HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Az erőd

2012.07.08. 11:59 janos900

Bernard Cornwell egy jó író, de valahogy a könyvei minősége rendkívül változó. A Sharpe könyvei közül is van remek, de van közepes is, nekem eddig a legjobban a Sharpe lövészei tetszett, talán mert azt az Európa kiadótól olvastam magyarul és a fordítás minőségi volt, megkockáztatom jobb mint az angol eredeti.  Az erőd a szerző legfrissebb könyve, nem a Sharpe sorozat része, hanem egy önálló kötet. Egy kisléptékű a valóságban is megtörtént hadművelet történetét meséli el, egy elfeledett hadjárat történetét. A kötet kapcsán érdemesnek találtam leírni némi háttérinformációt, ezt olvashatjátok most.

ayerod.gif

Az író kutatómunkája dícséretes, talált egy hadműveletet, amelyben két a későbbiekben híres személy is részt vett, beleásta magat és megírta belőlük a regényét. 1779 nyarán amikor a történet játszódik, már javában dúl a Függetlenségi háború, a tizenhárom gyarmat francia és spanyol szövetségeseivel harcol a britek ellen, hogy kivívja az önrendelkezési jogait. A magyar olvasók számár hasznos némi támpont, mert ezek az események a történelemkönyveinkben kb. fél oldalt kapnak. A legfontosabb amit tudnunk kell, hogy ez egyfajta brit polgárháború volt, csak nem a brit szigeteken vívták, hanem Észak-Amerikában. Az én angol klubtársaim úgy hívják ezt a háborút, hogy a Hazafiak és a Királypártiak háborúja. Mindkét oldalon britek harcoltak, a magukat amerikainak nevezett csoport tagjai is nagyrészt európában születtek, britek voltak születés és neveltetés jogán is.

A korszak sajátos viszonyaihoz tartozik, az is, hogy a brit kormány hadereje nem kis részben német katonákból állt, mert az angol uralkodó egyben német választófejedelem is volt. A német toborzású ezredek eltérő egyenruhában harcoltak, de brit irányítás alatt. Az álmosvölgy legendájának fej nélküli lovasa is egy ilyen hesseni katona. A németek a telepesek között is nagy számban képviseltették magukat, olyannyira, hogy a megalakuló Amerikai Egyesült Államok hivatalos nyelve majdnem német lett, az angol nyelv mindőssze egy szavazattal nyert amikor a nyelvhasználatról szavaztak a honatyák. A gyarmatok sikereit kihasználva később a franciák is beléptek a háborúba, ezzel megalapozva az amerikai-francia jó viszonyt, amely aztán kamatozott 1812-ben, 1917-ben és 1944-ben is. Így tehát a háborút nagyrészt európaiak vívták, számarányukat tekintve a fehér amerikaiak viszonylag kevesen voltak.

Az amerikai fehér telepesek messze nem voltak egységesek, a kanadai részen éppen csak véget ért az brit-francia háború, az indián törzsek részvételével (Az utolsó Mohikán, és Teknős Péter könyve a Háború a Vadonban kapcsolódik ide), így ebben a háborúban Kanada királypárti maradt, noha jelentős francia kisebbség élt ott. A tizenhárom gyarmat területén a telepesek tehát megosztottak voltak, alakultak királypárti és hazafias miliciák is, ugyanígy az őslakos indiánok is törzsi hovatartozás függvényében támogatták az egyik vagy a másik felet. A terepviszonyok miatt az irreguláris hadviselés amelyet a Hazafi című Mel Gibson filmben is láthattunk, az Hazafiaknak kedvezett, a háborút viszont csatákkal kellett megnyerni és ebben a Királypártiak voltak a jobbak, a Francia hadsereg reguláris csapatai ebben voltak méltó ellenfelek, ők tették kiegyenlítetté a küzdelmet. Ugyanígy az egyesített amerikai-francia-spanyol hajóhad a brit tengeri fölényt ellensúlyozta, így tudtak végül a gyarmatok elszakadni.

A könyvben leírt események nem gyakoroltak befolyást a háború menetére, egy tipikus helyi jellegű hadműveletről olvashatunk, ugyanakkor kicsiben ott van a háborúra jellemző összes elem: reguláris csapatok a milica ellen, indiánok, csatározások az erdőben, a vízi szállítás óriási jelentősége, erőd és annak ostroma. A karakterek és a sztori nekem nem nyújtottak maradandó élményt, nem volt meg a lázas érdeklődés bennem, hogy megtudjam mi lesz a végén. Ha valaki hadijátékosként kacérkodik a háború feldolgozásával, annak kötelező darab a könyv, mindenki másnak akkor ajánlom, ha az író vagy a korszak nagy rajongója, nálam ez a könyv egy erős közepes.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló XVIII.sz amfügháb

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr234635746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása