HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

1941.06.22. Kitört a vihar, Bolt Action Csatajelentés

2018.09.09. 16:38 janos900

Ivan Dolvics kadét mosolyogva nézte Ukrajna végtelen búzamezőit a hajnali fényben, miközben a vonat alatta lassan döcögött a határ felé. Nyári csapatgyakorlatra vezényelték a határra. A szüleitől egy egész batyura való ételt kapott, új egyenruhában feszített és az övét húzta a töltött szolgálati pisztolya, rendkívül büszke volt magára. Jövőre az NKVD tisztje lesz! A Lengyelektől visszacsatolt területre vezényelték, hogy a gyakorlatban is megtanulja a határ őrzését a Breszti erődben. Ivan az apjától örökölte a kutyák és a vadászat iránti feltétlen rajongását, az öreg még Nyikolaj Nyikolajevics herceg szolgálatában sajátította el a kutyatenyésztés és a vadászat mesterfogásait. Ivan nagyon elégedett volt a sorsával, a kutyás osztagban fog szolgálni, a csempészeket és az imperialista kémeket fogja becserkészni akik az új szovjet határokat fenyegetik. Pont olyan lesz, mint a vadászatok, csak most a rossz fiúkat kell becserkészni. Ivan gondolataiba lassan beszivárgott a zúgás. Egyre erősödött még a vonat kattogásán keresztül is! Dolvics lehúzta az ablakot, hogy jobban lásson, a menetszélben nyakát nyújtogatva, hunyorogva kereste a zaj forrását. Hirtelen meglátta a fekete pontokat a levegőben: Vadászgépek nyugatról, alacsonyan jönnek! Na de mik azok a villogások a szárnyakon?

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Magyarország 1944-45 a hadijáték téma

2018.09.04. 18:52 janos900

A Facebook csoportokban felvettettük az ötletet, hogy a következő budapesti rendezvénynek (2019 tavasz) legyen egy meghatározott témája. Az első és legfontosabb dolog amit szeretnék világossá tenni, hogy egy ilyen témaválasztás nem korlátozás, hanem éppen hogy motiváció! Ez egy üveggolyó amivel játszani kell, meg különböző oldalról belenézni, hogy minél többféle színben lássuk. Mondok pár példát, hogy mire is gondoltunk. A londoni klubban (SLW) a negyedéves festőversenynek mindig volt egy témája mint például: Birodalom. A nevezett figurákban és járművekben volt bizánci lovas, űrgárdista harcjármű, brit gyalogos 1879-ből, Repulse hadihajó, római légiós, Tigris tank 1944-ből, de még Star Wars rohamosztagos is, mert mind egy-egy birodalom katonája vagy fegyvere volt. A verseny célja az volt, hogy motiválja a klubtagokat a festésre, azt gyömöszöltek bele amit bírtak a kategóriába. Vagy vegyünk egy hétköznapi példát, eljártam annak idején Londonba táncolni, a társastánc szervezői azt adták meg témának a szombat esti bálra, hogy: "P". Ez bizony egy "P" parti, nem tóga, nem retro hanem P. Mi történt? Az emberek beöltöztek, volt aki rózsaszínbe (pink), lilába (purple), de volt rendőr (policeman), kalóz (pirate) de még püspök (priest) is. Minél kreatívabb annál jobb, forgatni kell a témát az agyunkban. 

2 komment

Címkék: második világháború Bolt Action

Burma: The Forgotten War, könyvismertető

2018.08.26. 15:08 janos900

Évek óta foglalkoztat ez a hadszíntér, és mivel már húsznál is több kötetre rúg a digitális könyvtáram, illetve végre megrendeltem hozzá az első 20mm-es japán figurákat, ideje tovább olvasnom a szakirodalmat. Amennyire én látom, a németek 1939-40-es villámháborúja sem volt sikeresebb, mint a Japán Császári Hadsereg hadjárata amely végigsöpört Thaiföldtől Indiáig 1941-42-ben. Érdekes és színes téma, nagyrészt gyalogsági hadviselés, ami remekül működik a Bolt Action rendszerében, ráadásul a Győri Klubban már elkészült Vietnam témájú terepeink is jól használhatóak hozzá. Szóval előbb vagy utóbb lesznek brit-japán csatáink, sőt egy amerikai tengerészgyalogos projekt is alakul a klubban.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Burma4245

Történelmi terepasztalos játékok napja 2. Budapest 2018.08.19

2018.08.21. 18:41 janos900

A második rendezvényt Ambasa (beszámolója sok képpel itt) szervezte meg, ezúton is gratulálok neki, remekül sikerült a napunk a GépHázban. Kérésünkre már 10:00-kor kinyitotta kapuit a klub, gyakorlatilag 18:00-ra ért véget az összes játék. Kényelmesen, lazán, remekül működött az önszerveződés, adott volt egy időpont, egy hely és aki akart eljött, aki meg úgy gondolta az még felrakott egy terepasztalt is. Ez a klubok előnye, fejenként 500Ft-ért kötöttség nélkül lehet szerveződni. Nyolc különféle játék volt, a középkortól napjainkig, 15mm-től egészen 40mm-ig. Részemről nagyon elégedett vagyok, pontosan az történt amire a hobbinak szüksége van, láthatóvá vált egy jó része az érdeklődők számára, mert olyanok is megtiszteltek bennünket, akik csak otthon baráti körben játszanak, és gyakorlatilag nincs szükségük a klubok nyújtotta keretekre. Sokan vannak, akik nem publikálnak a neten, mert nem érzik szükségét, de így a rendezvényen meg a fényképek alapján az ő témáik és seregeik is motiválhatnak másokat. A máskülönben rejtett része a hobbinak jelen esetben az asztalok kb 35%-a volt! Én nyolc olyan hosszú évek óta játszó hobbitársat számoltam három asztallal akik egyébként nem posztolnak a hobbiról és a seregeikről. Félreértés ne essék, ez egy nagyon pozitív dolog volt, mert mindenki úgy hódol a hobbijának, ahogy jólesik, ha klubban akkor klubban, ha otthon akkor otthon, csak így most egy kicsit láthatóvá vált, hogy az online aktivitás meg klubok messze nem a teljes képét adják a mi hobbinknak. Részemről legalább tíz olyan emberrel beszélgettem akikkel még soha sem találkoztam előtte élőben, másrészt meg olyanokkal is akikkel jó ha évente egyszer sikerül találkozni. Hiszen ez az egész arról szól, hogy jó társaságban játsszuk a csatáinkat, ebből kell minél több alkalom. Kezdő látogatónk nem volt sok, de aki igen, az órákig maradt és valóban érdekelte a dolog. A győri klubból négyen voltunk, ez nekem külön siker, mert a kezdő játékosok a rendszeres Bolt Action mellett, belekóstolhattak más szabályokba is.

Szólj hozzá!

Címkék: riport

Wargames Illustrated az első szám 1987-ből!

2018.08.15. 18:44 janos900

A történelmi asztali hadijáték egyik pillére a Wargames Illustrated, az idén szeptemberben 31 éves magazin internetes prime szolgáltatása most az első hónapra csak 1GBP vagyis egy angol font összegért kipróbálható. A csomag részeként az összes eddigi szám letölthető pdf-ben, ennek az ajánlatnak én nem bírtam ellenállni. Mert ugyan a 2005-2014-es magazinok mind megvannak papír alapon is, de a bennük történő tematikus keresés elég nehézkes, szóval nekem megéri azt a pár óra töltögetést, hogy meglegyenek digitális formában is a régebbi újságok, arról nem is beszélve, hogy így a 2014-2018 közötti számokat is elolvashatom. A töltögetés közben jutott eszembe, hogy elolvassam a legelső számot is, érdekes megnézni mennyit változott a hobbi harminc év alatt.

2 komment

Címkék: WI

Erdély 1944, Bolt Action csatajelentés

2018.08.12. 17:13 janos900

Mészáros hadnagy gyorsan kiadta a parancsokat a szakaszának, a három földút kereszteződésében tartottak éppen pihenőt, amikor meghallották a közeledő lánctalpak jellegzetes csikorgását. A két nagyobb parasztházba küldte egy-egy raját, összesen huszonhat embert két német golyószóróval. Horváth zászlós az ütegtől, két emberével gyorsan létrát támasztott az egyik padláslejáróhoz, és nyögve emelték a rádiójukat a magasba, rögtön kiszúrták, hogy arról a tetőről lehetett a legjobban belátni a környéket. Hegyi a mesterlövész is bevetette magát a segédjével a szélső házba, közben rohammunkával talpalták fel az egyik pitvarban a 81mm-es aknavetőt.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Az utolsó Kerekfejű, kalandregény sorozat az Angol Polgárháborúból

2018.08.08. 06:38 janos900

Azt mondják én vagyok az utolsó élő, azt mondják én vagyok az utolsó Kerekfejű! Had mutassam be Sir Blandford Candy-t, a kilencvenöt éves aggastyánt, 1719-et írunk és éppen az élete történetét mondja nekünk tollba Twickenham-ben. Candy, vagy ahogyan a barátai és ellenségei becézték Sugar Candy (cukorka, vagy még inkább cukros cukorka), tizennyolc évesen csapott fel a Parlament szolgálatára (1642-ben amikor a nem túl bölcs I. Károly harcba kezdett a saját parlamentje ellen). A szőke, angyalian jóképű szívtipró, persze nem magától áll be felderítőnek, oh nem. Candy elcsábította a bátyja menyasszonyát, (nem egyszer...) Elizabeth a nővére pedig aki megtudta a titkot, megzsarolta Blandfordot és ezzel bekényszerítette az öccsét a Parlament táborába. Elizabeth okos lány, (vagy inkább fondorlatos...) gyorsan rájött mire van szüksége a családnak. Két bátyjuk a király seregében szolgált, húga a királynő társalkodónője, kellett hát valaki a családból aki a Parlament táborát erősíti. (Hátha ők nyernek, sose lehet biztos az ember) Ki lehetne erre megfelelőbb, mint a legkisebb fiú, aki amúgy is utálja a bátyjait és a család fekete bárányának számít? Ezzel a nem túl lírai fordulattal indult hát hősünk életének nagy kalandja, a polgárháború. Megzsarolta a nővére és bekényszerítette a Kerekfejűek táborába, hogy harcoljon a Gavallér bátyjai ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló angol polgárháború

Ellenlökés az erdőben, Bolt Action csatajelentés

2018.07.09. 15:52 janos900

Dolvics lába továbbra sem javult, ezért véglegesen áthelyezték a légvédelmi egységhez töltőnek. Átcsoportosították őket Heidenautól északra, mert német ellenlökésre számítottak. Végül egy erdős terepen alkonyatkor csaptak össze a németekkel. Dolvicséknak szerencséje volt, a szántóföldről egy sűrű fenyős facsoport takarásából a légteret biztosították, ezért azon kívül, hogy géppuskáikkal megszórták a távoli erdőben mozgó német gyalogságot, gyakorlatilag nem vettek részt a csatában. Bár egyszer egy Pz-IV rájuk lőtt az erdőből, de szerencsére elvétette. Az út mellett viszont heves tankcsata dúlt, mindkét fél visszahúzódott végül a sötétben, másnap reggel Dolvics körbesétált a csatatéren, összesen talált egy Párducot, egy Pumát és egy Stug-ot kilőve szemben két T-34-es harckocsi és egy szovjet páncélautó roncsaival. Az erdőben amit megszórtak a nehéz géppuskákkal, tizenhárom német halottat temettek el egy közös sírba. Az útkanyarulatban a facsoportban véres közelharc dúlt, ott tizenegy szovjet katonát és hét németet temettek el, a dombokat meg leborotválták a német rakétavető lövedékei, ott is sok derék vörös katona lelte halálát, még a vöröskeresztes ápolónőjük is ott veszett. Este a tábortűznél Misát ugratták a többiek, mert egy hét alatt a harmadik tankot lőtték ki alóla. Dolvics megkérte, hogy mesélje el hogyan is zajlott az összecsapás.

2 komment

Címkék: második világháború Bolt Action

A nagy menet, amerikai polgárháborús könyvajánló

2018.07.03. 16:52 janos900

1864-ben az Amerikai Polgárháború egyik északi hadvezére William Tecumseh Sherman megindította a történelem első olyan hadjáratát amelynek deklarált célja az ellenfél hátországának szisztematikus megsemmisítése volt. Sherman átültette a gyakorlatba a totális háborút. Hatvanezres seregével, utánpótlási vonal nélkül, a Konföderációs területek le rablásával és felélésével haladt előre, miközben Grant tábornok a főparancsnok Robert E. Lee erőit morzsolta fel a déliek fővárosa Richmond elleni hadjáratában. Doctorow regénye tulajdonképpen Sherman hadjáratát dolgozza fel, az előrenyomuló hadsereg alapjaiban forgatja fel a civil szereplők életét akik balszerencséjükre a menet útjába kerülnek. Belőlük kerül ki a regény szereplőinek nagyobbik része, de az inváziós sereg főparancsnokát és katonáit is megismerjük testközelből.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. ACW

Történelmi terepasztalos játékok napja 1. Győr 2018.06.24.

2018.06.25. 15:49 janos900

Újabb "hadicélt" tűztem ki magamnak, hogy a hobbit népszerűsítésem. Negyedévente akarok egy vasárnapot a történelmi hadijátékoknak szentelni a győri Társas Fészekben. Az első két alkalommal az lenne a cél, hogy a győri kezdő játékosok horizontját egy kicsit kiszélesítsük, illetve az, hogy új játékosokat toborozzunk, ha lesz érdeklődő. A harmadik alkalommal az első világháborút lezáró fegyverszünet száz éves évfordulóján (2018.11.11.) több első világháborús játékot játszanánk. Ez már a nagyközönséget célzó rendezvény lenne, festősulival, és egy egyszerűsített játékkal 4 főre. 2019 telén és tavaszán ismét egy általános játékos nappal folytatnánk, majd nyáron júniusban kellene egy az 1809-es Győri csatához kapcsolódó napot tartani ismét a nagyobb közönségnek.

Szólj hozzá!

Címkék: riport TTJ

Heidenau Bahnhof ostroma, Bolt Action csatajelentés

2018.06.10. 16:11 janos900

Ivan, tudom, hogy megsebesült a lábán, de szükségem van minden katonára! Váltsa fel a töltőt a légvédelmi géppuskáknál, ahhoz a feladathoz egyetlen lépését se kell mennie, nekem meg felszabadul egy emberem a tank deszanthoz. Ez parancs!

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Steady Drummer, avagy a régész háborúzni ment

2018.05.29. 17:20 janos900

A Nagy Háború történetének már a puszta méretéből adódóan is, sok kevéssé ismert epizódja van. Ilyen többek között a Balkáni hadműveletek története, azon belül is a makedóniai vagy szalonikai front. Elfeledett hadszíntér ez, pedig 1915 és 1918 között végig dörögtek a fegyverek a félszigeten, arról nem is beszélve, hogy hány különféle nemzet hadseregei vonultak itt fel (oroszok, olaszok, görögök, németek, franciák, britek, szerbek, törökök). Mi magyarok az olasz frontra fókuszálunk, a britek a nyugati frontra meg a kalandos-romantikus sivatagi és dzsungel hadműveletekre kíváncsiak főleg, szerencsére az elmúlt években a centenáriumnak köszönhetően megnőtt az érdeklődés a kevésbé felkapott témák iránt is, ezért kiadtak újra jó pár emlékiratot a szalonikai fronton szolgáló katonáktól, köztük egy nagyon olvasmányos kis könyvet is, a Steady Drummer-t. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború Salonika

Damjanich csapatai meghátrálásra késztették az Osztrákokat...

2018.05.26. 20:55 janos900

„Alig szállottunk le lovainkról, midőn Vetter alezredes úr küldötte azon rendeletet hozta, hogy a két órányira fekvő Márcsa helységet a császáriak megtámadták és az ellenség, mintegy 1500-an a helység felé halad. Az ellenség észrevevén jövetelünket még jobban iparkodtak a folyó hídja felé. A vadász század az ellenséget megpillantva,  a folyó vizén levő hidat fel akarta szedni, de menvén utána az egész század szerencsétlenül járt a víz partján. A zászlóaljat kétfelé osztották, százados Krizsár úr jobbról, a híd felől Gencsy Pál pedig Pércsy Antal úrral balról a gázló felé támadott. Márcsa helységen keresztül próbálták meg megelőzni az ellenséget, akik mintegy 600-en voltak, a szembe parton s futottak a híd meg a gázló felé. Egy órakor segítségül három ágyú, ugyanannyi szekér lőszerrel, egy zászlóalj honvéd gyalog katona és három fél század különféle huszár Szercskerekről szabad rendelkezésem és parancsnokságom alá azon utasítással küldetett, hogy ezen tájékot az ellenségtől minél előbb tisztává tegyem. Rögtön haditanácsot tartottam, s parancsot adtam, hogy a folyó hídját minél előbb hamuvá kell tenni, s a felvonulóban levő osztrák hadat megtámadni komolyan megrendeltem."

Szólj hozzá!

Címkék: 1848 49 CommandsC

Tiergarten 1945, Bolt Action csatajelentés

2018.05.20. 18:11 janos900

Dolvicsnak üvöltenie kellett az ukrán tankparancsnok fülébe: Misa törj át a hídon! Mindegy mibe kerül! Leugrott az új T-44-es tankról, de elveszítette az egyensúlyát és felbukott a kockaköveken. De rögtön fel is állt, nem vesztegethette az idejét, egységével a berlini állatkerten keresztül nyomultak előre, hogy elkapjanak egy hitlerista tisztet. A fanatikus védők még mindig nem adták fel, az utolsó töltényig harcoltak. Dolvics a Budapestért folytatott harcokban kiérdemelte, hogy áthelyezzék a rohamutászok közé, sőt már hadnagyként irányított egy tizenöt fős különítményt. Sikerült egy jól időzített tüzérségi csapással helyhez szögezniük a hídon visszavonuló németeket. Most kell rájuk rontani, mielőtt még feleszmélnének!

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Leszek, mint űzött vad (középkori kalandregény)

2018.05.05. 13:52 janos900

Kevés szerző van akinek a könyveit régebb óta olvasom mint Nemere Istvánét, tettem ezt sokszor úgy, hogy nem is tudtam ki is rejtőzik a változatos álnevek alatt. Általános iskolában, amikor elkezdtem könyvtárba járni az első hónapokban kizárólag két szerzőt voltam hajlandó kikölcsönözni: Rejtő Jenőt vagy Nemere Istvánt. A fantasztikus nagynéni sorozat illetve Don, Lars és Ariel űrkalandjait rongyosra olvastam a Holtak harca valamint a Játszma a tízmilliárdért sci-fi könyveit szinte teljes egészében viszontláthatjuk a Demolition Man és az Armageddon filmekben. A nyolcvanas években remek sci-fi könyveket olvastam tőle.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Zsigmond

Brit sereglista 1916 Somme, Bolt Action

2018.04.29. 15:59 janos900

Ambasa barátommal úgy döntöttünk leporoljuk a 28mm-es seregeinket és lejátszunk egy epizódot a hónapokig tartó küzdelemből ami 1916 második felében zajlott Somme folyónál. Erre a legjobb egy jó kis erdős terep, mert a csatateret több magassan fekvő erdő is uralta, Mametz, High Wood stb. Ezek többször cseréltek gazdát és megszerzésükért ádáz küzdelem folyt, kezdetben még erdők voltak, aztán lassan sajnos holdbéli tájjá változott mind. Szabálynak a Bolt Actiont választottuk, azzal a csavarral, hogy a sereglisták az Over the top könyvből vettük. Így egy figura nem egy valós katonát jelképez, hanem hármat. A legkisebb egység pedig nem a raj hanem a szakasz. Küldetésnek a Bolt Action 2. kiadásából a Key positionst választottam, mert ez jelképezi legjobban ezt a területfoglalós csatározást.

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború Bolt Action Somme16

Bolt Action leckék kezdőknek 1. rész

2018.03.14. 19:41 janos900

Most, hogy új játékosokat sikerült megnyernem a hobbinak, komoly problémám, hogy egyedül kell menedzselnem a küldetéseket, tanítani a szabályokat és még játszom is, ahogy mondani szokták egy fenékkel ennyi lovat nem lehet megülni. Ezért leírok magyarul alap jegyzeteket segítségnek, meg hivatkozási alapnak. Egyszerűen nincs más lehetőség, mint tanítani és sulykolni, és ismételni és újra előröl az egészet, mert még most is előjönnek olyan félrehallások, amikről én már azt hittem mindenkinek kristálytiszta fogalmak. Szóval ez egy hosszú sorozat első része lesz. (Képek csak hangulatnövelők korábbi játékokról.)

1 komment

Címkék: kezdőknek Bolt Action

Rajtaütés a parlamenteren, Bolt Action csatajelentés.

2018.03.11. 15:32 janos900

Dolvics a rajával egy romos házban rejtőzködött Budapesten, ez volt az első nem orosz nagyváros amit valaha látott. Még a levegő is más volt itt nyugaton, a zabrálásról már nem is beszélve! Máris szert tett három karórára, meg öt női nylon harisnyára. Ezekért a holmikért, jó árat lehet otthon kapni, és nem foglalnak sok helyet. Most már csak vége lesz ennek a rohadt háborúnak hamarosan. Visszanézett a "Csatornázási Művek" kétszintes romos épületére ahol a másik szakasz biztosította a tárgyalásokat a magyar parlamenterekkel. Dolvics saját szakasza a környéket szállta meg körben. Az egyik saját őrnagyukról kiderült, hogy az apja magyar tiszt volt az előző háborúban, aki aztán beállt a hadifogságból Leninék mellé. Vladiszlav Kovács folyékonyan beszélt magyarul és egy helyi elvtárs vezetésével a csatornákon keresztül vezette be őket ide a németek vonalai mögé, hogy a magyarokkal tárgyaljanak.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború keleti front Bolt Action

Csata Nyikolaj Nyikolajevics Nagyherceg dácsájáért, Bolt Action csatajelentés

2018.03.04. 19:29 janos900

Dolvics meglepődve hallgatta az eligazítást vezető ukrán századosát, az apja sokat mesélt a Nyikolaj Nyikolajevics Romanovról a két méteres orosz generálisról, akinek szolgálatában dolgozott a forradalom előtt. A nagyherceg szenvedélyes vadász volt, annyira, hogy saját vadászkutya tenyészetei voltak szerte a régi birodalomban. Az a tény, hogy az orosz agár világszerte elterjedt fajta lett, a nagyherceg érdeme. A támadásuk mostani célpontja, annak idején a herceg egyik vadászháza volt, és kutyákat is tenyésztetek itt. A németek persze ide is befészkelték magukat, Dolvicsék osztaga kapta a feladatot, hogy a birtokot meg a hozzá tartozó tavacskát visszahódítsák a fasisztáktól. Az előző ütközet után sikerült jól felszerelnie magát, a csatatéren heverő holmikból, a lovassági karabélyt egy DP golyószóróra cserélte. Gyalogságuk jócskán megfogyatkozott, és az egyik T-34/76 is kidőlt a sorból, viszont két BA-10-es páncélautó csatlakozott hozzájuk, és ígéretet kaptak légi támogatásra is. Dolvics bízott benne, hogy a németek hamar feladják ma a harcot.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Gyorsan elfoglalni és megtartani bármi áron, Bolt Action csatajelentés

2018.02.25. 19:37 janos900

Dolvics boldog volt, ma valószínűleg meghal, de legalább fegyverrel a kezében! Lefokozása után három napig zötykölődtek a marhavagonban, de nem keletre vitték őket, hanem délre! Egy nevesincs ideiglenes állomáson kiterelték őket a vagonokból és az NKVD-s őrök szuronyos sorfala között vonulva, besorozták őket egy büntető zászlóaljba. Kellett a friss hús a darálóba. Felfüggesztették a kényszermunkát, tisztára moshatta magát a csatamezőn mint közlegény. Kapott egy japán lovassági karabélyt, ami még az előző háborúból maradhatott meg. Szerencséjére tíz lőszert is járt mellé, ami használható volt a fegyverhez, a rajából nem mindenki volt ilyen szerencsés. Szakaszukat egy T-34-es alakulat mellé rendelték kísérőnek, gyakorlatilag a testükkel védték a tankokat a taposó aknáktól meg a német Panzerfaustoktól. De még ez is sokkal jobb sors volt mint Szibéria. 

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Tűzkeresztség, Bolt Action csatajelentés

2018.02.19. 06:33 janos900

Mészáros hadnagy csodálkozva hallgatta Kovács századost. Templomi kincseket kell elrabolni egy ortodox templomból. Az ő maroknyi honvédje és egy Hetzer páncélvadász fogja támogatni a németek akcióját. A Führer parancsára el kell hozni az ereklyét. A hadnagynak nagyon rossz érzése támadt, látta a németeket megérkezni. Egy Tigris harckocsit meg a rajta utazó állig felfegyverzett gránátosokat, szinte mindegyiknek automata fegyvere volt. Mészárosnak összesen huszonkilenc embere volt, két könnyű géppuska meg három géppisztoly a többinek csak puska jutott. Az oroszoktól tanult módon ellátták magukat benzines palackokkal, meg mágneses gránátokkal, de a tűzerejük messze maradt a németekétől. Támogatásnak kaptak egy aknavetőt is négy kezelővel. Érezte, hogy nekik megint a gyalogáldozat szerepe jut. Remélte, hogy cseh gyártású apró páncélvadászt kezelő rohamtüzérek jól fognak célozni. Abban meg még jobban bízott, hogy nem kell szorosan fedezniük a Tigrist, mert az mint egy óriás mágnes magára vonzotta az oroszok minden tüzét, ahányszor csak feltűnt a csatamezőn. Az ő bakái sima gyalogosok, nem páncélgránátosok, Tigris támogatásra ott vannak profi németek a villámgéppuskákkal.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Szovjet tüzértiszt naplója: Guns Against the Reich

2018.02.04. 20:37 janos900

Az ideológiától mentes szovjet memoárok viszonylag ritkák, magyarul csak elvétve hozzáférhetőek. Angolul már egy kicsit jobb a helyzet, de nagyjából húsz kötet a kínálat. Artern Drabkin vezetésével, rögtön a Szovjetunió összeomlása után megkezdték a még élő veteránok visszaemlékezéseit gyűjteni, valamint egyben angolra is fordítani amit érdemes volt. Ennek az akkor elvégzett értékes gyűjtői munkának köszönhetőek a jelenleg fellelhető kötetek. Azóta megint változott a politikai helyzet, ismét egyre kevesebb az őszinte szabad véleménynyilvánítás a korszak szovjet vonatkozású történelméről. Vagy fogalmazzunk úgy, megint nem divat kritizálni az akkori rendszert.

2 komment

Címkék: könyvajánló második világháború

Hadijáték Jentznél, avagy hova fejlődhet a Harc Európáért társasjáték

2018.01.28. 21:33 janos900

Annak idején az én hadijátékos hobbim a Harc Európáért társasjátékkal kezdődött, ez a játék a Third Reich egyfajta magyar utánérzése volt. Barátaimmal akkoriban vettünk vagy hat dobozzal, majd kartonpapírra megrajzoltuk a Storm Across Europe számítógépes játék térképét és azon módosított szabályokkal vívtunk hatalmas csatákat, több száz kis "stancolt harci zsetonnal", angolul counter-rel. Aztán jött a számítógépes stratégiai játékok korszaka, majd az asztali wargame. Hosszú évek óta nem játszottam már nagy léptékű statégiát, ezért aztán örömmel fogadtam Jentz barátom invitálását egy ilyen típusú játékra.

Szólj hozzá!

Címkék: riport

Hat hadsereg Normandiában

2018.01.19. 06:02 janos900

John Keegan, nálam nagyon előkelő helyen áll a hadtörténész szerzők TOP listáján. Egészségi problémája miatt, soha sem lehetett hivatásos katona, ezért életét (26 évig tanított Sandhurstben) a következő generációk brit tiszti képzésének szentelte. Elhivatottsága és gördülékeny stílusa kiemeli a többi történész közül. A Csata arca című könyve számomra messze a legjobb, de élveztem az Első Világháború vagy az Amerikai Polgárháború köteteit is. A Hat hadsereg Normandiában is egy rendkívül olvasmányos, jól felépített kötet. Külön tetszett a felvezetés amely a szerző gyerekkorával indít a második világégés alatt, mintegy gyerekszemmel bemutatva a gyülekező inváziós haderő különböző tagjait, remek alaphangulatot teremt vele. Keegan könyve nem aprólékos elemző mű, inkább olvasmányos tankönyv a NATO brit tisztjeinek, akiket egy szovjet invázió megállítására képeztek ki, és megpróbálták őket minél több jó példával ellátni a múltból. Ez azonban ne riasszon el egyetlen laikus olvasót sem, mert pont ezért közérthető és érdekes mindenki számára a könyv.

3 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Normandia44

Pokol a Csendes-Óceánon, harctéri napló magyarul

2018.01.15. 05:23 janos900

E.B.Sledge naplóját felhasználták mint alapanyagot amikor a The Pacific sorozat forgatókönyvét írták. Ezért a sorozat sikerére alapozva dobták piacra magyarul is a könyvet. Szerencsére, mert így a magyar olvasók is fogalmat alkothatnak mi történt azokon a szigeteken akkoriban. A Hajja és Fiai hadtörténelmi sorozatában egyetlen egy második világháborús könyv bírt megjelenni a japánok háborújáról, ami azért sokat elárul arról, mennyire érdekli a magyar olvasó közönséget az 1941-45 közötti események ezen része. Ebben a témában tehát az HBO sorozata hozott egy kis áttörést, két könyv is megjelent a sorozat hátán magyarul ez a kötet az egyik, a másikra is sort fogok keríteni hamarosan. A könyv eredeti címe: With the old Breed: At Peleliu and Okinawa by E. B. Sledge, a szerzőnek van egy második naplója is, de az nem jelent meg magyarul, ennek címe: China Marine: An Infantryman's Life after World War II, ez arról szól, hogy a háború után Kínában milyen feladatot látott el a szerző és alakulata, majd a hazatérés és a visszailleszkedés nehézségei a polgári életbe.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Pacific