HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

A bálnák útja, avagy végre egy viking történet keleten

2017.11.23. 08:31 janos900

A megjegyzésem gyakorlatilag az egész regény lényege, a sok skandináv és brit területen játszódó Viking történet után végre van egy, ami elszakad a kliséktől. Annak idején a középiskolás történelem atlaszban volt egy olyan Európa térkép, amelyen az Arab, Normann és Magyar kalandozások nyilai döfködték a kontinens testét, sokat nézegettem akkoriban, mert izgalmas korszaknak tűnt.  Persze volt egy kis zavar bennem, mert nem értettem, miért Normannok vannak a címben, Vikingek meg a nyilakon.

balna.jpg

Most már értem, a vikingek és normannok az egykutya, mármint az 1990-ben kiadott, de az 1961-es kiadáson alapuló térképet publikáló Kartográfiai Kiadó szerint. Szerintem nem, de ha valaki kétszáz évet meg négy „kalandozó” népet bír egy térképre összevonni annál ez már fel sem tűnik. Mindezt csak azért írtam le bevezetőnek, mert szerintem Robert Low is valami hasonló világképből indulhatott ki, amikor elkezdte írni a pentalógiáját. A Felesküdöttek veteránjai, már a történet kezdetekor is tapasztalt utazók akik látták Bizáncot, Rómát, de még Jeruzsálemet is. Ez még mai viszonyok között is szép "bakancslista", hát még akkor! Nekem tetszett az író felfogása, hogy a sok különféle korabeli népet, és a rendkívül eltérő kultúrát, a köztük vándorló „kalandozó” csapat a Felesküdöttek révén ismerjük meg. Azért tetszett, mert így a kalandoknak semmi sem szab határt, főleg a történelem nem, hiszen nem lövök le nagy poént ha elárulom, ezek a vikingek bizony Attila sírját keresik, de közben felbukkan még pár egyéb mítosz is a regényben.

arab_800x600.jpg

Ez egy kellemes kalandregény, amelynek vannak történelmi keretei, de azok elég lazák. Rengeteg szereplő van a könyvben, némelyikük bizony inkább fantasy karakter és nem történelmi. Érzésem szerint túl sok a szereplő, rengeteg a név, amit a szerző megfejelt egy csomó korabeli elnevezéssel. Biztos nagyon szépen elvégezte a házi feladatot, mert a korabeli népek nyelvein emlegeti a különböző városokat. Szóval akár fantasy is lehetne mert itt is állandóan a térkép mellékletet nézegettem, hogy hol is járunk, mert pl a Miklagard-ról én bizony nem tudom kapásból, hogy az Bizánc.

Robert Low világának színei és íze remekül átjönnek, a cselekményvezetésben viszont vannak hézagok, legalábbis nekem többször meg kellet állnom az olvasás közben, mert nem értettem, az adott rész, hogyan is következett az eddigiekből, vagy a szereplő mikor váltott tábort, mert nekem fel sem tűnt. Az ötlet jó, a kalandok szintén, a viking bajtársiasság nagyon tetszett, el fogom olvasni a következő kötetet is, mert kíváncsi vagyok a folytatásra. Hogy mind az ötöt elolvasom-e, az még kérdés. Egyenlőre nekiálltam egy következő sorozat első részének, mert Viking dömping van a könyvpiacon és még vagy három sorozatba akarok belekóstolni. A következő a Sigurd Saga lesz Giles Kristiantól.

2 komment

Címkék: könyvajánló DarkAge

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4013351321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehéntőgy 2017.11.23. 13:21:12

Kelet-európai viking témában jó még egy régi svéd regény (valamennyire benne van a komoly skandináv irodalmi kánonban is), amiben az utolsó nagy kaland egyenest a besenyők uralta sztyeppére vezet: Frans G. Bengtsson: Röde Orm.
Magyarul is kiadták, külön érdekessége, hogy a szerzőnek sikerült egy az egyben a sagák fogalmazásmódját használva szórakoztató könyvet írnia. (Valami érthetetlen okból viszont az amúgy ügyes magyar fordítónál patzinákok maradtak a besenyők.) Ebben van móros hispániai és brit-szigeteki sztori is, ráadásul Bengtsson azt a trükköt használja, hogy időnként egyes mellékszereplők magukban is izgalmas történeteket mesélnek olyan helyekről és csatákról (Írországtól Konstantinápolyig), ahol a főszereplők nem jártak. Így a végére szinte teljes körképet ad a 10-11. századi vikingek által ismert világról, anélkül, hogy a két főhőst életszerűtlenül sokfelé kéne elráncigálnia. (Minden szempontból a másik véglet viszont, mint Low, semmi fantasys lazáskodás meg képlékeny történelem, bár humor legalább akad.)

janos900 2017.11.23. 18:32:58

@Tehéntőgy: Köszönöm a tippet! Megvan a helyi könyvtárban, úgyis megyek a Viking világ atlaszáért, kiveszem ezt is. :D