HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Limanova hősei, magyar társasjáték teszt 1.

2017.02.17. 15:36 janos900

"Ezek a gyalog harcoló magyar fiúk koromsötét éjszaka kapták a parancsot, hogy lovaikat hagyják lenn a faluban s jussanak el ezen a meredek magaslaton a hegygerincig húzódó lövészárokba, hogy felválthassák az ott harcoló legénységet. A huszárok, valamennyi tisztjükkel az élen, négykézláb kúszva, óvatosan haladtak a lövészárok elé. Az oroszok túlerőben voltak ezen a dombon és mire a huszárok felértek az árkokhoz, az már el volt foglalva, ott már a fekete éjszakában orosz gépfegyverek lestek rájuk. A felropogó orosz tüzelésre a tisztek rögtön tisztában voltak a helyzettel és gyalogrohamra vezényelték huszárjaikat. A pelyhes állú magyar fiúk karabélyaik agyával mentek neki a szuronyos, gépfegyveres orosz hadnak és minden tűzön, szuronyon, golyószórón keresztül éjfél utántól másnap délelőtt tizenegyig verekedtek az ellenséggel."
Molnár Ferenc.: Egy haditudósitó emlékei, Limanova

A Gladiator Games kiadó egy kickstarter keretében szeretné megjelentetni társasjáték sorozatának első darabját. A játék az 1914 decemberében vívott Limanova körül harcokat dolgozza fel egy stratégia wargame formájában. A játék a csatamező térképét hatszögekre bontva használja mint játéktáblát, a hadseregek ezredekre bontva állnak fel a hexeken. A tesztjátékban zsetonokkal jelölt egységeket használtunk, de a végleges játékban részletesen kidolgozott plasztik figurák fogják megjeleníteni a seregeket. A csata történetét a Digitális Legendárium remek videóban dolgozta fel, ők egyébként szorosan együttműködtek a kiadóval a társasjáték kifejlesztésében is.

A Facebookon értesültem a folyamatban lévő projektről, rögtön jelentkeztem tesztelőnek, majd a kiadótól kaptam egy társasjátékot, ezzel most Győrben és Mosonmagyaróváron is teszteljük a játékot. Győrben a Társasfészekben, Mosonmagyaróváron a pénteki klubdélutánokon. Az első alkalommal egy kétszemélyes játékot játszottunk, sok hibával, de ez kellett, hogy tisztuljon a kép és helyére kerüljenek bizonyos dolgok és fogalmak.

lima1.jpg

lima2.jpg

lima4.jpg

Most lássuk az első benyomásokat: a legfontosabb nekem az egy wargame esetében, hogy mennyire kapom vissza a korszak hadviselésének mechanizmusát a szabályokban. Az 1914-es harcok jellege, főleg keleten még mesze nem volt lövészárok háború, mivel még voltak lovas alakulatok lehetett manőverezni, maga a hadszíntér is hatalmas volt, nem is bírták lefedni kezdetben az egészet csapatokkal. A Limanova Hősei pont egy ilyen szituációt dolgoz fel, a két seregcsoport közötti hézagot kihasználva próbál mindkét fél, a másik hátába kerülni. Mindezt csak azért írom le, mert a fejekben az első világháború kapcsán, a nagy statikus egymással farkasszemet néző seregek képe van meg. Ez a játék nem erről szól, egyáltalán nem statikus a csata.

Az első világháború a védelem fölényéről és a nagy veszteségekről szólt egészen 1917 végéig, ezt jól hozza a játék mechanizmusa, mert kevés egységgel mozoghatunk egy körben, de ha már egymás mellett állnak, a szomszédos hexen lévők mind támadhatják egymást. Mivel a kockadobások szerepe elég jól le van korlátozva a veszteségek rendesen halmozódnak, gyakorlatilag a játék végére felmorzsolódik a seregünk, működik a húsdaráló. Összességében tehát én olyan játékot kaptam, ami a hozta az elvárásomat, a témája különösen tetszik, a design és a hangulat is, tehát nekem az első benyomásom abszolút pozitív, ezt fogja később árnyalni a játéktapasztalat. Az első játék alapján nem mondok véleményt a mechanizmusokról.

Ellenfelem véleményét is megpróbálom összefoglalni az első teszt alapján. Lászlónak tetszettek a figurák, az igényes doboz, a kártyalapok nyelvezete-hangulata, és a masszív játéktábla. Szerinte a rajzfilmszerű térkép grafika nincs összhangban a témával. A szabályt egyszer olvasta el, ez alapján az első játék után tízes skálán hetesnek mondta a nehézséget. Teljesen alap kétszemélyes verziót játszottunk. A játékot hárman is lehet játszani, de igazán a négy személyes verzióban teljesedik ki, haladó szabályokkal. Hozzáteszem amennyire én látom, rutinos játékosok ketten is simán játszhatják a teljes haladó verziót.

Röviden a csatáról amit játszottunk:
A küldetés szerint a Monarchia Hadfy csoportja védi Limanovát a támadó orosz VIII. hadtest ellen, a játék kulcsa az, hogy Krakkó felől vasúton beérkező három K.u.K. gyalogezred időben érkezik-e, hogy feltartsa az orosz gőzhengert vagy sem. A mi játékunkban a tizenötödik körben beérkezett az utánpótlás, az oroszoknak már csak a tüzérsége maradt meg így László feladta a játékot. Az elején tapasztalatlanságból előreküldte a két gárda ezredét, én meg ezeket igyekeztem a lehető leggyorsabban felmorzsolni, majd a négy huszáralakulatomat és az ulánusokat bevetve jobbról megkerülni a harcvonalát. (A huszárok és a kozákok eddig a leginkább kedvemre való egységek, gyorsan és nagyot lehet velük ütni, viszont hamar elolvadnak az ellenséges tűzben.) A megkerülő akció során  az én lovasaim pár szép roham után sajnos elfogytak, utána László is megpróbálta a lovasaival átkarolva bevenni Limanovát, de ebbe meg az ő lovassága pusztult bele. Közben a fő harcvonalon a gyalogos és tüzérségi egységek elolvadtak a hosszú harcban. Az egyetlen komolyabb sikerem Alt Sandez elfoglalása volt, a játék végére már nagyon sok kártyánk volt, csak egységünk nem amire a kártyákat kijátszottuk volna. Elsőre úgy gondoltam könnyebb a terepen megadott pontokat elfoglalni, mint teljesen elpusztítani az ellenfél haderejét, most viszont úgy látom ez a két cél majdnem egyszerre sikerült.

A következő egy hétben terveim szerint még háromszor játszunk majd, addigra már menni fognak a szabályok annyira, hogy azokat részleteiben is kivesézzem. Szóval folyt. köv.

1 komment

Címkék: társasjáték első világháború 1914 korai csaták Heroes of the great war

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4112267722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása