HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Valahol Galíciában... Bolt Action csatajelentés

2017.10.29. 17:50 janos900

Kovács százados gyors határozott mozdulatokkal akasztotta a nyakába a térképtáskáját, majd a távcsövét. Közben viszont feszülten figyelte a rádióban Csatár 1 jelentését. A Csaba páncélautót a közeli hídhoz küldte, mert nem tartotta elégnek a tíz fős német hídőrséget. A német utászok a jelentéktelennek tűnő fa szerkezetet titokban megerősítették, így alkalmas volt a nehéz harckocsik átkelésére is. Kovács természetesen nem táplált illúziókat a "titokról" az orosz partizánok már régen jelentették a dolgot a SZTAVKA felé, folyamatos megfigyelés alatt tartottak mindent. Mivel a híd a németekhez tartozott, azok a kis létszámú őrséggel próbálták fenntartani az álcát. Eddig tartott a színjáték.

Kovács az embereit már menetkészen találta amikor kijött a rádiós fedezékből. Nem kellett különösebb eligazítást tartania a hídról, és a parasztházakról a patak két partján, hiszen naponta többször is átkeltek rajta a csapatok. Megköszörülte a torkát, miközben felkapaszkodott az egyik Turán harckocsira, majd megszólalt:
- Az oroszok gyors ütemben közelednek a hídhoz mindkét parton emberek! A németek adtak mellénk egy Tigris harckocsit a mi két Turánunk fedezi majd az oldalát, a németek gyalogsága a patak túlpartjáról fog érkezni az istálló felől, a legelő melletti szakaszon. Nehogy beléjük lőjenek! A páncélautó már ott van folyamatosan jelent, fejlődjenek fel a kertek felől és szögezzék földhöz az orosz gyalogságot, két maximum három T34 várható azokkal majd elbánik a Tigris, ha azokat kilőttük, vissza fognak vonulni. Indulás!  

20171021ba07.JPG20171021ba14_1.JPG

csaba2.jpg

20171021ba23.JPG

Alapvetően ezt a küldetést úgy állította össze TGabi barátom, hogy a kezdő játékosaink minél többféle fegyvert lássanak működés közben. Szerencsére neki már van festve elég komoly serege mindkét részre. Mindenképpen akartunk egy Tigris 1-et, hogy Jentz kipróbálhassa a die-cast harckocsiját. Ezen kívül nekem az is célom volt, hogy már az elején kiderüljön, hogy messze nem akkora csodafegyver a nehéz harckocsi, mint ahogy az ember elsőre gondolná. Nos ez maradéktalanul sikerült, egy kicsit túl jól is, sajnos a 4+ dobás egyszer sem jött össze. Vagyis a Tigris nem találta el egyik célpontját sem. Majdnem annyi pontba került mint a két Turán, és a terület blokkolásán kívül nem bírt felmutatni semmi sikert. Ellenben a Csaba páncélautó lövéseit különleges szerencse pártolta, mert az utolsó körben három egymást követő hatos dobással kiűzte a személyzetet a T34/85 harckocsiból. A szovjet 120mm-es aknavető is bevitt három találatot ez is több mint valószínűtlen eredmény. A csata legkeményebb egysége mégis a mellpáncélban csak lassú mozgásra képes szovjet rohamutász szakasz volt, az elit katonák csak a hatos sebzés dobásra kerültek levételre. Lassan nyomultak előre, közben használták a páncélöklüket, a lángszórójukat, és összességében rettenetesen szívósnak bizonyultak. A magyar tüzérség hosszas várakozás után végül nagyon kevés PIN kiosztásával debütált, a szovjet tüzérség mellé lőtt. A ZIS-3 löveg nagyon távol kezdett, a magyar könnyű aknavető se sok vizet zavart.

csaba.jpg

20171021ba67_2.JPG

20171021ba68_2.JPG20171021ba51.JPG

20171021ba66.JPG

A szovjet játékosok TGabi és Zoltán sokkal agresszívabbak voltak, ez végül az utolsó körben meghozta a gyümölcsét, és megérdemelten nyertek. A magyar sereg még több figuráját ki kell festenem mert a Bolt Action 2 alapján szeretnék a jövőben játszani amiben a teljesen feltöltött rajok extra morállal indulnak, és a magyar rajok 13 figurából állhatnak, amíg a szovjetek 11. tehát ezt a kis előnyt ki akarom próbálni élesben is, illetve a páncéltörő puskákban is van fantázia, hiszen oldalról a közepes harckocsikat tudják zavarni PIN-ekkel. A játék jó volt, de nagyon kiegyenlített, részemről már vágyom azokra a párbajokra is, amikor mindenki maga rakja össze a kis 1000 pontos seregét titokban, és csak a csatában derül ki kinek milyen csapatai vannak. A képek magukért beszélnek, Jentz fantasztikus munkát végzett a tereptárgyak terén, most rajtam a sor, hogy utolérjem a seregekkel. Mostanra már látszik, hogy mindenünk adott ahhoz, hogy Győrben szépen felépítsük egy hadijátékos klub alapjait. A Vietnam és a Keleti Front remek témák, ezekre építve haladunk majd előre.

6 komment

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5413114862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2017.10.29. 19:55:04

Szuper terepasztal! Gratula a készítő(k)nek. Külön érdekes volt, ahogy a facebook-on követni lehetett az elkészültét. Irigykedtem is, hogy ez egyeseknek milyen könnyedén megy. :)
Sajnos a BA-ben az aknavető iszonyat lutri, ami kicsit kockapókerré teszi a használatát. Ez szerintem nagy hibája a rendszernek, míg ahogy kivettem a szovjet rohamgyalogság viszont túl erős. (vagy itt csak megint jól sikerültek a dobások?) Ahogy a nehéz/páncéltörőpuska is annak tűnik, bár én azt még nem próbáltam.

janos900 2017.11.01. 11:44:09

@HPetyo:
Jentz érdeme az egész asztal.
Az aknavetőt egy egyszerű szabállyal fogom orvosolni, célkereszt lerak, ha elhibázod szóródás kocka meg K6 és máshova csapódik be. A nehéz aknavetőnél meg 2K6 és szóródás kocka.
A szovjet rohamutászok azok bizony kemény gyerekek, de sokba is kerülnek érte rendesen.
A páncéltörő puska egy közepes tankot oldalról 3 kockadobással tudott kilőni, úgy hogy mind a három kocka 6-os lett. Hol van itt a gond? Hogy lenne ez erős?

HPetyo 2017.11.01. 19:13:01

@janos900: Kemény gyerekek, de a testpáncél nem arra volt, hogy a mezőn sétálgassanak ellenséges tűzben. Persze nyilván nem lehet mindent lemodellezni egy játékban, csak megjegyeztem.
A pct puska azért nehéz, mert ki tudta lőni. '44-ben a szovjetek is már csak vakítani tudták az ilyen kategóriás páncélosokat. Egyéb pontcélok, géppuskaállások, stb ellen viszont jól lehetett használni. ;)
Aknavetőre talán gyógyírt jelenthet a szóródás.

ambasa 2017.11.04. 08:21:54

@HPetyo:
De rohamutászok nem is a mezőn sétálgattak. Az erdő fedezékében megközelítették a falut, majd helységharcban próbálták megtisztítani a hídfő környéki házakat, és biztosítani a hídfőt. Az egyik raj valóban a mezőn keresztül közelítette meg a célpontot, a házak fedezékében, mivel ott nem volt ellenség. Úgyhogy senki sem sétálgatott a mezőn ellenséges tűzben, ellenben rohamgyalogságként bevetésre kerültek a falu házainak megtisztításában. Sajnos valahogy el kell jutni a bevetés színhelyére, és ez részben a mezőn keresztül történt meg.

Tisztázzuk, a páncéltörő puska nem lőtte ki a T-34-est, hanem folyamatosan lőtte (nem csak ő, hanem a Turán is). A sorozatos találatok folyamodványaként, amelyek több különböző kaliberű fegyverből érték, a legénység pánokba esett, miután a külső tüzelőanyagtartályok kigyulladtak és elhagyta a harckocsit. Azt, hogy a játék ezt hogy magyarázza meg az más kérdés, az eredmény viszont szerintem lehet életszerű.

TG

HPetyo 2017.11.04. 15:10:58

@ambasa: Okés. Csak pont te mesélted, hogy milyen kemények, hogy sétáltak a mezőn és mennyire nehéz volt megölni őket, mert csak 6+ra haltak. De akkor csak félreértettem.

Az, hogy milyen mesét körítünk mellé, játéktechnikailag tök mindegy, (ezt is te szoktad mondani) mert a nehézpuska lőtte ki, igaz rendkívül ritka, 3db 6-os dobással zsinórban! Ettől még szerintem életszerűtlen, de ez csak játék. Nem fogunk összeveszni.
Mindenesetre én hasonló helyzetben, tuti nem fogok arra építeni, hogy: ..."megpróbálom, mert Jánosnak is sikerült kilőnie anno." :D :D

janos900 2017.11.04. 16:10:35

@HPetyo: Jah János csak egy van. :D És ő is csak egyszer dobott ilyet egész eddigi hadijátékos pályafutása során. :D

Nem a kilövés volt a lényeg, hanem az, hogy mivel volt esélye átütni a páncélt minden találat egy PIN-t jelentett, mivel körönként bevitt egyet, szépen helyhez kötötte a nagyobb tankot. 4-5 PIN után már elég nehéz megmozdítani az egységet. De nem lehetetlen. Az első két PIN-t pedig a Turán vitte be a 75mm-es löveggel.