HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Vpered na Berlin! avagy Bolt Action egyszerűsítve

2019.05.20. 17:40 janos900

"Hadinapló, 1945.május 1.

...Ma hajnalban ezredünk elérte a Berlin előtti utolsó német települést, Schwanebeket. A kiküldött felderítők jelentése alapján három kisebb hadi- és üzemanyagraktár található a faluban. A becsült védelem: 3 páncélos, és zászlóaljnyi gyalogság aknavetővel és géppuskával. Moszkvai idő szerint 11.00-kor megindítjuk a támadást, elfoglaljuk és megsemmisítjük a raktárakat.


Szemjon F. Akinfejev
őrnagy, sk."

a2_17.jpg

a3_18.jpg

a4_13.jpg

Jentz beszámolója:
A játékot egy hirtelen ötlettől vezérelve hoztuk össze Ádámmal. Ő is régi tagja a győri játékoscsoportunknak, de az eredeti Bolt Action szabályok összetettsége, sok esetben rengeteg kockadobással - és a dobott értékek hatásaival járó plusz dobásokkal - számításokkal túlbonyolított játékmenet számára nem hozta azt a játékélményt, melyet kívánt. És ebben mellesleg igaza is van!


Több mint egy év rendszeresnek mondható Bolt Action játék után magam is azt tapasztalom, hogy egy rendes, minden szabályt lekövető játékot nem lehet fejből lejátszani. A szabálykönyv újbóli és újbóli értelmezése rengeteg időt elvesz a játékból, valamint a sokszor egyszerűnek tűnő lövés táblázatok kikeresése, és a bekövetkező hatásokra történő kockadobások - melyek következménye még esetleg pár újabb kockadobás - tömkelegével jár. Persze, egy szinten túl már nem elégszik meg a játékos a simán kiszámítható lehetőségekkel, de ha eltervez egy stratégiát, és pusztán csak a vak szerencsén, és a kockadobás szeszélyén múlik, hogy sikerül-e a művelet vagy sem, az azért igen el tudja rontani a játékot. Ennek fényében került "lebutításra" a Bolt Action szabálykönyv, és született meg ez az egyszerűsített változat, mely az eredeti szabályokhoz képest jóval kevesebb lehetőséget kínál, de - pont az állandó és egyszerű paraméterek megjegyezhetősége miatt - sokkal kiszámíthatóbbá, élvezhetőbbé válik a játék. Nekem személy szerint tetszik a BA eredeti verziója is, de vannak egy páran játékosok, akik jobban szeretik inkább a figurákat tologatni, mint végigmatekozni a játékot. Bevallom, ha az első BA játékom teljes mértékben az eredeti 2. kiadású szabálykönyv szerint játszódott volna, magam sem kezdtem volna bele. De mivel János is egy egyszerűbb verziót szerkesztett, - és az alapok megismerése után játékról-játékra fokozatosan léptünk mindig egy-egy szintet - így megtetszett.
Mi is a különbség az eredeti és az általam kreált, egyszerűsített szabály között?
A lépések, a terep adottságokból eredő nehezítések, a lövéstávolságok megegyeznek ugyan, de szinte minden más sokkal egyszerűbb, átláthatóbb az eredeti Bolt Action szabályokhoz képest, például:

  1. Nincs moráltényező! Abból kiindulva, hogy mindkét oldal játékosparancsnoka lelkes, hisz a győzelmében, jól felszerelt sereggel rendelkezik, ezért a sereg is minden tőle telhetőt megtesz, amit a parancsnok kíván, vagyis az egységek harci morálja a játék elejétől a végéig az "egekben van". Ha nincs morálkérdés, nincs pin marker sem, ergo a parancskockán lévő "Rally" parancsnak sincs funkciója. (egyel kevesebb gond, és ideg, hogy egy - vagy több - játékba behozni kívánt friss, jól felszerelt egység nem vehet részt egy sorsdöntő fordulatban, csupán mert egyel túldobta a szabálykönyv által megszabott morálpróbát.)

    2. Minden egység azonos paraméterekkel bír! Nincs nemzeti sajátosságból, vagy eltérő technikai tulajdonságból eredő fölény, illetve hátrány, a szemben álló felek egységeinek felszereltsége, pontértéke is azonos. Pl.: Mindkét oldal gyalogsági egységei 10-10 főből állnak, és kézifegyverekkel (puska, géppisztoly stb), valamint 2 db. tankelhárító eszközzel (Panzerfaust, Bazooka, stb.) vannak felszerelve, 100p-ért. Gyalogsági egységekből csupán kétféle létezik: Reguláris és Elit (veterán). Az elit a reguláris egység duplájába 200p-ba kerül, de tűzerejük is duplázódik, vagyis 10 fő 20 kockával dobhat találatra. (Nincs egy rajon belül különböző lő távval rendelkező puska, géppisztoly, rohamfegyver, könnyű géppuska.) Ugyanígy minden harckocsi - könnyű, közepes, nehéz - ugyanolyan mozgási és lövési paraméterekkel bír. A találat függ a távolságtól és a terep nyújtotta nehezítésektől, de a páncélost csak 6-os dobás semmisíti meg. (Nincs felületi sérülés, kábult legénység, toronybeállás, leszakadt lánctalp, stb. vagy megsemmisül a tank, vagy nem.) Az összes egység valamennyi paraméterét egy A4-es méretű táblázat tartalmazza. (Egység/fő, Lépések, Lő táv, Lövésszám(kocka), Találati értékek, Sérülések, Fegyverzet, Pontszám, Kiegészítő megjegyzések.)

    3. A parancskocka "Fire" parancsa +2 támadó kockát jelent a játékosnak. Vagyis, mozgás nélkül ha egy harckocsi lő, akkor nem csak egy kockadobásnyi esélye van megsemmisíteni egy másik harckocsit, hanem ennek a háromszorosa, míg mozgás közben csak egy lenne.

    4. Küldetések megegyeznek a szabálykönyvvel, de mivel nincs pin, így az előkészítő bombázások kikerültek. Röviden ennyi. Szumma szummarum: Az egyszerűsített szabály előnyei az eredetihez képest, hogy a könnyen - már egy játék alatt is - megjegyezhető állandó egységparaméterekkel gyorsabb a játékmenet, kiszámíthatóbb a stratégia, így lényegesen rövidebb a játékidő. A mostani játékot például 14-14 aktiválással, 6 körben, mindössze 3 óra alatt játszottuk le.

    Jentzék játéka egy újabb mérföldkőnek számít a győri klub életében, ugyanis most volt először játék az én részvételem nélkül.

 

a7_5.jpg

a8_5.jpg

a9_4.jpg

a1_19.jpg

a6_7.jpg

a10_2.jpg

a5_10.jpg

1 komment

Címkék: második világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr8314838844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jürgen Jentz 2019.05.20. 18:18:35

Hja, de azt azért jegyezzük meg Jani, hogy egy rendes, szabálykönyv szerinti Bolt Action játék az angol tudásod és a tapasztalatod nélkül nem ment volna ilyen simán. (még!) :)
süti beállítások módosítása