HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Sir Peter Jackson végre megrendezte a Nagy Háborús moziját: They shall not grow old

2019.01.01. 10:34 janos900

A nagyközönség valószínűleg nem várta a Gyűrűk Ura és Hobbit filmek atyjától, hogy pont az Első Világháborúról készít majd filmet, de a hozzám hasonló hadtörténelem kedvelők, már évek óta nagyon várták. Ezért egy hosszabb bevezető szükséges, mert ez a film egy folyamat egyik állomásaként értelmezhető leginkább. Sir Peter Jackson eddigi karrierje és a hat világsiker filmje ugyanis, mind nem létezne a Nagy Háború nélkül, két brit katona alapozta meg az egészet, több mint száz évvel ezelőtt. Az egyik J.R Tolkien volt aki kommunikációs tisztként megjárta a Somme csatáit 1916-ban, és tapasztalata nagyban formálta a Középfölde mitológiáját és annak megírását. Ezek a könyvek voltak akkora hatással később Jacksonra, hogy megrendezze filmjeit, majd ezek létrehozták az erőforrásokat (cégek, technológiák, pénz, hírnév, tapasztalat) amelyek segítségével több múzeumi kiállítást és most ezt a dokumentumfilmet is megalkotta. A másik fontos katona a rendező nagyapja volt aki anyaországi britként az új zélandi katonákkal együtt szolgált azok legfontosabb csatájában 1915-ben a Törökországi Gallipolinál, és az itt tapasztalt bajtársiasság hatására vándorolt ki a háború után a távoli szigetre, ezért születhetett Sir Peter Jackson Új Zélandon. 


Jackson számára tehát kiemelten fontos ez a korszak, egyrészt a nagyapja miatt, másrészt a hazafisága okán (a rendező hosszú évek óta dolgozik együtt a kormányával, a turisztikai látványosságok fejlesztésén). A kis Új Zéland hadserege az Ausztrál csapatokkal közösen Gallipolinál olyan véráldozatot hozott és olyan keményen küzdött, hogy ezzel kiérdemelte a háború után a független önálló állam státuszát. A közös hadsereget ANZAC-nak hívták, a partraszállás napját minden évben megünnepelik ez az Anzac Day. Peter Jackson hosszú évek óta gyűjti a relikviákat, fegyvereket de még a repülőgépeket is az Első Világháborúból. Komoly kollekció van a birtokában, ezek egy része 2006-óta az Omaka múzeumban látható Új Zélandon. Knights of the Sky (a levegő lovagjai) tárlat a korszak vadászrepülő ászainak állít emléket, rengeteg tárgy van kiállítva, köztük a replikák mellett, valódi száz éves repülőgépek és járművek (ezek közül is több Jackson tulajdona). Sir Peter Jackson életét tehát át, meg átszövi a Nagy Háború, egy kicsit minden ebbe az irányba terelte a rendezőt. A Gyűrűk Ura és a történelmi érdeklődése egymást erősítik. A fantasy filmek alapján gyártott figurák hozták össze Jacksont a Perry ikrekkel, akik ólomfigura szobrászként dolgoznak. A rendező felkérte a szobrászokat, hogy készítsenek neki olyan 54 mm magas ólomfigurákat amelyekből össze lehet rakni egy diorámát a Gallipoli partraszállás egy részéről Chunuk Bair-ról, ahol a nagyapja is harcolt. A figurákat négy hónap alatt legyártották és kifestették (140 önkéntes), majd elkészült a centenáriumra Új Zéland nagy kiállítása, amelyet csak ennek a témának szenteltek, ennek része volt a 10*10 m-es dioráma az 5000 figurával. Jackson mint fő szervező, akkor is mindent bevetett a múzeum berendezésekor. A gyűjteményének vonatkozó darabjait kölcsönadta a tárlathoz. Cégei a Weta Workshop és a Wingnut films amely a filmjeihez gyártott kellékeket, fegyvereket, díszleteket, 2015-ben a partraszállást teremtették újra grandiózus formában. Mindezt azért volt fontos leírnom, hogy lássuk a Nagy Háború kiemelten fontos része a rendező életének, nem csak egy téma a sok közül. Sir Peter Jackson, már eddig is sokat dolgozott azért, hogy az Első Világháborúra méltóképpen emlékezzenek a honfitársai, most azonban szélesebb tömegeket is megcélzott az új filmjével.
A londoni székhelyű Imperial War Museum és az 14-18 Centenary Art Commision alap közösen finanszírozta meg egy az eredetileg harminc percesre szánt dokumentumfilm készítését, ezt később Peter Jackson a saját költségére kilencven percesre növelte. Gyakorlatilag Jackson szabad kezet kapott arra, hogy felhasználjon 600 órányi veteránokkal készült rádió interjút és minden a múzeum birtokában lévő kép és film felvételt és ebből alkosson egy olyan színes filmet, amellyel a mostani generáció számára közelebb tudja hozni azt, hogy mit éltek át száz éve a flandriai fronton szolgáló brit közkatonák. A korabeli "ugrálós némafilmeket", kiélesítették, a sebesség normalizálás végett digitálisan kipótolták képkockákkal, majd ezek után mindet kiszínezték. Az akkori kamerákat kézzel tekerte az operatőr, ezért egy adott filmtekercs sebessége akár szakaszonként is eltérő! A modern szoftverekkel ezt mintegy kisimították, életszerűvé varázsolták a technikusok.

A hangokat is pótolták, többek között a hadsereg lőterén vettek fel robbanásokat és az eredeti löveg závárzatok jellegzetes hangját. Volt, hogy targoncával vontatták a korabeli löveget és mellette sétáltak a hangtechnikusok a mikrofonokkal, de olyan is amikor az egyik munkatárs egy kádnyi sárban járt egy-helyben miközben egy puska závárzatát kattogtatta. Akadtak jelenetek amiket újrajátszottak a film alapján a stúdióba, a hangfelvételek miatt. Jackson most sem tagadta meg magát, olyan részletes és akkurátus munkát végzett, ami előtt kalapot kell emelni. Az eredeti néma filmeken a szereplők természetesen beszéltek, de a hangjukat akkor nem rögzítették. A szájukról viszont le lehetett olvasni mit mondtak! A Metropolitan Police szakértői rutinosan oldották meg ezt a problémát, hiszen, naponta elemeznek biztonsági kamerás felvételeket a bűnesetek nyomozásánál. Az általuk megfejtett  mondatokat, utólag az adott zászlóalj tagjaira jellemző tájszólással (területi alapon sorozták a katonákat) színészekkel szinkronizáltatta Peter Jackson csapata. A rendező mivel maga is relikvia gyűjtő, minden apró részletre odafigyelt. A stábnak teljes egyenruha és felszerelés kollekciót kölcsönzött az IWM, a színezéshez, referenciának.
A technika és technológia amit használtak egy újabb mérföldkő a digitális filmezés terén, könnyen esélyes lehet egy dokumentumfilmes Oscar-ra. A filmnek kimondott célja volt, a katonák személyes tapasztalatának bemutatása, ezért nincs történet, vagy különösebb idővonal, és narrátor sem. Az első szakasz fekete fehér és a toborzásról meg a frontra jutásról szól, majd jön a színes szakasz amiben végigveszik a harcot, a sebesülést, a kosztot, a háború mentális terhét, a hadifoglyokat stb, majd a fegyverszünettől újra visszavált fekete fehérre és felidézi a leszerelést, a munkanélküliséget és az emlékekből fakadó terheket. Végig a veteránok személyes beszámolóit halljuk, ők mondják el a tapasztalataikat a saját szavaikkal. Ez a film egy 90 percbe sűrített tapasztalat esszencia, hogy legyen fogalma a brit nézőnek, arról milyen is volt akkor, a fronton szolgálnia a felmenőinek. Nekem többször olyan érzésem volt, mint annak a idején a Ryan közlegény megmentése című film ikonikus kezdő képsorait nézve. A fekete-fehér filmek életre keltek, amiről addig csak olvastam, meg a jobb-rosszabb minőségű képek alapján elképzeltem az hirtelen valósággá vált. Nekem a normál 2D verziót sikerült megnéznem, de a film elkészült 3D-ben is, nagyon kíváncsi lennék rá egy moziban vetítve, de sajnos erre kevés esélyünk van. Viszont DVD-n már megjelent, szóval bárki által beszerezhető az interneten.
Az angolul nem értők számára, nem ad annyit a film, de így is nagy élmény szerintem. Nem hiszem, hogy ezt valaha is leszinkronizálják, a feliratozás pedig csökkenti a képi világ erejét mert megosztja a figyelmet. Talán eredetiben kell megnézni először, majd utána felirattal, ahhoz, hogy a sok részletet feldolgozhassa egy magyar néző is. Mellékeltem pár trailert ízelítőnek, remélem Sir Peter Jackson-nak ez a projekt meghozta a kedvét egy Nagy Háborús játékfilmhez is, hiszen most már tényleg minden adott egy vagy több kalandfilm elkészítéséhez.

6 komment

Címkék: első világháború DVDajanló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5314526242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.01.02. 18:47:57

Köszi a részletes leírást! Már nagyon várjuk ezt a filmcsemegét!

janos900 2019.01.03. 17:55:19

@Vombat.: They shall not grow old, benne van a poszt címben, meg mindkét traileren. :)

gabroca 2019.01.03. 19:36:03

Gallipolinál jó nagy harcok lehettek, az egész most egy nagy temető szobrokkal és sírokkal

janos900 2019.01.04. 16:31:33

@gabroca: Igen több mint félmillió ember dőlt ki a sorból (halottak, sebesültek, betegek) a három hadseregből összesen. A több mint 30 hadosztályból.
süti beállítások módosítása