HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Hammel 1918 július 4. , az ausztrál-amerikai győzelem, könyvajánló

2019.12.06. 18:39 janos900

Az 1918-as franciaországi háború hadműveletei kapcsán, két nagy nevesített offenzívát szoktak kiemelni a március 21.-i nagy német támadást, a Kaiserschlacht hadműveletet, amely egészen július 18-ig tartott és az augusztus 8.-án Amiens térségében indított Antant offenzívát a 100 napos támadást, ez gyakorlatilag a háború lezárásáig november 11.-ig tartott. A nyolc hónap alatt azonban rengeteg kisebb hadművelet zajlott, voltak rövidebbek, voltak hosszabbak és ott volt a július 4.-i csata Hammelért, amely mintegy 90 percig tartott csak, mégis fontos és méltatlanul elfeledett mérföldkőnek számít a modern hadviselés történetében.

Ez az Antant támadás sikeresen kombinálta a tüzérségi zárótüzet, a harckocsikkal támogatott gyalogsági rohamot és a légi támogatást. Ezen kívül légi úton dobtak le, valamint harckocsikkal szállítottak utánpótlást azért, hogy a frissen elfoglalt állásokat biztosan meg is tudják tartani a szokásos gyors reagálású német ellentámadások ellen. Olyan hadművelet volt ez, amelyet gondos felkészítés és tervezés előzött meg, és gyakorlatilag minden a tervek szerint zajlott. Meglehetősen ritka dolog ez, a haditervek általában az első lövés eldördülése után már nem működnek. Különleges még abból a szempontból is a csata, hogy egy kombinált ausztrál-amerikai csapatokból álló haderő hajtotta végre, direkt a Függetlenség Napján. A hadműveletet kidolgozó Sir John Monash a legsikeresebb ausztrál tábornok, és az Antant egyik legjobb tábornoka volt, a csata idején a teljes Ausztrál Hadtest parancsnokaként öt ausztrál hadosztályt irányított. Hammel elfoglalásának sikere és az itt leszűrt tapasztalatok egyenesen vezetettek oda, hogy az augusztus 8.-án indított következő brit támadást is Monash tervezte meg és vezényelte, ott is teljes sikerrel, az a támadás Lundendorf német tábornok szerint a német hadsereg fekete napja lett.

hammel.jpg

A 160 oldalas kötet egy remek összefoglaló, olyanok számára akik nincsenek tisztában az 1918-as Nyugati Front viszonyaival, olvasmányos érdekes és kellően tömör. Magyar olvasóként szerintem nem túl evidens, hogy Ausztráliának egy teljes hadteste harcolt a németek ellen Franciaországban (Ahogyan Kanada is hasonló erővel volt jelen). A zabolátlan, a brit tisztekkel szemben a végletekig tiszteletlen, ámde vakmerő katonák, messze motiváltabbak voltak, mint az átlagos francia, brit vagy éppen német katona 1918 nyarán. Az európaiak háború ötödik évére belefásultak már a harcba, hadseregeik mind javarészt sorozott férfiakból álltak. Az Ausztrálok viszont mind önkéntesek voltak, zsoldjuk nagyjából az ötszöröse volt az európai őshazából bevonult társaikénak. Egyfajta elit rohamcsapatként működtek, a brit birodalmi hadseregben. Az "Aussie" katonák szerencsére jól megtalálták a hangot a kezdő amerikai kollégáikkal, akik melléjük beosztva tanulták a frontéletet. Az amerikai katonák szintén frissek és motiváltak voltak, őket sem erodálta még a hosszú évekig tartó háború. Monashnak gondja volt arra, hogy ne csak a szövetséges amerikaikkal legyen jó a csapatmunka, hanem a brit harckocsikkal is, ezek személyzete szintén önkéntesekből állt, akik az egész brit haderőből jelentkeztek át az új hadtesthez. Az acélszörnyekkel együtt gyakorlatozó gyalogos zászlóaljak, saját jelvényüket festették a harckocsikra, hogy mindegyikük lássa melyik járművekkel kell a csata káoszában együttműködniük. Több esetben a harckocsik lemaradtak az ütközet folyamán, de végül minden támadásban részt vettek, érdemes kiemelni, hogy itt már a Mark V. harckocsik kerültek bevetésre, ezek jóval megbízhatóbbak voltak mint az 1917-es Mark IV. Sokkal kevesebb volt a műszaki hiba miatt lerobbant jármű, illetve rendelkezésre álltak az új könnyű Whippet harckocsik is, szintén megbízhatóbb és gyorsabb járművek voltak mint a korábbi típusok.

Hughes-Wilson az ausztrálokon és amarikaiakon kívül bemutatja a szemben álló német hadosztályokat is, szóval a viszonylag kis terjedelem dacára erősen törekedett a teljes szituáció megértetésére. Igazán csak ajánlani tudom, mint olyan könyvet amelyik sikeresen árnyalja a nyugati frontról kialakult sztereotípiákat. Magát a hadműveletet évekig oktatták a Sandhurst katonai akadémiáján, a brit harckocsizóknak. Mert annyira tankönyvbe illően olajozottan zajlott és megmutatta mennyire megéri gondosan kidolgozni egy kombinált hadműveletet. John Hughes-Wilson könyvét az Amazon három hónapos ingyenes Kindle Unlimited próba előfizetés részeként tudtam elolvasni. Papír alapon túlárazottnak érzem, e-book formátumban azonban korrekt ajánlat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború 1918 Kaiserschlat

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr2515341484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása