HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

1848-49 a projekt kezdete

2011.11.09. 10:45 janos900

Viharos történelmünk egyik legnagyszerűbb korszaka, megannyi dicsőséges, boldog vagy éppen tragikus történés, mindenképpen kiemelkedően fontos esemény a magyarságnak, és izgalmas kihívás a hadijátékosoknak. Gyerekkorom egyik meghatározó élménye a szabadságharc és minden, ami ezzel összefügg. Kezdve a rajtitkári jelentésektől az iskolai ünnepélyeken, folytatva a Kőszívű ember fiaival úgy könyvben, mint filmen, Petőfi versei, a János vitéz és a Háry János huszáralakjai. A nagy csatázások a magyar gyártású Playmobil huszárokat tologatva, és végül az iskolai 48-as történelemverseny, amit negyedikes fejjel megnyertem anno. Nem csoda hát, ha az első saját ólomfiguráim is 48-as honvédek és huszárok voltak, ezeket készen festve és talpalva vásároltam meg Homoki Gyulától, aki a Szabadságharc Hadserege című könyv alapján készítette el a korhű figurákat. Most eljött az idő, hogy az eddigi hadijátékos tapasztalataim alapján, a meglévő, figuráimat mintának használva elkezdjem festeni a seregemet.

A jelenlegi gyűjteményem négy figurás, un. Kommandokból áll. Ez annyit jelent, hogy mindegyikben van egy tiszt, egy hangász (dobos, vagy kürtös), egy zászlóvivő és egy közlegény. Ezeket egy Memoir 44 alapú játékban használtam, 1849-es ütközetek lejátszására. Van tíz gyalogos alakulatom az osztrák oldalhoz is, meg a magyarhoz is. Ezzel a koncepcióval, lett egy 3D-s egyenruha gyűjteményem, és kialakítottam egy keretet a későbbi fejlesztéshez. Alan barátom balkáni irreguláris sereget épít, így én ehhez igazodva a honvédjeimet fejlesztem, az első cél a korai délvidéki harcok feldolgozása a Sharp Practice skirmish szabály alapján, majd ha már lesz elég figura, játszhatunk a Black Powder alapján nagyobb csatákat. Alan balkáni serege szerb irreguláris csapatként készül, valamint jó lesz a Jelasics féle Horváth haderő irreguláris csapatainak is. A napóleoni háborúk Grenz határőr gyalogsági egyenruhája, szerencsére korhű a 48-as harcokhoz is, így mindhárom nemzetiségi határőr csapatnak beválnak, csak a hajtókák színe, a tisztek öve és a zászlók különböznek. Jelenleg van egy Osztrák zászlós kommandom, és két magyar székely határőr kommandom, ezekhez első körben tizenkét-tizenkét gyalogost tervezek kifesteni, ez harminchat figura. A határőr figurákat az adott csatához igazítva tudom majd használni, horváth, szerb vagy éppen székely Grenz csapatként. A délvidéki harcokra koncentrálva tervezek egy tizenkét fős bővítést a magyar sorgyalogos kommandomhoz, ez szintén megoldható a napóleon korabeli magyar gyalogsági figurákból, a szíjazatott feketére kell festenem az osztrákok által használt fehér helyett. Van tizenkét osztrák és tizenkét magyar vadász figurám is, ezek a vontcsövű fegyvereikkel külön ízt visznek majd a csatákba. Ezeken kívül van két Vörös-sipkás és két Honvéd kommandom is, ezekhez már megvan a huszonnégy-huszonnégy egyedi figura. Terveim szerint a sorgyalogság lesz a tapasztalt keménymag, a honvédeket kedvem szerint kombinálhatom, és keverhetem (sipkás és csákós), ők lesznek az újoncok. Van egy csapatnyi népfelkelőm is, ők lesznek a magyar oldal irreguláris csapatai.

A tüzérségem jelenleg hat darab hatfontos ágyúból áll, ennek fele magyar színekben pompázik a másik fele meg osztrák. Alannek vannak balkáni-török tüzérfigurái, nekem is van hat darab osztrák tüzérem, valamint hat darab honvéd tüzérem festve és tizenkettő festetlen, így a skirmish játékokhoz bőven elegendő mennyiségű az ágyúparkunk. A lovasság terén jelenleg elég gyenge a helyzet, van kilenc darab huszárom, három kommandba csoportosítva, mind más ezred színeiben. Ezeknek sürgősen kell pótlás, szintén a napóleon korabeli osztrák huszárfigurákból. Alannek is lesznek lovasai, de csak mutatóba, a szerbeknek alig volt lovasságuk, a horvátoknak is csak a szedett-vedett Báni huszárezred jutott. Amire szükségem van ez egy tizenkét fős Dzsidás alakulat, mert a kezdeti harcokban volt ilyen alakulat a magyar hadrendben, később meg jók az osztrákokhoz, szóval kell egy tizenkét darabos napóleoni osztrák ulánus egység is.

A távoli jövőben tervezem az erdélyi hadszíntér harcainak feldolgozását, a lengyel légióm fejlesztésével, és velük párhuzamosan a krími oroszok felhasználásával az orosz cári csapatok elkészítését is. Gondolkodtam a Fonundry Napóleon című szabálykönyvének megvásárlásán, mert nagyon dicsérik, de a huszonnégy figurás gyalogsági egységek nekem túl költségesek. Inkább játszom kisebb csatákat tizenhat figurás egységekkel, a Black Powder alapján. Úgy gondolom tizenhat figura fog jelképezni egy századot, a gyalogságból, és tizenkét figura jelképez majd egy lovasszázadot. De ez még változhat a gyakorlati tapasztalatok tükrében. Alannek vannak seregei 28mm-ben a Hét éves háborúhoz, valószínűleg azokkal fogjuk tesztelni a szabályrendszert.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr733365430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2011.11.10. 04:22:46

Szia János!

A Foundry nem jelenti ki kerek perec, hogy 24 figurából (6db 4-es alapból) kell állnia egy egységnek, pl, az osztrák hadsereg magyar gyalogegysége 20 alapból, azaz 40 figurából áll. :)
De a tréfát félretéve, a Fundry rendszerében nem a figurák darabszáma, hanem a mindenkori veszteség számít, ezért egy egységet gyakorlatilag bármennyi figura jelképezhet. Egy egység lehet akár 4 alap is hiszen a négy lényeges alakzatot (vonal, rohamoszlop, menetoszlop, négyszög) ki tudod belőlük alakítani jól megkülönböztethetően, csak 6-ból könnyebb.
Amennyire tudom, de ez korántsem biztos 1848/49-ben a zászlóaljak már kisebbek voltak, legalább is magyar oldalon.
Ezzel nem akarlak lebeszélni a Black Powderről (mivel nem is ismerem) csak azt írom, hogy egyáltalán nem lehetetlen kevesebb figurával játszani a Foundryt.

TG

janos900 2011.11.11. 00:14:47

Szia TG!

Köszi az infót, az pozitív, hogy nem kell figurát levenni, egyesével, a BP is ugyanúgy 6 talppal kombinál.
Alapvetően az a bajom mindkettővel, hogy figuragyártó írta őket, hogy minél több figurát lehessen velük eladni. A figuráim egyesével vannak alapozva a GW méretű talpakon (2.5cm*2.5cm), mágnesezettek, úgyhogy majd be kell szereznem pár fémlapot egységtalpnak. A Black Powder már megvan, a Foundry féle szabálykönyv egy újabb 20£, kipróbálom majd a BP-t, és ha nem tetszik jöhet a Foundry féle. :)
süti beállítások módosítása