HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Rajtaütés a parlamenteren, Bolt Action csatajelentés.

2018.03.11. 15:32 janos900

Dolvics a rajával egy romos házban rejtőzködött Budapesten, ez volt az első nem orosz nagyváros amit valaha látott. Még a levegő is más volt itt nyugaton, a zabrálásról már nem is beszélve! Máris szert tett három karórára, meg öt női nylon harisnyára. Ezekért a holmikért, jó árat lehet otthon kapni, és nem foglalnak sok helyet. Most már csak vége lesz ennek a rohadt háborúnak hamarosan. Visszanézett a "Csatornázási Művek" kétszintes romos épületére ahol a másik szakasz biztosította a tárgyalásokat a magyar parlamenterekkel. Dolvics saját szakasza a környéket szállta meg körben. Az egyik saját őrnagyukról kiderült, hogy az apja magyar tiszt volt az előző háborúban, aki aztán beállt a hadifogságból Leninék mellé. Vladiszlav Kovács folyékonyan beszélt magyarul és egy helyi elvtárs vezetésével a csatornákon keresztül vezette be őket ide a németek vonalai mögé, hogy a magyarokkal tárgyaljanak.

apak1.jpg

apak2.jpg

apak6.jpg

Hirtelen rázendített a német tüzérség és a ház körül egymás után csapódtak be a gránátok, az épület rázkódott és magasra szállt a por, a kockaköves utcákra viszont alig hullott az áldásból! Dolvics azonnal tudta: lebuktak! Embereivel elkezdtek visszafelé rohanni, de a környező épületekből hirtelen terepszín ruhás németek rajzottak elő, és már ropogtak is a fegyverek. Dolvics embereivel az utcán heverő romokig futottak, majd elkezdték lőni a legközelebbi német csoportot, azok is a törmelékhalmok között kerestek fedezéket. Hirtelen egy Stuka tűnt elő a semmiből és a szárnyai alá szerelt gépágyúkból megsorozta a szovjetek épülete melletti romokat. Közben a tárgyalásra használt épület földszintjét megrohanták a németek. Dolvics meglátta az egyik magyar tisztet kirohanni a bejáraton, majd rögtön utána németek ugráltak ki az épületből és próbálták eltalálni a menekülő magyart. A környező utcákra közben a többi biztosító is visszaért ezért mindenki a maradék németeket lőtte, akik végül mind elvágódtak, hirtelen nagy csend lett, mert elhallgattak a fegyverek. A magyar tiszt feltápászkodott és leporolta a kabátját...

apak4.jpg

apak8.jpg

apak7.jpg

apapk5.jpg

apak9.jpg

A küldetés ugyanaz volt mint ebben a vietnami csatában, a három fős magyar tiszti rajt kellett közelharcban elfogni, ez majdnem sikerült is a két német játékosnak a két kísérő figura levételre került a közelharcban, csak a tiszt élte túl. A Bolt Action Ostfront kiegészítő külön szabályokat hoz a városi harcokra, ezeket adtam hozzá a Bolt Action 2. kiadásában leírt Manshunt küldetéshez, hogy fel tudjuk avatni Jentz nagyszerű épületeit. Nem minden szabályt alkalmaztunk a városi harcokból, csak a következőket:

Az első kör végén mindkét játékosnak egy-egy egysége DOWN vagy AMBUSH parancsot kap, és a kockája nem kerül vissza a zsákba. Amennyiben nincs olyan egység aki ilyen parancsokat kapott, az ellenfél választhat egy egységet tőlünk, átforgatja a parancskockát és az egység a következő körben AMBUSH vagy DOWN parancsban marad. A játékos a saját egységeinek kockáját nem forgathatja át vagyis ezt a parancsot kell neki kiadnia már a köre során. Tehát értelem szerűen jobban jár a játékos, ha maga ad ki egy ilyen parancsot, különben az ellenfél fogja ilyen módon lebénítani a fontos egységeit. A játékban minden körben eggyel több egységet kell így helyhez kötni. Viszont nem kell mindig ugyanannak az egységnek állnia, a darabszám adott. Tehát a harmadik körben három egység lesz AMBUSH, vagy DOWN, de ha a kör végén négy ilyen egységem van akkor az egyik mellől felvehetem a parancskockát. Fontos szabály az is, hogy HQ egység soha sem számít bele az adott számú egységbe. Ha például négy egységet kellene választani a kör végén és van három sima meg négy HQ egységem, akkor csak a három sima lesz AMBUSH-ba vagy DOWN-ba. A városi harcban tehát érdemes sok tisztet, szanitécet, komisszárt vagy éppen tüzérségi megfigyelőt hozni. Arról nem is beszélve, hogy például a németek ingyen rohampuskái a HQ egységeken itt nagyon jelentős előnyt jelentenek.

A csatornarendszereken keresztül is lehet nagy meglepetéseket okozni. Ezeket csak HQ egység, gyalogos raj, vagy mesterlövész használhatja. Ha tartalékban maradnak, bejöhetnek a terepre a csatornákon keresztül. Morálpróba -2-vel!! Ha 12-őt dobnak, elkeveredtek a csatornába, ergo kiestek a játékból. Ha viszont megdobják a próbát, bármely ponton beléphetnek a városi terepre talaj szinten (nem emeleten), ha 6 hüvelykre tőlük nincs ellenséges egység. Belépni RUN vagy ADVANCE paranccsal lehet, tehát kironthatnak a csatornából tüzelve, de akár meg is rohamozhatják az ellenfelet.
Amennyiben egy nem páncélozott jármű vagy gyalogság a városi nyílt terepen találatot kap, minden fegyver +1 pen-t kap vagyis a regular gyalogost alap esetben 4,5,6-os dobással szedünk le, így viszont már 3,4,5,6-al. vannak még külön szabályok a romokon mozgó tankokra amik alatt beomolhat a csatorna vagy pince, de elsőre szerintem ennyi elég volt extrának. A csatornás szabály túl erős volt, legközelebb lerakunk csatorna fedeleket, és csak adott helyeket kell levédeni, mert ez a bárhol feljövök opció túl erős. Ezen kívül elbaltáztam az egy helységben egy egység szabályt, szóval ezt is ki kell dolgozni jobban. Mindent összevetve, viszont sokat tanultunk megint, a terep atmoszférája meg teljesen magával ragadó.

apak10.jpg

apak11.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború keleti front Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3213730774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.