vette át, a mellvéd mögött. Határozottan úgy nézett ki a helyzet, hogy dacára a németek minden erőfeszítésének, a liget bal oldala francia kézen marad, mert a németek elkezdtek visszahúzódni.

ab2.JPG

ba06.jpg

Hans Gruber úgy döntött megkíméli a megmaradt húsz lövészét és az aknavetővel inkább visszahúzódik, annál is inkább mert a közé és Otto Ladis szakasza közé már beékelődtek a francia gyarmati gyalogosok, Ladis lángszórósát egy pontos lövés tűzlabdává változtatta, és a géppuska is elhallgatott. Futárt küldött hát kerülő úton Ladishoz, hogy vonuljon vissza ő is a szakaszával.

ba02.jpg

Így történt hát, hogy egy nagyon jó hangulatú négy órás csatában hét kör alatt döntetlent játszottunk, de a játék végére egyértelmű volt az antant fölény. Legközelebb reményeink szerint 20mm-es Bolt Action csatát játszunk majd, de akkor egy 1942-es szovjet-magyar ütközetet.

2 komment

Címkék: első világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6712309467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Postosuchus 2017.03.04. 19:34:27

Hangulatos csatajelentés, jól átjön belőle az első világháború kilátástalansága.

janos900 2017.03.05. 20:40:55

@Postosuchus: Köszi. Örülök, ha tetszett. A következő csatajelentés, ha lehet egy fokkal hangulatosabb lett. :)
süti beállítások módosítása