HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

War Museum for Peace, trieszti hadtörténeti múzeum

2018.12.09. 12:13 janos900

Civic Diego de Henriquez War Museum for Peace a hivatalos megnevezése a gyűjteménynek. A múzeum atyja Diego de Henriquez volt, nélküle ma nem létezne a múzeum. De Henriquez 1909-ben Triesztben született, tengerészeti iskolát végzett, származását tekintve spanyol ősei voltak és távoli rokonságban állt a Habsburgokkal. Már fiatal korában is komoly gyűjtőszenvedély fűtötte, sokat barangolt a környező hegyek Nagy Háborús csataterein, elhagyott relikviák után kutatva. (A Doberdo, Görz és az Isonzó folyó mind alig 50-60 km-re vannak Trieszttől). Nagy szerelme volt az archeológia is, 1926-ban megalapította a helyi régészeti társaságot (S.A.T.). 1928-ban házasodott, majd bevonult a Királyi Olasz hadseregbe a gyalogsághoz, leszerelése után hajógyárakban volt műszaki rajzoló. 1941-ben újra behívták a 25. Timavo tartalékos hadtesthez, ahol engedélyt kapott a parancsnokától az elhagyott hadfelszerelés gyűjtésére és egy későbbi hadtörténeti múzeum alapítására. Így kezdődött a múzeum története, Jugoszlávia 1941-es összeomlása után.

t1.jpg

t11.jpg

Henriquez két évig az Olasz hadsereg támogatásával gyűjtötte a fegyvereket és dokumentumokat egy katonai támaszpontra, majd 1943 szeptemberében egy gyors logisztikai akcióval, vasúti szerelvényekkel mindent beszállított Triesztbe, még mielőtt a németek átvették volna a hatalmat a laktanya és a gyűjtemény felett. A következő viharos években Diego először a német, majd a partizán és végül az amerikai megszállókkal is, egymás után remek kapcsolatokat épített ki. A megnyerő, több nyelvet beszélő tolmács de Henriquez segédkezett a német fegyverletételnél (a legenda szerint a német parancsnok egyenruháját is megkapta a gyűjteményébe, amikor az letette a fegyvert a háború végén), fordított Titó partizánjainak (Múzeum Igazgató Elvtárs lett), majd az amerikaiktól is kapott egy speciális engedélyt arra, hogy megtartsa a gyűjteményt. Sőt bővíthette is! Kölcsönöztek neki amerikai vontató járműveket, amiket német hadifogoly sofőrök (gondosan válogatott műszaki katonák) vezettek, Diego konvojainak bejárása volt a lezárt területekre. Amikor Trieszt visszakerült Olaszországhoz, a kivonuló amerikaiak minden háborús dokumentumot átadtak a múzeumnak. Úgy gondolom, Diego de Henriqueznek valami hihetetlen jó diplomácia képességei lehettek, hogy a történelem összes hullámvölgyén keresztül evickélve is egyben tartott egy komplett fegyverraktárat (harckocsikat, lövegeket kézifegyvereket). Fasiszták, kommunisták vagy éppen imperialisták mindegy ki jött, a Directore-t mindenki megbecsülte és támogatta. A gyűjtemény volt élete fő műve, évtizedekig harcolt az olasz bürokrácia ellen, hogy méltó helyre kerüljön a kollekció. Volt, hogy anyagi csődbe jutott a családjával (2 gyermeke is volt), mert elutaztatta az egész gyűjteményt Rómába az 1960-as Olimpiára, ahol aztán mégse állították ki. Többször el kellett adnia néhány darabot, hogy a többit fenntarthassa. Végül 1974-ben halt meg egy titokzatos raktártűzben. A pletykák szerint a Directore túl sokat tudott az egyetlen olasz koncentrációs táborról, ahhoz, hogy véletlen baleset okozza a halálát. A temetése után húsz évbe tellett, mire Trieszt városa végre felnőtt a feladathoz és megtanulta értékelni de Henriquez életművét. Az alapító azt szerette volna, hogy a kollekció, egy múzeumba rendezve arra emlékeztesse a látogatókat, hogy mennyire szörnyű dolog a háború és milyen értékes a béke. Diego de Henriquez meg akarta mutatni, hogy mennyi erőforrást pazarlunk el fegyverek gyártására békés építés helyett.

t12.jpg

t2.jpg

t3.jpg

t4.jpg

t8.jpg

t5.jpg

A gyűjteményből jelenleg az első világháborús rész van kiállítva a második világháborús harcjárművek és lövegek részére még nem készült el az új csarnok. Ha valaki rákeres a Google Maps-on az intézményre, felülről látni lehet a szomszéd udvaron a szabad ég alatt parkoló, kék fóliába csomagolt járművek tömegére. Jó játék azonosítani az egyes darabokat (Marder III, Stug-III, Marder T38, Ansaldo kisharckocsi, Semovente M41, Autoblinda Lince, Autoblinda AB 43, RSO stb.). A bejárat kinézete alapján mi egyébként lehet, hogy tovább mentünk volna, ha nem kimondottan ide indulunk, mert annyira nem múzeum kinézete van a komplexumnak az utca felől. A régi iparterület vagy laktanya területén működik a Természettudományos múzeum is, ugyanaz a főbejárat, a régi épületek helyén idővel egy múzeum negyed lesz kialakítva. Ha valaki a környéken nyaral és a Nagy Háború magyar vonatkozásaira kíváncsi, érdemes a Kobarid (Caporetto), Gorizia (Görz) és a Kluže erőd múzeumain kívül ide is ellátogatni, hogy lássuk az 1914-18-as háború fő szereplőit, a tüzérség fegyvereit. Mert a Nagy Háború elsősorban a tüzérség háborúja volt, azért is volt annyi lövészárok védekezésül a tüzérség ereje ellen. De nem csak lövegek és kézifegyverek vannak itt kiállítva, de Henriquez gyűjtőszenvedélye rengeteg tárggyal gazdagította a múzeumot. Látható például I. Ferenc József egyik 1905-ös zubbonya, amit 1950-ben Bécsben 1700 schillingért vett a Directore, vagy például egy hajópáncél darab, amit még a Monarchia haditengerészete lőgyakorlatra használt, eredeti 1880-as gyártású sheffield-i acél tömb a beolvasztása előtt vásárolta meg 1951-ben kilóra. 

t16.jpg

t13.jpg

t15.jpg

t6.jpg

t7.jpg

t9.jpg

Igazán nagy és gazdag a gyűjtemény ráadásul egyből az elején kezdi a háború kitörésével Ferenc Ferdinánd halottas hintójával (az autó amiben lelőtték Bécsben van kiállítva), 15000 darabos a tárgy gyűjtemény, ebből 2800 a fegyver. 24000 fényképük van, valamint 287 napló, összesen több mint harmincezer oldallal. Jelenleg csak egy töredékét láthatjuk a gyűjteménynek mi egyszerű látogatók, azonban ez is nagyon látványos. A múzeum Diego akaratának megfelelően, a háború a társadalomra gyakorolt hatását, a horrort, a sötétséget is bemutatja, nem csak egy fegyverkollekció. Ferenc Ferdinánd temetési hintója egyben a béke és Európa aranykorának temetését is szimbolizálja. A csarnok földszintjén vannak a fegyverek, az első emeleten Trieszt elmúlt száz évét és de Henriquez életét és tevékenységét mutatják be, ottjártamkor még egy papírmasé katonákból álló kiállítást is volt. Az épülőben lévő csarnok lesz az otthona a Második Világháborús gyűjteménynek. Diego de Henriquez nem volt egy mindennapi ember (regényt is írtak már az életérő), a gyűjteménye is páratlan, de még kell pár év mire teljes mértékben látogathatóvá válik. Triesztben ugyancsak felújítás alatt áll a vasút történeti múzeum, a neten fellelhető fényképek alapján mindkét múzeumnak vannak a birtokában olyan páncélozott vasúti kocsik amelyek páncélvonatokból származnak 2021-körül tehát érdemes lesz visszalátogatnom Triesztbe és megnézni mindkét felújított gyűjteményt.

1 komment

Címkék: riport első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6314465774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2018.12.09. 17:18:31

Ez egy nagyon jó múzeum, én is jártam ott tavaly.
süti beállítások módosítása