HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Ellenlökés az erdőben, Bolt Action csatajelentés

2018.07.09. 15:52 janos900

Dolvics lába továbbra sem javult, ezért véglegesen áthelyezték a légvédelmi egységhez töltőnek. Átcsoportosították őket Heidenautól északra, mert német ellenlökésre számítottak. Végül egy erdős terepen alkonyatkor csaptak össze a németekkel. Dolvicséknak szerencséje volt, a szántóföldről egy sűrű fenyős facsoport takarásából a légteret biztosították, ezért azon kívül, hogy géppuskáikkal megszórták a távoli erdőben mozgó német gyalogságot, gyakorlatilag nem vettek részt a csatában. Bár egyszer egy Pz-IV rájuk lőtt az erdőből, de szerencsére elvétette. Az út mellett viszont heves tankcsata dúlt, mindkét fél visszahúzódott végül a sötétben, másnap reggel Dolvics körbesétált a csatatéren, összesen talált egy Párducot, egy Pumát és egy Stug-ot kilőve szemben két T-34-es harckocsi és egy szovjet páncélautó roncsaival. Az erdőben amit megszórtak a nehéz géppuskákkal, tizenhárom német halottat temettek el egy közös sírba. Az útkanyarulatban a facsoportban véres közelharc dúlt, ott tizenegy szovjet katonát és hét németet temettek el, a dombokat meg leborotválták a német rakétavető lövedékei, ott is sok derék vörös katona lelte halálát, még a vöröskeresztes ápolónőjük is ott veszett. Este a tábortűznél Misát ugratták a többiek, mert egy hét alatt a harmadik tankot lőtték ki alóla. Dolvics megkérte, hogy mesélje el hogyan is zajlott az összecsapás.

a7.jpg

a6.jpg

a8.jpg

-Hát elvtársak, én jól láttam az egészet, mert már az elején találatot kaptunk és végig a harckocsi alatt hasaltam, hogy védjem a Hitleristáktól! (többen hangosan röhögtek a hallgatóságból) A bal oldalon a Tigrist lőttük meg először (Dolvics somolygott magában, a lánctalp nyomok alapján az inkább egy Pz-IV volt, ugyanaz ami rájuk is rájuk lőtt az erdőből), el is kezdett tolatni veszettül, majd a Párduc lánctalpát szakította le egy lövedék, így az megállt. Nem sokkal később kapott egy második találatot és vége lett. Az a fránya Puma egyfolytában a Párduc mögül lövöldözött, de végül azt is kilőttük. A jobb oldalon az a rohadt rakétavető, egész idő alatt a gyalogságunkat bombázta, a BA-10 páncélautónk egy lövéssel a levegőbe repítette a Stugot, de amikor megpróbálta elintézni a rakétavetőt, és előretört, oldalba lőtték egy Panzerschreck-kel. Valahonnan találatot kapott a második harckocsink is, szerencsére Pavlovék mind kijutottak belőle. Közben a gárdisták benyomultak az erdőbe ott a kanyarban, a németek meg megrohamozták őket, vagy húsz ember harcolt abban a kis ligetben, a végén három német jött ki belőle élve. Ti meg Ivan, darált húst csináltatok egy csomó németből a bal oldali ligetben, azokkal a nehéz géppuskákkal. Gyors összecsapás volt, aztán besötétedett teljesen és mindenki visszahúzódott kicsit, reggelre meg eltűntek a Hitleristák, csak a roncsok maradtak.

a4_1.jpg

a5_1.jpg

a3_1.jpg

a1_2.jpg

a9.jpg

Egy nagy 2000 pontos csatát vívtunk négy játékossal. Mivel a klubtagság szépen fegyverkezik fel az Amercom járművekből, öt-öt jármű volt oldalanként. Szilveszter erősen próbálkozott, de nem sikerült megdobnia a kellő értéket egyik körben sem, így nem sötétedett be a játék alatt, pedig nagyon készült az infrás Pantherjével, mondjuk a végére már kilőttük, szóval esélye se volt használni az extra felszerelést. Tarolt viszont a Bolt Action szuper fegyverével a Panzerwerfer 42-vel. Mivel Szilveszter mindig a maximum tápolást hajtja végre amit csak ki lehet préselni a szabályokból. Így sikerül elérnie, hogy én is megnézzem és lekorlátozzam ezeket, amennyire csak lehet kigyomlálom már az elején. Csírájában kell elfojtani ezt, mert az a jó játék legnagyobb ellensége. A probléma ott van, hogy mi 20mm-ben játszunk, és a mi figuráink a kisebb talpakon kevesebb helyet foglalnak mint az eredeti játékban, ráadásul mi még kockával dobjuk a sebzést és nem sablonnal mérjük ki, ez egy normál fegyvernél nem akkora probléma de a rakétavetőknél bizony az. A szabály szerint ugyanis a rakétavető kiválasztja a célpontját, ráteszi a sablonját majd minden ellenséges egységre is rak sablont aki hat hüvelykre van. A sablon maximum 5 figurára tud sebzést kiosztani, a kockadobás (nehéz aknavető 2K6) viszont 2-12 figurára (átlag hét pont a sebzés!), ha a célpont egység a DOWN parancsot választja, az felezi a hatást tehát max három figura a sablonnál de akár hat figura is lehet a kockadobással. Ez így kétszeres hatás a sebzésnél, mint eredetileg, vagyis nagyon nem jó. Arról nem is beszélve, hogy a hat hüvelykes hatósugárban sokkal több 20mm-es figura fér bele mint 28mm-es. Ezért a játék során Szilveszter vagy tizenegy egységre dobott lövést, minden körben dobott 6-ost és négy komplett gyalogos egységet szedett le. Tökéletesen bizonyította, miért is túl erős ez a fegyver és rossz a szabály. Ez így elfogadhatatlanul erős, egyetlen más fegyvernek sincs meg a matematikai esélye, hogy körönként több egységet is leszedjen. Szóval módosítani kell a szabályokat, első körben arra, hogy a sebzés nem 2K6 hanem csak K6. El is kezdtem a levelezést a Bolt Action szabályokkal kapcsolatban a kiadóval, mert ha ez így marad, az a jó játék halála. Szóval most van min dolgozni megint szabálytéren.

a10.jpg

a11.jpg

a12.jpg

a2_2.jpg

a9.jpg

2 komment

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5614102721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neratyiskoggy 2018.07.13. 14:02:57

ez ilyen kocka anorák dolog nem?

janos900 2018.07.14. 18:13:52

@neratyiskoggy: Kockákat használunk igen, hatoldalúakat, meg parancskockákat. Utóbbiakat zsákból húzzuk nem csukjából, de végül is abból is lehetne. Az angolok ezt chit-pull rendszernek hívják.
Ha a "kocka anorák dolog" alatt azt érted, hogy mi lennénk "kockák" vagyis elvontak, akkor igen, igen azok vagyunk. Mondjuk még senkit sem láttam aki anorákba jött volna a klubba játszani, de ami késik az nem múlik. Vagy ez valami fokozata az elvontságnak?