HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Hat hadsereg Normandiában

2018.01.19. 06:02 janos900

John Keegan, nálam nagyon előkelő helyen áll a hadtörténész szerzők TOP listáján. Egészségi problémája miatt, soha sem lehetett hivatásos katona, ezért életét (26 évig tanított Sandhurstben) a következő generációk brit tiszti képzésének szentelte. Elhivatottsága és gördülékeny stílusa kiemeli a többi történész közül. A Csata arca című könyve számomra messze a legjobb, de élveztem az Első Világháború vagy az Amerikai Polgárháború köteteit is. A Hat hadsereg Normandiában is egy rendkívül olvasmányos, jól felépített kötet. Külön tetszett a felvezetés amely a szerző gyerekkorával indít a második világégés alatt, mintegy gyerekszemmel bemutatva a gyülekező inváziós haderő különböző tagjait, remek alaphangulatot teremt vele. Keegan könyve nem aprólékos elemző mű, inkább olvasmányos tankönyv a NATO brit tisztjeinek, akiket egy szovjet invázió megállítására képeztek ki, és megpróbálták őket minél több jó példával ellátni a múltból. Ez azonban ne riasszon el egyetlen laikus olvasót sem, mert pont ezért közérthető és érdekes mindenki számára a könyv.

norm.jpg
Keegan ebben a kötetben is megvalósította azt a remek szerkesztői munkát, amit a Csata arcában, itt is minden fejezet egy különállóan is élvezhető blokk vagy képeslap ha úgy tetszik. A történelmi időrend alapján felfűzte egy-egy fejezetbe a hat hadsereget amit bemutat (ha a skótokat külön veszem hét hadsereg, bár némelyik sereg csak egy-két hadosztály méretű). A könyv betölt egy űrt is, mert magyarul tudomásom szerint nem sok kötet jelent meg a D nap utáni nyári brit hadműveletekről. Keegan könyvét én úgy használom, hogy amikor az 1944-es nyugati frontról (1944.06.06-08.25.) olvasok egy kötetet, előtte vagy utána elolvasom a vonatkozó fejezetet, jól kiegészíti például a memoárokat
Keegan művéből megérthetjük például, hogy az 1944-es amerikai hadsereg miért hasonlított olyan nagyon a németre, képet kapunk a francia ellenállás megosztottságáról, és egy kicsit idealizált méltatást Montgomeryről is. Mielőtt ezt nagyon elítélnénk, ne feledjük a brit tisztek elé kellett állítania egy nagyszerű példaképet. Vicces, hogy Monty annak köszönheti a nagy hírnevét aminek Wellington is, legyőztek egy köztudottan nagy ellenséges hadvezért. Mondjuk Napóleon tényleg világklasszis volt, Rommelt viszont Churchill magasztalta az egekig, hogy legyen mivel magyarázni a sivatagi vereségeket (Rommelnél sokkal nagyobb formátumú, hadseregeket vezető német tábornokok is voltak, sokkal kevésbé magasztalva, pechjükre nem a briteket ellen harcoltak). A lengyelek szerepvállalása nekem újdonság volt, tudtam, hogy részt vettek a hadműveletekben, de a csapataik méretével nem voltam tisztában. De Gaulle játszmáit is érdeklődéssel olvastam, összességében sokat tanultam a könyvből főleg sok összefüggésre mutatott rá. Mindenkinek ajánlom mint a Hadiakadémia sorozat újabb jól sikerült kötetét.

3 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Normandia44

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr8513576535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2018.01.19. 20:01:08

Nekem is megvan és tervezem az elolvasását a közeljövőben.

Osztom a véleményedet, hogy Keegan nagyon jól ír és képes más szemszögből is bemutatni az eseményeket, mint pl. az általad is említett Csata arcában, vagy a Hadvezérekben, illetve a filmsorozatot is megélt Háború is civilizációban. Megvallom amikor a HD-n a falklandi előadásomat tartottam, akkor Keegan, csata arcában követett felosztás szerint építettem fel a mondandómat, mert nem akartam egy sima időrendi felsorolást.

Ugyanakkor Keegannel kicsit vigyázni is kell, mert az összefoglaló műveiben hajlamos pongyolának lenni. Én nem olvastam de megbízható személy elmondása szerint pl. a második világháborúról szóló könyvében simán átveszi Rotmisztrov gurítását a 900-900 összecsapó harckocsiról és az egyenlő veszteségekről Prohorovkánál.

TG

janos900 2018.01.19. 20:09:07

Igen, az amazon.co.uk-n is többen írják a véleményekben, hogy hajlamos erre. Inkább a nagy képre koncentrál, sok részlet elsikkad, viszont az olvasmányos stílus ellensúlyozza. Az angolszászok nagy többsége egyébként is gyenge minden szovjet vonatkozású adatban.

ambasa 2018.01.19. 20:59:55

@janos900:
Igen, gondolom az angol-szász történelemben nem vét ilyen hibákat.

TG