HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Michael Herr: Jelentések, könyvismertető

2019.06.16. 07:29 janos900

"A legjobb könyv, amit valaha olvastam a modern háborúk világáról és katonáiról."

 John Le Carré

disp.jpg

Na ennyire engem nem nyűgözött le ez a regény, de nagyon tetszett nekem is. Könnyen elképzelhető, hogy 1977-ben egy átlag amerikainak aki nem járt soha Vietnamban, a háborút meg csak a sajtóból ismerte. Nos, annak az amerikainak ezt az akkor frissen megjelent regényt elolvasni, felérhetett egy lórúgással. Aki meg megjárta NAM-ot, annak meg egy csomó emléket szabadított el az agyába, válogatás nélkül, ez se lehetett kisebb hatású. Ez a könyv egy koktél, amely megpróbálja egyfajta brutális, bűzlő életérzésként átadni, milyen volt a háború amerikai oldala. Szóval befogjuk az orrunkat és megpróbáljuk egy hajtásra lehúzni, de lehetetlen, lassan apránként lehet csak befogadni ezt az egészet, mert kiüt és egyben függővé is tesz, muszáj végigolvasni. Hangsúlyoznám, hogy ez a könyv nem emlékirat vagy napló, nem pontos a részleteiben, sőt több helyen kimondottan pontatlan. Ezt csak azért írom le, mert többen, több ajánlóban szóvá teszik és felróják ezt a szerzőnek, pedig szerintem nem kellene, egyszerűen elég lenne ha a magyar címet Jelentésekről (a jelentésektől pontosságot várunk el ösztönösen, meg tényeket) átírnánk Hangulatjelentésekre. Ehhez a regénybe formált életérzéshez, szerintem jobban illene, mint ez a magyar cím, de akkor meg nem lenne pontos a fordítás.

A kötet olvasásához feltétlenül ajánlom a Youtube gyűjteményeit hallgatni a Greatest Vietnam War Rock and Roll témában, vagy egy Greatest hits of 1965, 66, 67, 68, 69 válogatást. A szerző is rögtön az elején felemlegeti a korszak zenéjét, Doors, Animals, Rolling Stones, Jimy Hendrix stb. Ha valamihez érdemes zenét hallgatni az olvasás közben, akkor az ez a könyv. A bevezetőben képet kapunk arról, hogy a szerző olyan emberekkel együtt volt haditudósító Vietnamban, akik már önmagukban is különlegesek: Sean Flynn a színész Erol Flynn fia aki 1970-ben motoron indult Kambodzsába, és azóta se látta senki. Vagy a később, a legütősebb Hollywood-i háborús filmek felkent szakértő pápája és színésze, sőt olykor még írója is Dale Dye (Ryan Közlegény megmentése, Szakasz, Elit alakulat). A tudósítók csapata nekem, egy az egyben olyan volt a regény alapján, mintha az 1990-es film az, Air America pilóta karakterei köszöntek volna vissza. A Robert Downey Jr. és Mel Gibson által megformált daredevil, adrenalin függő fenegyerekek csapatát láttam magam előtt. Ugyanaz a mentalitás jellemezte mindkét csoportot: önként mentek oda, ahová mások csak kényszerből, és őrületes kontrasztokat éltek meg naponta. A tudósítóknak simán belefért a napjukba, reggel egy hajmeresztő golyózápor és aknatűz, darabokra szakadó katonákkal a dzsungelben, majd hazaút egy hullákkal teli helikopteren, aztán este meg egy részeg, füves lazítás Saigonban, az olcsó helyi lányokkal. Tuti recept, hogy teljesen zakkant legyél egy héten belül, ők meg évekig lubickoltak benne. A regény ezeknek a háború szinte minden történéséhez eljutó tudósítóinak, egyfajta kollektív életérzése és emlékezete. Ezért jóval többet ad, mint egy-egy általam eddig olvasott napló, vagy visszaemlékezés a katonák tollából. Nekik nem volt ilyen változatos az életük, sem ennyire sokrétű tapasztalataik ennyi helyszínről.

Nekünk magyaroknak ez a háború szinte egyet jelent a klasszikussá vált amerikai filmekkel, meg a korszak zenéjével, ezeken keresztül ismertük meg. Ha elolvassuk ezt a könyvet, utána már jóval többet fog jelenteni, de a tárgyi tudásunk nem sokat fog gyarapodni és a vietnami szempontokat sem fogjuk megismerni. A Jelentések, nem történelem könyv, és nem is a hadviselés bemutatása a célja. Egy háborús életérzést kapunk belőle. Ez adja az értékét, ezért érdemes elolvasni, hogy a sokszor felszínes hollywoodi díszletek mögé nézzünk egy kicsit, illetve lássuk miért kérték Michael Herr segítségét az Acéllövedék (Full Metal Jacket) és az Apokalipszis most című filmek forgatókönyveihez. Ha nem is a legjobb, de a legjobbak között a helye a Jelentéseknek. Hasonló élmény volt nekem elolvasni az ízig vérig angol humorba áztatott, Ne sirass törzsőrmester! című könyvet az 1982-es falklandi háborúról. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr1914893066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása