HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Erdély 1944, Bolt Action csatajelentés

2018.08.12. 17:13 janos900

Mészáros hadnagy gyorsan kiadta a parancsokat a szakaszának, a három földút kereszteződésében tartottak éppen pihenőt, amikor meghallották a közeledő lánctalpak jellegzetes csikorgását. A két nagyobb parasztházba küldte egy-egy raját, összesen huszonhat embert két német golyószóróval. Horváth zászlós az ütegtől, két emberével gyorsan létrát támasztott az egyik padláslejáróhoz, és nyögve emelték a rádiójukat a magasba, rögtön kiszúrták, hogy arról a tetőről lehetett a legjobban belátni a környéket. Hegyi a mesterlövész is bevetette magát a segédjével a szélső házba, közben rohammunkával talpalták fel az egyik pitvarban a 81mm-es aknavetőt.

ts1.jpg

ts6.jpg

Elkezdtek zuhogni a gránátok, a szovjet felderítők már azelőtt leadták a koordinátákat, hogy Mészárosék meghallották volna a harckocsikat. A magyarok a házakban lapultak, a légnyomás egymás után tépte le a szalmatetőket, a szovjet gyalogság egy T34/76 fedezetében rohamozta az egyik szélső házat, a magyar mesterlövész duó lelőtt egy rohamozó vöröskatonát, egy másikat közelharcban gyűrtek le, de a végén lekaszálták őket a géppisztolyok. A T34/76 mögül kikanyarodott egy légvédelmi féllánctalpas, nehéz géppuskái tüzével teljesen lefogta Mészáros egyik raját. Közben szerencsére megérkezett két Turán II-es, géppuskáikkal lekaszáltak egy mezőn rohamozó szovjet rajt. A falu másik oldalán felbukkant egy német Hetzer egy Csaba páncélautó kíséretében, a Hetzer egy briliáns kapáslövéssel a falun keresztül a levegőbe repítette a T34/76-ot, közben a jármű parancsnoka a tetőre szerelt géppuskával földhöz szegezett egy újabb orosz rajt, a Csaba is követte a példáját. Ekkor érkezett meg oldalról hirtelen egy T34/85! Deszantosok ugráltak le róla, oldalról lőtt a Hetzerre de elhibázta. A német-magyar harcjármű páros "géppuskáival" (a Csaba csak golyószóróval van felszerelve) próbálta a helyén tartani az út jobb és bal oldalán az orosz gyalogságot, közben minden körben a Hetzer meglőtte a lövegével a T34/85-öt szemből, eltalálni sikerült de a lövedék minden alkalommal lepattant a szovjet frontpáncéljáról. 

ts8.jpg

ts7.jpg

ts11.jpg

ts13.jpg

ts15.jpg

Hirtelen újra tüzérségi csapást kapott a falu széle, a por és a robbanások beborították a megmaradt szovjet tankot, a Hetzert, de még a Csabát is. Közben a két Turán II. szisztematikusan, egymást fedezve nyomult előre a házak között, tűz alatt tartva az összes felbukkanó szovjet gyalogost. A végén az egyik szétlőtte a féllánctalpast, majd a házakat a mezőn kerülve a Hetzer-Csaba páros segítségére sietett. Sajnos későn érkezett, a szovjet deszantosok mágneses aknákkal megrohanták a Hetzert, miközben annak géppuskája az út ellenkező oldalára tüzelt, a jármű felrobbant, a Csaba gyorsan kitért, a Turán II. pedig pont időben beért, hogy a pánik szerűen hátráló T34/85-öt kilője. Időközben a szovjet tüzérség megint megsorozta a házakat és az egyik magyar raj hét katonát veszített egy találattól. A csata utolsó mozzanataként a szovjetek elveszítettek egy három fős maxim rajt, meg egy mesterlövészt aki pechjére tüzet nyitott az istálló padlásáról, amit a második parancsnoki Turán II. észre vett és két géppuskával csattanós riposztot adott a szovjetnek.

ts4.jpg

ts5.jpg

ts9.jpg

ts16.jpg

ts2.jpg

ts3.jpg

A küldetés célja annyi volt, hogy a magyar védő és szovjet támadó közül ki tud több teljes ellenséges egységet megsemmisíteni, aki kettővel vezet a végén az nyer. 1500 pontból egy jármű és egy gyalogos szakasz volt a keret, ami alapján a csapatokat összeállítottuk. Végül hat a kettőhöz nyertem a Magyar Királyi Honvédséggel, de utólag rájöttünk, hogy a deszantosok csak hat hüvelyket tudnak rohamozni a páncél miatt, ezért a Hetzert nem tudták volna megsemmisíteni. Jól sikerült a csata, nem játszottuk végig, mert már látszott, hogy nincs értelme folytatni szovjetként, a hatodik kör közepén. 

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború 20mm Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6814176807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.