HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Csendes-óceáni terep építése ( Jentz módra 4. rész )

2021.01.23. 21:10 janos900

Utolsó Pacific témájú cikkemben a Csendes-óceáni hadszínterek talán legfontosabb stratégiai céljainak számító terepét mutatom be, ami nem más, mint egy szigeten épült repülőtér. Erre pedig a legikonikusabb helyszín a Guadalcanal-on épült Henderson Field. Azért is esett erre a választásom, mert az első olyan helyszínek között volt, amiért még oda-vissza dúlt a csata, mivel a  japánok még erejük teljében többször is megpróbálták visszafoglalni. Így számtalan csatát lehet ezen a terepen játszani, a Bolt Action 2. kiadású szabálykönyv szerinti küldetések legtöbbjét is.

h13.jpg

h1.jpg

A terep alap most nem szivacs, hanem az európai nyári terepekhez régóta használt világos-okker színű bútorszövet. Ahogy a szivacsterepeknél itt is drótkefével óvatosan felbolyhosítottam az egyik oldalát, hogy kissé fűhatású legyen, utána többféle árnyalatú zöld-olív keverék festéket spricceltem rá, majd a festékpöttyöket kézzel és szivacsdarabbal szétkentem. Ecsetet nem használtam, hogy ne legyenek életszerűtlen ecsetvonások a terepen, inkább összeolvadva egymással eltűnjenek a különböző színek kontúrjai. Erre az alapra helyeztem a korábbi cikkben már bemutatott lövészárkos dombokat, de most nem használtam az összes árkot, csak amennyire szükség volt. Ugyanis a Pagoda-hegyen (mivel így nevezték el az amerikaiak) a névadó parancsnoki épületnek használt pagodának kellett a hely, és alatta tudomásom szerint nem futott lövészárok. Így eltávolítva a támaszfal-paneleket visszatettem az eredetileg onnan kivágott szivacsdarabot, és felhelyeztem rá a rendelkezésre álló korabeli fotók alapján bambusz étkezőalátét-pálcákból elkészített pagodát.

h5.jpg

h10.jpg

h11.jpg

Mint általában minden épület-tereptárgyamat a Pagodát is levehető a tetőszerkezettel készítettem, így a belső helységek is játszhatók. A bejárat felett lévő "Henderson Field" tábla méretre szerkesztett, és öntapadó etikett címkére kinyomtatott, majd mágnes lapra ragasztott technikával készült. A pagoda deszkáira csak egy vékony lapos fémdarabot ragasztottam, melyet egy sima lefűzős dossziéból húztam ki, és ami csípőfogóval könnyen darabolható. Erre akármilyen mágnes táblát fel lehet tenni, - vagy le lehet venni - így másfajta tetőszerkezettel más helyszínen is bevethető ugyanaz az épület. (Saipan ostroma képek)

h12.jpg

 

h4.jpg

A kifutópálya és az utak a szinte mindenre bevált kavicsos tapétából készültek. (A másik oldala szürke, hosszanti ecsetvonásokkal, megfordítva európai repülőtérnek használható.) Egy tapétatekercset vásároltam úgy másfél évvel ezelőtt, ebből készültek a murvás utak az európai hadszíntérre, és még mindig maradt belőle.  

h18.jpg

A magasfigyelő-torony megint csak bambusz étkezőalátét-pálcikákból, és vastagabb hurkapálcából készült. A létrákat kínai légycsapóból vágtam. Itt megjegyzem, hogy nagyon szeretem a kínai "eurós-boltos" termékeket, mivel nagy mennyiségben állnak állandóan rendelkezésre, hihetetlenül olcsón! Például a 2. cikkben bemutatott falu összes háza 2- azaz kettő- darab kb. A4-es méretű étkezőalátétből készült, melynek az összértéke mindössze 600 Ft. volt. Egy rácsos légycsapó kb. 130 Ft, ebből gyártható a vaskerítésektől a kisablakokon át az erkélykorlátig szinte minden.

h6.jpg

A Henderson Field hangárjainak elkészítéséhez szintén korabeli fotókat kerestem, és igyekeztem a rendelkezésre álló anyagokból úgy összeállítani, ahogy a fotókon láttam. Itt is csalni kellett egy kicsit, ugyanis a tartóoszlopok a parafaalap miatt kicsit magasabbak, a tetőszerkezet tartóelemei pedig a hurkapálca vastagság miatt kicsit nagyobbak lettek. Mivel nem kiállításra készültek, hanem játékra, az időközben berendelt csomagban megérkezett F4F "Wildcat" és F6F "Hellcat", valamint A6M5 "Zero" típusú amerikai és japán repülőgép-makettek elfértek benne, így elfogadhatónak minősítettem.

h2.jpg

h7.jpg

h8.jpg

A repülőgép-makettek gyári talpait sajnos nem tudom semmire sem használni, ugyanis hasonlóan az összes többi makettemhez nem a vitrinben tárolt nézegetésre szánom őket, hanem a játékok közbeni tartós használatra. Így gyártanom kellett megfelelő tartó talpakat, melyek amellett, hogy elbírják a repülőgépek súlyát és stabilan állnak a terepasztalon, még lehetőleg semlegesnek is kellene hatniuk, hogy ne rontsák túlságosan az összképet. A könnyen feldolgozható, de hajlékony polikarbonát helyett most a merev, 4mm-es víztiszta plexire esett a választásom. Édesapám nyugdíjas villanyszerelő, sűrűn használ a dobozokhoz plexit, így készített egy speciális kaparókést (ami igazából egy éles kampó), szerszámacélból. A plexi mindkét oldalán, a méretvonalon fémvonalzó mellett többször meg kell húzni, ezután már csak egy határozott mozdulattal le kell törni. Ha rendesen bemélyítettük a vonalat, pontosan ott fog eltörni a plexi, ahol bemélyítettük a felületét. Pillanatragasztó-géllel tökéletesen ragasztható!  

Végezetül úgy érzem, mindenképp meg kell említenem a budapesti Replica modellboltot is, - és ez itt a reklám helye - mivel évek óta rendszeresen tőlük rendelem a festékeket, lakkokat, valamint rengeteg esetben már nehezen beszerezhető makettek, figurák és kész harcjárművek beszerzésében is segítségemre voltak. A Replica biztosította az egész Pacific-projekthez szükséges több száz amerikai tengerészgyalogos és japán figurát, die-cast harcjárművet, és végezetül a repülőtér-terephez szükséges amerikai és japán repülőgépeket is rajtuk keresztül sikerült beszereznem. Ezt ezúton is köszönöm nekik!                            

A Pacific-projektet befejezettnek nyilvánítom, mivel elég tereptárgy áll már rendelkezésre ahhoz, hogy bármely csatahelyszín lejátszható legyen. Talán egyedül az Iwo Jima-i Szuribacsi-hegy barlangrendszer-harcait nem, de ha majd - reményeim szerint évek múlva - ráununk a több változatban felrakható jelenlegi Pacific terepre, szivacsból azt is elkészítem!

Ha pedig egyszer majd valamikor készen lesznek az évekkel ezelőtt beszerzett, és azóta halogatott brit figuráim is, akkor Burmába is ellátogathatunk. Akár még a Kwai-folyó fahídját is összerakom. Természetesen szigorúan felrobbantható és bármikor visszaállítható változatban!       

Köszönöm a figyelmet!

Jentz

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Jentz terepépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr316400970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása