HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Csehivci lerohanása, Bolt Action csatajelentés

2017.12.04. 11:12 janos900

A vagon ajtaja hatalmas döndüléssel csukódott, be. Kívülről rátolták a reteszt, a bent ülők hirtelen összepréselődtek, ahogy a vonat elindult. Dolvicsot nekinyomták a vagon falának, alig kapott levegőt. Aztán ahogy mozgásba lendültek végre vehetett egy mély lélegzetet. A veterán lélekben már fel is adta az egészet. 30 év szibériai kényszermunka hazaárulásért! Ez lett a hosszú harc vége, pedig azt hitte aki bejut a gárdisták közé annak jobb esélyei vannak a harcmezőn. Tévedett, nagyot és fatálisat. Visszagondolva nem sokat tudott volna tenni, hogy a végzetét megváltoztassa. Amikor az elásott dokumentumokat visszavitték, a zsákmányolt szinte sértetlen Tigris tankot pedig sikeresen bevontatták, rögtön megkapta az áthelyezését a gárdába. De amit az egyik Tigris adott, azt a másik kamatostól elvette Dolvicstól.

ck1.jpg

ck9.jpg

ck4.jpg

Csehivcinél ásták be magukat, aknamezőt telepítettek a falu határában, mesterlövészek figyelték a terepet, szóval jól felkészültek. Páncélosok nem támogatták a védelmet, viszont a légierő megfigyelőit is a faluban szállásolták el a rádióikkal. Mindez azonban mit sem ért amikor németek támadtak, mert az aknamezőre fittyet hányva előre küldték a Jagdtigerüket. Örült ötlet volt, de bevált. A gyalogsági aknák robbanásai alig karcolták meg a monstrumot. A légierőt kezdetben hiába hívták, majd a vörös csatarepülők helyett a német Stukák csaptak le a falura, porig rombolva az egyik házat ami maga alá temette az összes gárdistát aki benne tanyázott. A németek elkezdtek özönleni, Dolvics rögtön elindította az egyik rajt erősítésnek, hogy pótolja az elesetteket, de ekkor rájuk csapott az egyik szovjet gép, négyen dőltek ki a sorból, Dolvics ordítva rugdosta talpra a túlélőket. A fasiszták mesterlövésze rálőtt Natasára a vöröskeresztes nővérre, őt viszont a szovjet lövészek gond nélkül leszedték mert a lövésével elárulta magát. Ez volt aznapra az egyetlen eredménye Dolvics szakaszának, a Jagdtigerre kilőttek négy német Panzerfaustot, de ez meg se kottyant neki, rádöntötte a házat a második rajra, senki sem maradt belőlük életben, erre a harmadik raj tankelhárító fegyverek nélkül maradva megadta magát. Mire Dolvics odaért volna az erősítéssel a szakasz háromnegyede elesett vagy megadta magát, így Dolvicsék elkezdtek visszavonulni ami viszont pillanatok alatt pánikszerű futásra váltott, mire észbe kapott már egy Komisszár Tokarevjével nézett farkasszemet, 20 nappal később már elítéltként ült a marhavagonban.

ck8.jpg

ck2.jpg

ck5.jpg

ck3.jpg

Nagyjából ennyi történt a múlt szombaton. Adtam ezer pont előnyt a támadóknak, ez pont 5db T-34 lett volna amivel ellensúlyozom a Jagdtigert. Elkalkuláltam magam a küldetéssel, azt gondoltam 2 légicsapás 150 pontból kiiktatja az acélszörnyet, ha mégsem akkor a házak között a Panzerfaustok majd megoldják, de egyik se jött be, a Jagdtiger egyetlen golyót sem lőtt ki, a puszta méretével pusztított. A Panzerfaust szemből csak 5-nél és 6-nál tud sérülést okozni a 11-es homlokpáncélnak, ha viszont előtte őket a raj, már hatalmas a hátránya, mert vagy Panzerfaustot veszünk vagy tankelhárító kézigránátokat (kivétel a szovjet elit páncélvadász rajok). Nincs mit ragozni, jobban kell kidolgozni a csatát. Január végéig most újra NAM kerül a terítékre, addig még fejleszteni fogom a szovjeteket.

ck10.jpg

ck6.jpg

6 komment

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr313426167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buda kereskedője 2017.12.16. 13:18:32

Helló! :D

Igazán örülök hogy manapság még találok hasonszőrű makettosokat, akiket még éltet a történelem és a makettozás. Régen is néztem a posztjaidat másoknak is, de attól féltem már megszűntek és csak mint szellem blogok léteznek. Én is szeretnék majd blogot készíteni. Neked van valami ötleted vagy tipped amivel tudnál segíteni? :)

Válaszod örömmel várom, köszi :D

janos900 2017.12.16. 14:33:53

@Buda kereskedője: Szia!

Nem egészen értem mit szeretnél.
Ha makettező blogot indítasz, gondolom megvan, hogy miről: harcjármű, figura, dioráma stb.
Feltételezem a kész dolgaidat akarod bemutatni, meg azt, hogy mit milyen technikával építettél.
Ebben nem nagyon tudok neked tanácsot adni, én nem igazán készítek semmit ami megüti azt a szintet amit makettnak lehetne nevezni. Vagy mire gondoltál?
Kicsit fejtsd ki légyszíves, előre is köszönöm!

Buda kereskedője 2017.12.16. 14:56:04

@janos900: Köszönöm hogy válaszoltál :) tényleg nagyon örülök hogy vannak makettosok még. :D
Bocsánat ha nem voltam lényegre törő a mai nap csináltam a fiókot is. Blog szerkesztésre gondoltam így kérdéseket illetően.
Én figurákról és csaták újrajátszásáról illetve azok történelmi hátterét bemutató blogot szeretnék készíteni.

Várom válaszod :D

janos900 2017.12.16. 15:11:14

@Buda kereskedője: Értem, ez esetben adok pár tanácsot a kezdéshez:

1. Ez hadijáték, vagy terepasztalos hadijáték, vagy wargame. Nem makettozás, és nem vagyunk makettosok.
2. Döntsd el melyik korszak, melyik méretarány és melyik szabály, ezt írd is le. Miért ez a korszak a kedvenced? Miért ezt a méretarányt választottad? Miért ezt a szabályt? Milyen könyveket olvastál a korszakról?
3. Ha megvannak a válaszaid ez legyen az első poszt.

Ha kész linkeld be ide elolvasom, és tudunk lépni előre megint. Várom a blogod és a cikket. :D

Buda kereskedője 2017.12.17. 10:16:22

@janos900: Nagyon köszönöm a segítségedet!
Rendben ez esetben nagyon félre érthettem eddig, csak ugyebár makett figurák vannak benne. :) De maga ez a kifejezés mint wargame, ezzel én is találkoztam már.
Rendben, és akár több korszak is lehet, illetve több projekt is.
Majd szerintem a közel jövőben létrehozom.
Ezek mellett lenne olyan kérdésem hogy mint terepasztalosok megbeszélnek találkozókat?
Nagyon köszönöm még egyszer a segítséget! :)
Erőt egészséget!

janos900 2017.12.17. 18:49:04

@Buda kereskedője: Természetesen!

A következő rendezvény:
Games Day Budapest 2017
helyszín:
Stefánia Palota, Honvéd kulturális központ

Stefánia út 34-36.
1143 Budapest, Hungary

2018.01.14.

Gyere el!

Ami a makett figurákat illeti részben igaz 1:72-es plasztik figurákkal is játsszuk itthon mert olcsóbb. Nyugaton viszont ennek külön iparága van, klasszikus fémből öntött figurákkal, ezeket nem sok makettező használja, hiszen a legnépszerűbb méretarány az 1:56 vagy 28mm.