HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Műhely 2011. június 3. rész

2011.06.11. 14:53 janos900

A polgárháborús játékhoz nagy számban kellenek lovasok, ők adják a mozgó hadviselés fontos elemét. Nem véletlenül adták ki a Vörösök a jelszót: Proletárok lóra! A kozákok is a lovasságukról híresek, ellenük kellettek a lovas vöröskatonák. A mozgékony lovas hadseregek vívták ki a győzelmeket. Így nekem is fejlesztenem kell a lovasságot a seregeimhez.

Ez viszont anyagilag fájdalmas toborzás, a lovas katona drága mulatság! A Great War Miniatures a szokásos csomagban, mindössze két lovast ad a hat gyalogos áráért. A Copplestone Castings 11.5£-et kér postaköltség nélkül négy lovasért, így nagyjából 3£ egy lovas. Az Over the Top hadsereg szervezeti ábráin szerencsére kevesebb lovasra van szükség, így én lovas alakulatokat 31 figurában tervezem elkészíteni, három figura a zászlóalj parancsnokság, és hét lovas lesz egy svadronban, ami a gyalogos századokkal egyenértékű alakulat. A lovasoknak van egy fontos tulajdonsága a Rapid Fire rendszerben, ez pedig a felderítés. Ez a valóságban is így volt, a lovasság alkotta a seregek szemét és fülét, amíg a repülők és a páncélautók át nem vették a helyüket. Mivel az általam kiválasztott korszakban, a technológia még nem mindennapos, a lovasok adják majd a seregeim felderítőit.

Hét figurából álló lovasszázadokat tervezek csatolni mindkét ezredparancsnoksághoz. A Rapid Fire WW2 sereglistáiban vannak lovasezredek szovjet, német, magyar, román még olasz is, mintegy ötvenöt figurával. Ez borzasztó sok, ha 28mm-ben akarunk játszani, 150£ körüli összeget kellene figurára költeni. Itt lép be a történelmi háttértudás, meg az Orosz Polgárháborús viszonyok ismerete. A kozákok próbáltak függetlenek maradni, és megőrizni a régi feudális jogaikat, ezért többnyire a fehérek oldalán harcoltak, de voltak kozáklovasok a vörösök oldalán is, aztán meg ugye a proletárok is lóra kaptak. Ezért én egy 31 fős fél ezredet tervezek elkészíteni, két extra zászlóvivővel. Az egyik zászló vörös lesz a másik cári, és felváltva használom majd őket mindkét oldalon.

Többfelé is tapogatóztam lovas figura ügyben, van két orosz lovasom a London Tradition 30mm-es kínálatából, ezek inkább játék katonák, mint wargame figurák. A tiszt karja nagyon rövidre sikerült, így őt leszereltem, a lovát egy másik figura kapta, aki viszont ló nélkül került hozzám az egyik Evilbay-os csomagban. Az alap lovas katona, viszont belepasszol a szedett-vedett polgárháborús lovas bandámba. A Redoubt-tól is van két kozákom, az egyiknek a kardja egybe van öntve a fejével, így ő sem harcképes, a másik jó lenne, de a lovak, amiket kaptam hozzájuk a Japán-Orosz háborús kozák pónik közül valók, abból is a kutyaméretű fajta, szóval nálam méreten aluliak.

 A maradék a Copplestone cégtől való lovas. Ha egyszer végre befejezem őket becsülettel, lesz 17 lovasom. A tervezett 31 lovastól ezzel még elég messze vagyok, az Old Glory gyárt vagy három különböző orosz lovas csomagot, 24£-ért árulnak tíz darabot. Mivel ezek 25mm-esek, félek megvenni őket, mert egy újabb adag pónilóra nincs szükségem, talán ha vennék egy Perry műanyag ACW lovas dobozt és azokat a lovakat használnám, működne.

Az Orosz polgárháború alatt élték a virágkorukat a páncélautók és a páncélvonatok, vonatokat egyelőre nem tervezek építeni, de páncélautókat igen. Egy korhű és méretarányos páncélautó modell 15-22£, műgyanta és fém elemekből kell összerakni. Ilyent még soha sem csináltam, de majd kitanulom a csínját-bínját. Jelenleg van két kész modellem, az egyik egy Austin-Putilov páncélautó, ezt az egyik klubtárstól kaptam ajándékba. A másik egy Rolls-Royce ez egy 1:48-as Matchbox játékautó.

A cégnek anno volt egy Yesteryears sorozata, ezekből többet is jól tudok használni az 1918-22 közötti játékokban. A páncélautót 15-22£ között vesztegetik az Ebay-en, a teherautók és személyautókat már 3-5£-ért be lehet szerezni. A Matchboxmemories gyűjtői oldalon az autók neve mellett megadják az eredeti autók gyártási évét, így korhű típusokból tudok építkezni. A kedvencem az 1910-es Renault Type AG Van, ennek a dobozos teherautó változatán kívül van egy 1918-as brit katonai mentő változata is, tökéletes még festeni sem kell.

A másik jól használható típus a Crossley Delivery truck, ennek is van mentőautó verziója, de ez gyakorlatilag egy sima ponyvás teherautó, vörös keresztel. Az 1906 Unic taxi tökéletes törzskari jármű,  A Ford T modellnek is kapható személy és teherautó változata, valamint tartálykocsi kivitel is.  A kék Mac 1920 teherautó sajnos kisebb, mint a többiek, nem azonos a méretarány. Pedig szuper lenne néhány azokból a korabeli robusztus teherautókból. A jelenleg hozzáférhető típusok mind személyautó alvázra épített kisteherautók (VAN). A jövőbeli német seregemhez majd szürkére festem ugyanezeket a járműtípusokat, a zöldeket az oroszokhoz használom, és lesz néhány barna a britekhez.

Az Osprey füzetek alapján, egy Rapid Fire Vörös Páncélautós alakulatba, kell: 2db Páncélautó, 1db Szerviz kocsi, 1db Tartálykocsi, 1db Parancsnoki autó, és 2db Általános teherautó. A fejlesztett szabályok alapján, a páncélkocsikat öt lövés után fel kell tölteni lőszerrel, körönként 2db K6-al dobunk az elakadásra (dupla hatos esetén elakad, a tankok ugyanez, csak 1db K6), és küldetéstől függően lehet üzemanyag korlátozás is.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely első világháború orosz polgárháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr852975323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása