HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Harckocsis partijáték, avagy Tanks!

2019.07.14. 15:47 janos900

A Historikum rendezvényeken John nagy sikereket aratott a Wings of Glory (WoG) játékkal, olyannyira nagyokat, hogy volt aki otthon 15mm-es harckocsi makettekre elkezdett WoG mozgáskártyákat fabrikálni. Ráadásul, hála a győri Társasfészek bővülésének, simán összerakhatunk akár 4 asztalt is egy hat-nyolc fős játékra. Valahogy ki kellene használni a két dolgot együtt! Nagy asztalon party játék, egyszerű szabályokkal. Viszont a Wings of Glory véleményem szerint elég költséges beruházás a semmiből kezdve, ráadásul nem kell hozzá terep. Ez alaphelyzetben előny, de most nekünk nem annyira. Mert nem igazán terepasztalos játék, nekünk meg itt van Jentz meg a szuper terepei, vétek lenne nem kihasználni és felrakni a szép asztalokat, amikor csak lehet. Ezen okból a Blood Red Sky se érdekes ugyanaz a kategória mint a Wings of Glory felejtős. 

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Tanks!

Projekt 01: Bundeswehr 1985, 20mm-es sereg

2019.07.01. 17:20 janos900

Ihletet kaptam Górugrány kolléga projekt soroló posztjából, ezért én is elkezdem összefésülni a seregeimet, mint önálló projekteket. Ez egyfajta terápiás önvizsgálat is lesz, hogy elrettentsem magam a további költekezésektől és új projektektől. A dolog sikerével kapcsolatban komoly kétségeim vannak, de egy próbát megér. Szóval az első projekt a sorban egy nagyon friss téma nekem, a hidegháborús Német Bundeswehr amit egyfajta „mi lett volna ha” stílusban, alternatív történelmi játékként lehet játszani.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely 20mm Projekt ColdWarGoneHot

Tom Clancy: Vörös Vihar, könyvismertető

2019.06.26. 18:26 janos900

2019-ben újraolvasni egy 1986-os amerikai techno thriller bestseller könyvet, amelynek témája egy fiktív harmadik világháború kitörése a NATO és a Varsói szerződés között 1985-ben? Ez bizony felér egy időutazással, igazi retro. Annak viszont nagyon jó! Clancy a regény írója egy igazi konzervatív, republikánus USA hazafi volt. Könyveiben az angolszász jófiúk harcolnak, a nem angolszász rossz fiúkkal. Akik közül persze akad pár megvezetett derék fickó is, akik nagyon értik a dolgukat, ettől lesz a harc epikus, a sztori meg izgalmas. Ha a kliséktől el tudunk vonatkoztatni, akkor egy jó író, izgalmas könyvét kapjuk, sok technikai részlettel. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló

Hue ostroma, a Bolt Action szabályok szerint

2019.06.23. 12:31 janos900

Magam sem tudom miért, de engem mindig az ostromok vonzottak a legjobban a csaták közül, talán Gárdonyi Géza regénye, az Egri Csillagok miatt, amit annak idején már nyolc évesen vagy tízszer elolvastam. Esetleg David Gemmel a Legenda című könyve volt rám ilyen hatással, vagy a kettő együtt, nem tudom. Minden esetre ezek után nem meglepő, hogy az 1968-as Tet offenzíva számomra legérdekesebb hadművelete a Hue városáért folytatott küzdelem, vagy inkább ostrom. Ahogyan azt Ernie Cheatham (USMC) ezredes a helyszínen adott interjújában ki is jelenti, házról házra, szobáról szobára vívott harc. (House to house, room to room. Kind of inch by inch? Yes exactelly what it is.) Ehhez festettem figurákat és gyűjtöttem járműveket az elmúlt két évben. A terepet Jentz barátom készítette, saját kezűleg, egyetlen gyári tereptárgyunk sincs. A harckocsik az Amercom cég die-cast modelljei, a figurákat a két sereghez a Flytrap, Britannia és Elhiem cégek fém kínálatából állítottam össze. A küldetéskehez pedig több különféle Bolt Action kiadvány szabályait használtam fel, köztük a Fortress Budapest speciális városi harcra vonatkozó szabályait.

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action HueCity68 BAcsatajelentés

Michael Herr: Jelentések, könyvismertető

2019.06.16. 07:29 janos900

"A legjobb könyv, amit valaha olvastam a modern háborúk világáról és katonáiról."

 John Le Carré

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

Historikum V. Hadijáték nap Győr 2019.06.09.

2019.06.10. 06:54 janos900

Mielőtt hozzáfogtam volna ennek a beszámolónak, jóleső érzéssel újra olvastam az első Historikum eseményről írt bejegyzésemet, picit kevesebb mint egy éve 2018.06.24.-én tartottuk meg az elsőt rendezvényt Győrben, és most ez volt az ötödik Historikum 2019.06.09.-én. A magam részéről rendkívül elégedett vagyok azzal az úttal, amit együtt megtettünk, ezalatt az egy év alatt. Az első alkalommal négy asztalunk volt kilenc fővel, most hét asztalon tizenkilenc játékosunk volt a nap folyamán. Budapesten is negyven fő körül voltunk a legutóbbi rendezvényen nyolc asztalon. Mindez számomra azt mutatja, hogy a koncepciónk életképes, a játékosoknak tetszik ez a formátum, és szívesen jönnek el mindkét helyszínre.

Szólj hozzá!

Címkék: riport Historikum

UH-34 a pácban, Bolt Action csatajelentés

2019.06.01. 15:07 janos900

Che Thi Mung a fiatal kalapkészítő lány Hue-ból, azonnal felkapta a fejét amikor meghallotta az UH-34 hörgő motorját. Lehúzódott az útról a dzsungel széléig, mert az amerikai helikopterek gyakran tüzet nyitottak bármire, ami mozgott. A „púpos” zöld helikopter MARINES felirattal a farkán, erősen füstölt, és a falu melletti útkereszteződés felé húzott. Che rögtön elindult a nyomában, erősen pedálozott, hogy lássa a becsapódást. Csalódnia kellett, a pilóták egy darabban letették a gépet. Az ajtót félrehúzták és zöld egyenruhás, rohamsisakos katonák futottak ki a falu felé. A motor elhallgatott, a rotorok leálltak, az amerikaiak széles körbe rendeződtek a sérült helikopter körül, a végén a két pilóta is kimászott a gépből. Egymást támogatva igyekeztek a házak felé, mindketten sebesültek voltak, véres volt a ruhájuk. Che tizenhárom katonát számolt a pilótákkal együtt, majd gyorsan megfordult és örült módon pedálozott, hogy gyorsan mozgósítsa az elvtársait a faluban…

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action BAcsatajelentés

Vpered na Berlin! avagy Bolt Action egyszerűsítve

2019.05.20. 17:40 janos900

"Hadinapló, 1945.május 1.

...Ma hajnalban ezredünk elérte a Berlin előtti utolsó német települést, Schwanebeket. A kiküldött felderítők jelentése alapján három kisebb hadi- és üzemanyagraktár található a faluban. A becsült védelem: 3 páncélos, és zászlóaljnyi gyalogság aknavetővel és géppuskával. Moszkvai idő szerint 11.00-kor megindítjuk a támadást, elfoglaljuk és megsemmisítjük a raktárakat.


Szemjon F. Akinfejev
őrnagy, sk."

1 komment

Címkék: második világháború

The Ba Nha Incident, avagy vietnami kalandregény sorozat egy veterán tollából

2019.05.04. 12:36 janos900

Elöljáróban néhány szó a szerzőről: David Allin, 1968-ban diplomázott, az oklahomai egyetemen, rögtön utána besorozták és mint gyalogos szolgált a háborúban. Combat Infantryman Badge, Purple Heart, és két Bronze Star kitüntetése alapján nem egy irodában unatkozta végig a hatvanas évek végét. Vietnam után, mint az orosz nyelv specialistája szolgált a katonai elhárításnál Németországban. Később részt vett a leszerelési ellenőrző bizottság munkájában is a Szovjetunióban. 1991-ben szerelt le őrmesterként majd közel húsz évet dolgozott az egészségbiztosításban, végül nyugdíjba vonult és elkezdett katonai kalandregényeket írni, főleg olyanokat amik Vietnamban játszódnak a háború alatt.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

IRÁNY BUDAPEST! ...A kezdet, Bolt Action csatajelentés

2019.04.29. 17:42 janos900

"...1944.október 29.-e. Tiszta, napos, őszi idő.

Ezredünk Kiskunfélegyháza körzetében gyülekezett.Ma megtudtuk, hogy órákon belül megindulhatunk Budapest ellen. Malinovszkij marsall parancsának értelmében, ezredünk feladata, hogy az első lépcsőben egy lendületes támadással elérjük Kecskemét déli határát, miközben utunk során felszámoljuk a demoralizált, gyenge, német-magyar fasiszta erőket. A megerősített védelemben lévő csapatokat ki kell kerülnünk, meghagyva őket a második lépcsőben támadók számára. A mi feladatunk, a lehető legnagyobb mélységben előretörni, bekeríteni az ellenséget, elvágva őket minden utánpótlástól."

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

Things I'll Never forget, vietnami tengerészgyalogos veterán emlékei

2019.04.25. 21:04 janos900

Érdekes ez a könyv, formabontó. Egy amerikai tengerészgyalogos írta, aki Vietnam-ban szolgált és ezért egész életében titokban tartotta a múltját. Tapasztalatai alapján a „hálás” amerikaiak gyerekgyilkos pszichopatának tartották a hozzá hasonló veteránokat. Dixon középiskolai tanárként dolgozott harminc évig, érthető, ha a szülők miatt titkolózni kényszerült. Gyakorlatilag a szülei, meg a felesége tudott csak arról, hogy vietnami veterán. Nyugdíjba vonulása után, viszont meg akart szabadulni az eltemetett élmények súlyától és szépen, terápiás kezelés gyanánt kiírta magából az egészet. Brutálisan őszintén kihantolta az összes csontvázat a múltjából, amik évtizedek óta nyomasztották. Ez így már elég rendhagyó dolog, amitől viszont igazán különlegessé vált ez a könyv, az a szerző viszonya a U.S. Marine Corps-hoz. Dixon teljesen mentes a gung ho mentalitástól, és egyáltalán nem büszke arra, hogy ehhez a testülethez tartozott, pedig a legtöbben életük végéig tengerészgyalogosnak vallják magukat, ha ebben az egységben szolgáltak.

4 komment

Címkék: könyvajánló Vietnam

Pestszentimre ostroma 2. rész, Bolt Action csatajelentés

2019.04.20. 13:33 janos900

Maxim Alexejevics Poluskin, a 37. gárda-harckocsizódandár harckocsi parancsnoka mérgesen az asztalra csapta a Pravdát. Olyan erővel tette ezt, hogy az asztalon álló üres poharak összekoccantak. A Komszomolszkaja Pravda egy héttel ezelőtti volt, ma érkezett a postával, tehát még frissnek számít. - Hazudnak! - dünnyögte maga elé dühösen - Hazudnak a rohadt firkászok, pedig az igazat kellene írniuk! Még hogy: "...csapataink rendületlenül és megállíthatatlanul törnek előre Budapest szíve felé. A környező településeken már a Vörös Hadsereg zászlaja leng. Elfoglalták az összes környező települést, Monort, Ócsát, Pesterzsébetet, Pestszentimrét..."
...Poluskin tudta tudta mi az igazság. Ott volt Pestszentimrén, egy T-34/85 parancsnokaként. Látta a gyalogosrajokat egymás után elhullani, és látta a "- A Hazáért!" kiáltással az épületből szuronyt szegezve kirohanó, mindenre elszánt magyar ejtőernyősöket, akiket egy bátor őrnagy vezetett rohamra. Igen, Poluskin tudta mi az igazság. Azt is tudta, hogy a végén alig tudtak eliszkolni. A bal füle azóta is zúg. A létszám- és járműfölényük ellenére nemhogy Budapestet, de még egy nyamvadt állomást sem tudtak elfoglalni. Poluskin hátradőlt, sóhajtott egy nagyot, majd nagy kortyokban kiitta a maradék szilvapálinkát az üvegből... 

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

Pestszentimre ostroma, Bolt Action csatajelentés

2019.04.14. 13:49 janos900

A Magyar Távirati iroda jelenti: Tegnap Pestszentimre térségében hős ejtőernyőseinket az éj leple alatt beszivárgó szovjet gyalogság körbe vette, és a hajnal első sugarainál megtámadták őket a vasútállomásnál. Hamarosan a figyelők orosz páncélosok közeledését jelentették. A Vörös hadsereg túlnyomó részben nehéz páncélosokkal támadott a magyar harci térben. Csapataink bátran felvették a harcot, mert a szovjet T-34-esek legveszedelmesebb ellenfele a Honvédség Páncélréme. A Honvédségünk páncélromboló járőrei összecsaptak az ellenség páncélosaival, amikor azok Pestszentimre vasútállomását támadták. Közben a házról házra folytatott harcban többször is kézitusává fajult az elkeseredett küzdelem. A véres közelharcot az ellenfél harckocsijai is támogatták, szerencsére mind a magyar tüzérség, mind a Párduc harckocsijaink időben közbeléptek. Az orosz gyalogság teljes megsemmisülése után a megmaradt szovjet harckocsi visszahúzódott, két mozgásképtelen nehéz páncélost hagyott hátra az Orosz.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

Vorwärts nach Osten -1943, Bolt Action csatajelentés

2019.03.25. 18:10 janos900

1943. március 12. Zsadanovka falu

 Hans Regenkurt hadnagy gondterhelten meredt katonai térképe fölé, és egy jó mélyet szívott az Atikah cigarettájából. A török dohány füstjét lassan fújta ki, sűrű, fehéren gomolygó ködbe burkolva a térkép terepvonalait, és a feljegyzéseket. Megvárta míg a füst eloszlik, majd vastagon, kék tintával, három új nyilat rajzolt az ellenséges állások irányába. 

Kint a hűvös és fülsértően süvítő tavaszi szél a háztetőkről már elfújta a havat, de az olvadás, az igazi tavasz itt Oroszországban majd csak áprilisban kezdődik. Addig marad a hideg és a fagyott hó.

Hajnalban motoros futár érkezett az ezredtörzstől, és hozta a hírt, hogy a német csapatok február végén indított ellentámadása továbbra is jó ütemben halad, és ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan visszafoglalhatják Harkovot. A hadnagy egysége pedig azt a parancsot kapta, hogy egy nagy átkaroló hadművelet részeként törjenek át az ellenséges vonalakon, majd Harkov felé fordulva semmisítsék meg az útjukba eső ellenséges utánpótlási zónákat, kisebb hadianyag-raktárakat.

A hadnagy kitekintett a főhadiszállásának kinevezett fakalyiba kis ablakán, és a közeli kurgánon épült Vizsinszkij monostort csodálta. Ahogy a fenyők fölé magasodó monostor aranyozott hagymakupoláin táncot jár a reggeli napfény, valami csodálatos, földöntúli  látványt nyújtott. Eltűnődött. A kurgánon túl már az oroszok állásai vannak. Vajon mi marad majd a monostorból, ha jó félóra múlva, pontban 10.00-kor, a kurgánt borító fenyvesen keresztül megindítja csapatait a vörösök ellen? Jó katonaként tudta, hogy szívében nem lehet helye érzelmeknek, első a parancs, mely a legfőbb kötelesség! Lassan feltápászkodott, összehajtva tokjába tette a térképet, felcsatolta rohamsisakját, majd vállára akasztva Schmeisserét kilépett a már felsorakozott egységparancsnokok elé, egy utolsó eligazításra...

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés Jentz

Sas és Kos: Hadijátékos, klubélet 2019. február

2019.02.24. 14:46 janos900

2017 óta játszunk a győri Társas Fészekben, ahol a társasjáték klub és a Sas és Kos bolt egyfajta szimbiózisban fejlődik. A mi kis csapatunk is igyekszik támogatni ezt a fejlődést, a rendszeres játékainkkal, az évi két vasárnapi rendezvénnyel és most már úgy néz ki egy figurafestő workshop-pal is. Nekem célom a klubtagok képzése is, ami elsőre talán vicces, de ha jobban belegondolunk a történelmi hadijátékok űzése elég összetett kis tudáscsomagot igényel. Egyrészt a játékokhoz kötődő történelmi korszak ismeretét, másrészt a szabályok megtanulását egy alapszintű angol nyelvismerettel, valamint makettezői alapismereteket, hogy a figuráinkat, járműveinket és tereptárgyainkat el tudjuk készíteni. A klubnak pont az a lényege, hogy a játékosoknak elég csoportként rendelkeznie ezekkel a képességekkel és képzettségekkel, nem kell mindenkinek egyenként mindenben profinak lennie.

Szólj hozzá!

Címkék: riport második világháború Bolt Action

Szardíniai Brigád, egy olasz tiszt regénye a Nagy Háborúról

2019.02.10. 14:49 janos900

Emilio Lussu olyan írója az olasz irodalomnak, mint nekünk Somogyvári Gyula (Virágzik a mandula, Ne sárgulj fűzfa). Lussu 1914-ben diplomázott jogból, 1915-től szolgált a Doberdón, majd 1916-ban áthelyezték a szardíniai brigádot az Asiago fennsíkra, az Osztrák-Magyar Trentó avagy a dél-tiroli offenzíva megállítására. Az ekkor szerzet élményei alapján írta meg a regényét, amelyet a Búcsú a fegyverektől olasz megfelelőjeként tartanak számon. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború olasznapló

A szerencse forgandó, vagy mégsem? Bolt Action csatajelentés

2019.01.27. 16:50 janos900

Andreai Rublev százados lehelete ráfagyott a kesztyűjére, miközben a vasútállomás szétbombázott romjait pásztázta a távcsövével. A folyón átívelő vasúti híd sértetlenül várta vissza a szovjet csapatokat, Rublev a jégpáncélt kihasználva átküldött két páncélautót a bal partra, de amikor a harckocsikra került a sor a jég beszakadt, így megelégedett azzal, hogy a másik partot csak a felderítők fedezzék. A három rendelkezésére álló T-34-est együtt tartva a gyalogságát küldte előre a dombok között a romok felé. Sajnos a németek is megtudták, hogy a híd valahogyan sértetlen maradt, mert a százados mozgást látott az épület körül.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

Az elfeledett háború: Brit páncélosok Burmában 1942-45

2019.01.13. 17:08 janos900

A magyar olvasók által talán legkevésbé ismert második világháborús hadszíntér az India és Thaiföld között fekvő akkoriban Burma (ma Mianmar) néven ismert országban volt. A változatos terepen a lehető legkülönbözőbb népek egységei csaptak össze egymással. Köztük több brit és indiai harckocsi alakulat harcolt a japánok ellen, a csatáikról szóló hivatalos hadijelentésekből írta meg Bryan Perett: Tank Tracks to Rangoon: The Story of British Armour in Burma című könyvét. A laikusok számára nem érdemes belekezdeni, ha valaki nem tudja mi a különbség a Sherman, a Lee és a Stuart harckocsik között, akkor ne ezzel a könyvvel kezdje az ismerkedést a témával. Aki viszont képben van a korabeli hadviselés alapjaival, annak rendkívül érdekes lesz ez a téma, mert a nagy szovjet-német páncéloscsaták, vagy a sivatagban vívott klasszikus harckocsi ütközetektől ez a küzdelem alapjaiban eltért.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Burma4245

Bakanapló, egy szakaszvezető beszámolója az orosz, olasz és román fontokról valamint Albánia megszállásáról 1914-16

2019.01.09. 19:46 janos900

Ez a könyv egy háromgyermekes családapa naplója, aki civilben fodrászmester volt a századfordulós Budapesten. Farkas János a Monarchia seregében szakaszvezetőként szolgált, már az Első Világháború előtt letöltötte a kötelező sorkatonai szolgálatát, a frissen annektált Bosznia-Hercegovinában. Ezért tapasztalt katonaként éli meg az első éles bevetését az Oroszok ellen a Kárpátokban. A békeévek szolgálati rutinja azonban kevés segítséget jelentett az orosz front véres valóságának túlélésében, pedig még várt rá az igazi pokol: a Doberdó.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború KuKNapló

Előre Königsbergbe! Bolt Action csatajelentés 28mm WW1

2019.01.05. 13:18 janos900

Emmerich Gotisch kapitány gondterhelten fürkészte a Goldap határában sebtében kialakított védelmi vonalat, az Oroszok sokkal gyorsabban megindultak, mint arra számítani lehetett. Még csak 1914. augusztus 18.-át írunk és Kelet-Poroszországot már meg kell védeni az orosz gőzhengertől! Gotisch kapitány egy-egy 7.7-es Krupp löveget állított a városkába vezető mindkét útra, a Jager-eket tartalékba rendelte a két lerobbant autót felgyújtatta, és bármit megadott volna egy Maximért, de sajnos géppuskájuk nem volt a védelemhez. Azt tervezte, hogy kivárja amíg az oroszok felfejlődnek a támadáshoz, majd a lövegek fedezetével rohamot indít, és így a meglepetés erejével mintegy orrba vágja a támadókat. Bízott a német szuronyok acéljában és a lövegei pusztító erejében. Így volt ezzel Pjotr Melnyik kapitány is, csak ő a két kerekes maxim géppuskájával tervezte megpuhítani a németeket, mielőtt rohamra küldi a katonáit, élükön a "medvéknek" becézett szibériai veteránokkal, akik 1905-ben már a japánok ellen is kipróbálták a szuronyaikat. Ahogyan az már lenni szokott egy csatában egyik terv, sem valósult meg abban a formában, ahogyan azt elképzelték. 

Szólj hozzá!

Címkék: 28mm első világháború Bolt Action BAcsatajelentés

Sir Peter Jackson végre megrendezte a Nagy Háborús moziját: They shall not grow old

2019.01.01. 10:34 janos900

A nagyközönség valószínűleg nem várta a Gyűrűk Ura és Hobbit filmek atyjától, hogy pont az Első Világháborúról készít majd filmet, de a hozzám hasonló hadtörténelem kedvelők, már évek óta nagyon várták. Ezért egy hosszabb bevezető szükséges, mert ez a film egy folyamat egyik állomásaként értelmezhető leginkább. Sir Peter Jackson eddigi karrierje és a hat világsiker filmje ugyanis, mind nem létezne a Nagy Háború nélkül, két brit katona alapozta meg az egészet, több mint száz évvel ezelőtt. Az egyik J.R Tolkien volt aki kommunikációs tisztként megjárta a Somme csatáit 1916-ban, és tapasztalata nagyban formálta a Középfölde mitológiáját és annak megírását. Ezek a könyvek voltak akkora hatással később Jacksonra, hogy megrendezze filmjeit, majd ezek létrehozták az erőforrásokat (cégek, technológiák, pénz, hírnév, tapasztalat) amelyek segítségével több múzeumi kiállítást és most ezt a dokumentumfilmet is megalkotta. A másik fontos katona a rendező nagyapja volt aki anyaországi britként az új zélandi katonákkal együtt szolgált azok legfontosabb csatájában 1915-ben a Törökországi Gallipolinál, és az itt tapasztalt bajtársiasság hatására vándorolt ki a háború után a távoli szigetre, ezért születhetett Sir Peter Jackson Új Zélandon. 

6 komment

Címkék: első világháború DVDajanló

Egy önkéntes veterán, avagy egy 49 éves kalandor élményei 1914-17-ig a Brit Expedíciós Hadseregben

2018.12.27. 16:54 janos900

A Nagy Háború olyan volt, mint egy hatalmas forgószél, megragadta az átlag embereket mint a faleveleket és pillanatok alatt elfújta őket a világ túlsó végére, mint Mészáros Vilmos tartalékos népfelkelő hadnagyot Győrből Szibériába, aztán meg vissza. Na de mi történt azokkal akik egyáltalán nem voltak átlagosnak mondhatóak? Az olyanokkal aki már előtte is kalandos életet éltek, azokkal akiket ma adrenalin függőknek hívunk? Az ilyen emberek egy része tudatosan lovagolta meg a történelem véres hullámait, volt köztük olyan is aki kimondottan élvezte a harcot. Rengeteg színes karakter és rendkívüli figura írta meg a kalandjait angolul, olvastam már motoros futárból lett harckocsi századparancsnokról, régészről akiből törzstisztet faragott a balkáni front, vagy olyan tábornokról aki tizennégyszer sebesült, és fél kézzel nyerte el a Viktória keresztet (nem túlzás szó szerint, félkarúként). Ebbe a folyamatosan bővülő arcképcsarnokba pompásan beleillik az akció függő Frank Vans Agnew memoárja, aki 46 évesen, korából hat évet letagadva lépett be a Brit Hadseregbe 1914-ben és saját bevallása szerint élete legjobb éveit élte át a Nagy Háborúban. Emlékiratait szerette volna a háború után közvetlenül megjelentetni, de végül az életében már nem sikerült neki, most viszont rokona Jamie Vans sajtó alá rendezte a hagyatékát. A könyvhöz felhasználta Frank Vans Agnew naplóit, a levelezését, sőt olyan leveleket is, amiket mások írtak róla. Mivel a kiadó már a könyv első lapjain leírja a teljes életrajzot én is így teszek. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború

War Museum for Peace, trieszti hadtörténeti múzeum

2018.12.09. 12:13 janos900

Civic Diego de Henriquez War Museum for Peace a hivatalos megnevezése a gyűjteménynek. A múzeum atyja Diego de Henriquez volt, nélküle ma nem létezne a múzeum. De Henriquez 1909-ben Triesztben született, tengerészeti iskolát végzett, származását tekintve spanyol ősei voltak és távoli rokonságban állt a Habsburgokkal. Már fiatal korában is komoly gyűjtőszenvedély fűtötte, sokat barangolt a környező hegyek Nagy Háborús csataterein, elhagyott relikviák után kutatva. (A Doberdo, Görz és az Isonzó folyó mind alig 50-60 km-re vannak Trieszttől). Nagy szerelme volt az archeológia is, 1926-ban megalapította a helyi régészeti társaságot (S.A.T.). 1928-ban házasodott, majd bevonult a Királyi Olasz hadseregbe a gyalogsághoz, leszerelése után hajógyárakban volt műszaki rajzoló. 1941-ben újra behívták a 25. Timavo tartalékos hadtesthez, ahol engedélyt kapott a parancsnokától az elhagyott hadfelszerelés gyűjtésére és egy későbbi hadtörténeti múzeum alapítására. Így kezdődött a múzeum története, Jugoszlávia 1941-es összeomlása után.

1 komment

Címkék: riport első világháború

Birkózás a Tigrissel, Bolt Action csatajelentés

2018.11.26. 18:02 janos900

Vaszilij Pavlovics Brjukov kapitány, távcsövén keresztül szemlélte a festői kis magyar falut. Tetszett neki a vidék, a dús erdők és a karcsú templomtorony. A szalmatetők között nem mozdult semmi, álmos nyugalom honolt az egész faluban. A veterán kapitány évek óta harcolt, 43-ban már ott volt Harkovnál egy T-34 tornyában, végigcsatázta Ukrajnát, Moldáviát és Romániát. Számtalanszor segítették a megérzései, megszokta, hogy hallgasson rájuk. Most nagyon rossz előérzete volt, azok a sűrű lombú erdősávok a falu körül eszményi rejtekhelyek a német harckocsiknak. A szovjet csatarepülők nem látják ott őket, ő maga sem csinálná másképpen, oda rejtőzne, ha neki kellene védekeznie. A jobb oldali út teljesen nyílt terepen vezet át, Brjukov nem akart kockáztatni. Intett a gyalogságnak, hogy kezdjenek előre nyomulni. Az újoncok a bal oldalon, a hadnagy, a szanitéccel, a géppuskával meg egy rajjal a jobb oldalon, középen két újabb raj és az aknavető. A Brjukov mellé rendelt gyalogság nagy része veteránokból állt, zsákmányolt német páncélöklöket vittek magukkal és a kerítés fedezékében indultak elfoglalni a házakat. Brjukov előre parancsolta a BA-10-es páncélautót, a nagy dupla tengelyes kocsi lassan haladt előre a szántáson, hirtelen felugatott a beépített golyószóró! A kapitány kereste a célpontot, majd a távcsövével felfedezte a barna és szürke ruhás alakokat a település túloldalán. Váratlanul egy éles csattanás hallatszott, a BA-10 nagyot zökkent és megállt, az ajtókat kicsapva a legénysége kiugrált a lángoló felderítő járműből. Az írtáson túl egy Hetzer robogott az úton. Brjukov két T-34/85-öse és a SZU-85 rohamlöveg erre már támadásba lendült. 

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború 20mm Honvédség Bolt Action BAcsatajelentés

Elkeseredett erdei küzdelem, Bolt Action csatajelentés

2018.11.21. 21:49 janos900

Az éjszakai égboltot éles villanásokkal világították meg a német lövedékek ahogy az első zászlóaljra zuhogott a tüzérségi támadás. Az amerikai gyalogosok sekély árkokban kuporogtak, vagy a fatörzsek mögött próbáltak fedezéket találni. A német támadás megindult az Ardennekben. Hideg volt és még sötét, de már hajnalodott. Mahoney törzsőrmester a földön hevert, vér szivárgott a vállán lévő kötésből. Eszméletlen volt a szája nyitva az arca sápadt. Grossberger közlegény a szanitéc a sebesült pulzusát ellenőrizte, Carnepool tizedes aggodalmasan hajolt közelebb:
- Hogy van? Kérdezte a fiatal hórihorgas iowai közlegényt.
- Nem tudom, valószínűleg hamarosan magához tér. Szerintem hátra kellene  vinnünk a kötözőhelyre, ott ki tudják venni belőle a golyót.
- Hol van a kötözőhely?
- Nem tudom valahol hátul. Bökött visszafelé az állával a szemüveges szanitéc.
- Én visszaviszem. te meg nézd meg a többi sebesültet!
- Rendben.
Német géppuska sorozat verte végig az árok tetejét. Mindketten lebuktak. Majd egy újabb tüzérségi gránát robbant fel tőlük alig húsz méterre, megremegtetve a talajt és egy egész szökőkútnyi sáros földet lövellve az ég felé. Valaki szanitéc után kiabált, Grossberger megigazította a gyógyszerrel teli táskáit majd meglódult.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború 20mm Bolt Action BAcsatajelentés