HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Szülinap 2012

2012.02.04. 12:15 janos900

Nagyjából egy éve kezdtem el írni ezt a blogot, bár a cikkek egy része az inkvizítor.hu-n, illetve a wargame.hu-n már előtte is megjelent. A bloggal az volt a fő célom, hogy egyrészt a meglévő magyar hadijátékosok látókörét szélesítsem, másrészt hogy minél több embert inspiráljak a hobbi kipróbálására, vagyis új tagokat toborozzak.

Mivel nem élek Magyarországon nehéz eldönteni mennyire sikeres ez az egyszemélyesnek indult keresztes hadjárat, de a visszajelzések alapján úgy tűnik, halad a dolog, és már nem vagyok egyedül. Hála a wargame.hu topikját rendszeresen olvasó játékosok aktív közreműködésének, beindult a hazai Rapid Fire élet, a szabály alapján egyre többen játszanak, főleg az 1941-43 közötti Észak-Afrikában játszódó küldetéseket, csatákat. Ebben személyesen is volt szerencsém részt venni kétszer az év folyamán, Budapesten. Annak idején tudatosan választottam ezt a rendszert, azok alapján mennyire bevált az SLW klubban. Láttam, hogy a legjobb terep a történelmi wargame szempontjából, a 20mm-es második világháborús téma Magyarországon. Ezért is igyekeztem támogatni ezt cikkekkel, és szabálykönyv beszerzések megkönnyítésével is, valamint a két bemutató játékkal. Szándékaim szerint idén is folytatom ezt az utat, amikor csak sikerül kedvező áron Rapid Fire szabálykönyveket beszereznem, azok mind a magyar hadijátékosoknál kötnek majd ki.szulinap1.jpg

A többi cikkel igyekszem bemutatni a hobbi sokszínűségét, riportokkal a különböző rendezvényekről, a londoni klubélet és játékstílusok leírásaival, és a múzeumok bemutatásával. Igyekszem a sci-fi és fantasy játékosokat is „megfertőzni” a történelmi játékokkal, nagy eredménynek tartom részemről, hogy sikerült inspirálnom a cikkeimmel és a Trough the Mud and Blood féle szabályrendszer bemutatásával az első világháborús játékok ismertségét. Rendkívül örültem a 20mm-es Első Világháborús terepasztal képeinek a 2011-es Games Day-ról, mégegyszer gratulálok hozzá a készítőknek, ezúton is.szulinap2.jpg

A londoni klubtagoknak hála, több kiló történelmi wargame újság gyűlt nálam össze, ezeket amikor csak lehet szállítom haza, és osztom szét a játékosok között. Sziszifuszi munka, a padlásomon még mindig rengeteg van. Ugyanakkor nagyszerű látni, hogy cserélgetik, olvassák ezeket a játékosok. A magazinokat az itteni klubtagok, ha már nem bírják tárolni, vagy megunják, be szokták hozni a klubba, hogy akinek kell, had vigye. Kidobni sajnálják, tárolni meg nem tudják. Egy-egy költözés vagy festés után akár 3-4 évfolyamnyi magazin is szabad prédává válik (kb 2000-ig visszamenően vannak magazinjaim, a történelmi cikkek nem avulnak el, csak az árak a hirdetésekben), mivel tudják rólam, hogy én gyűjtöm és hogy kinek gyűjtöm, általában nekem ajánlják fel először. Mindezt azért írom, le mert volt már amikor azt kaptam vissza, hogy nem kell könyöradomány. Ezek a magazinok itt feleslegessé váltak, otthon ezek a régebbi számok nem hozzáférhetőek, számomra abszolúte logikus, hogy a legjobb helyre kerülnek, ha a magyar játékosok kapják meg őket. Az is teljesen evidens, hogy ingyen. Akit érdekel, a wargame.hu-n a fórumban van külön topik, lehet kölcsönözni őket egymásnak.Amikor tudok viszek belőlük. Volt már rá példa, hogy börzén vettem így magazint, 30 db volt egy egész fontért, csupa régi szám a hetvenes évekből, elolvasom őket (az árukat visszahozták) és mennek a hazai kupacba, senki ne érezze könyöradománynak aki kapott belőlük, ingyen van ajándék.

Amennyire időm engedi az idei évben is az előző évben megkezdett alapokat fejlesztem tovább, támogatom a Rapid Fire vonalat, az első világháborús, az orosz polgárháborús és az amerikai polgárháborús témát, valamint az 1848-as korszakot. Tervezem minél több angol nyelvű könyv bemutatását is, mert a történelmi tudás fejlesztését legalább olyan fontosnak tartom, mint magát a játékot. Végül, néhány szám a blog gépházából: a legtöbb lapletöltés egy napon az 242 db volt, a legtöbb látogató egy napon az 74 db, ha azt veszem, hogy a wargame.hu topikjában 46-an vagyunk regisztrálva, ez szerintem mindenképpen egy bíztató szám. Az indulás óta 11505 lapletöltés volt, hogy ez most sok vagy kevés, azt nem tudom megítélni. A legtöbben magára a blogra kerestek rá, ezután az inkvizitor.hu-ról érkezők voltak a legtöbben, ezúton is köszönet, amiért felkerülhettem „eretnekként” a bloglistájukra, volt még néhány látogató a lemil.blog.hu-nak köszönhetően, akiknek szintén köszönöm a linklistán lévő helyet. A legfontosabb internetes partnere a blogomnak azonban nem más, mint a wargame.hu, nekik ismételten nagy hálával tartozom, mert az általuk működtetett honlap a hazai történelmi hadijátékos élet legfőbb szervezési platformja. Én a fórumba linkelem be a cikkeimet, és a fórumon keresztül szerveztem meg az összes kis üzletemet és mindkét budapesti játékomat, szóval csak így tovább a fórum nagyon fontos pontja a hazai hobbi életnek.

Szólj hozzá!

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr834065033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása