HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

James Clavell világa

2012.10.26. 20:53 janos900

Kezdjük talán az elején, ha azt mondod: szamuráj, én azt mondom: James Clavell! A Shógun című könyvét legalább tizenötször olvastam el, ugyancsak egy alapmű a Patkánykirály című önéletrajzi ihletésű könyve. A szerző a második világháború alatt japán hadifogságba esett, abba a szerencsés 10%-ba tartozott aki túl is élte a japánok táborát, az ottani élményei kihatottak az egész életére. Szerintem kevés olyan nyugati szerző van, aki nála hitelesebben tudja bemutatni a japánok kultúrális egyediségét.

film.jpg

Szerencsénkre szinte minden könyve megjelent magyarul. Rengeteg film forgatókönyvet is írt, vagy közreműködött társszerzőként a megírásukba, az ezekből készült filmek is bemutatásra kerültek nálunk. Nekem a regényei nagyon tetszettek, bátran ajánlom őket mindenkinek, hadijátékosként három könyve jelentős. A legfontosabb a Shógun és a belőle készült TV sorozat Richard Chamberlain-el a főszerepben, ez a szamurájok virágzása és a polgárháború megértéséhez ad remek hátteret. A második a Patkánykirály, ezt főleg olyanoknak ajánlom akik a második világháborús japánok elleni harcok iránt érdeklődnek, nem a harcokról szól de remek adalék a japánok és a hadseregük megértéséhez. A harmadik a Gai-dzsin, ez 1862-ben játszódik és akit a Tom Cruise féle Utolsó szamuráj ihletett meg, annak ajánlom jó szívvel.  Ha valakit hadijátékosként a feudális szamurájok lázadásai érdekelnek a modern japán születésének hajnalán, annak ez egy nagyszerű könyv. Itt csak halkan jegyezném meg, hogy ezeket a háborúkat az élelmes hadijátékosok a tradicionális szamuráj figurákkal az egyik oldalon, és az uniós ACW figurákkal a másikon szokták játszani, mert ahogyan azt a filmben is láttuk a modern szervezésű kormánycsapatokat ezek alapján szerelték fel és képezték ki.

konyv.jpg

James Clavell írt még egyéb nem háborús könyveket is, köztük a Tai-Pan-t. Ez a könyv Hong Kong-ról szól az ópiumháborúk alatt, szintén megjelent magyarul.  Hadijátékos jelentősége nincs, nekem viszont nagyon tetszett. A könyvből filmsorozat is készült, ennek kapcsán nagyszerű személyes élményben volt részem. István barátom még 2004-ben amikor másodszor jártam Londonban (akkor még csak látogatóba), bemutatott Ian-nak az antikváriumosnak. Ian egy igazi karakter, atyai dédnagyapja a brit flotta admirálisa volt a XIX század közepén. A sikeres admirális hajógyártulajdonos is volt egyben, mert ebbe fektette a zsákmányát. A gyárban építetett egy rendkívül gyors un. Tea Clippert, a hajója annyira jól sikerült, hogy az egyik évben megnyerték vele a Kék Szallagot. A család a harmincas években a válság alatt tönkrement, Iannak a régi ragyogásból már csak annyi jutott, hogy Etonba járhatott iskolában. Az iskola után az ötvenes években belépett a Royal Air Force kötelékébe. Mindíg is vonzották a világot jelentő deszkák, így amatőr színjátszóként remek fellépést és orgánumot fejlesztett ki magának. A légierőnél lecsaptak a képességeire, és megtették aukciós biztosnak! Mit csinált egy aukciós a légierőnél az ötvenes években? Természetesen azon dolgozott, hogy a háborús készleteken túladjon! Repülőterek, Mosquitó bombázók amit csak el tudtok képzelni, minden kalapács alá került. Az így megszerzett rutint felhasználva Ianból a civil életébe visszatérve műkereskedő, majd antikváriumos lett, a színjátszó hobbiját viszont továbbra sem adta fel, olyannyira nem, hogy volt például mellékszereplő a Dr. No című első még fekete-fehér James Bond filmben. Most térünk vissza a Clavell féle vonalhoz, volt szereplő a Tai Pan alapján készült filmben is! Amikor találkoztunk egy tea és az elmaradhatatlan pipa mellett, a kandalló előtt ülve a Classic Channel zenei aláfestése mellett, mutatta meg nekem a hongkongi forgatásról készült dupla fotóalbumot. Nevetve mesélte, hogy a végén szinte minden jelenetét kivágták, de a forgatás így is egy életre szóló élmény maradt.

taipanfilm.jpg

Most jön az a rész, hogy mindez hogyan kapcsolódik a wargame-hez. Mivel én is szenvedek abban a betegségben amiben a legtöbb történelmi hadijátékos, nevezzük talán: “több korszak mint nap” betegségnek, időről időre elkap a vágy valami új korszak és méretarány iránt. A szamurájok nem valami jó téma a hadijátékokra, elsőre persze nem így tűnik, de idővel rájön az ember. Az évek során olvastam vagy hat féle szabálykönyvet a témához, a legjobban talán a Lord of The Rings skirmish rendszerére alapozott háziszabályok tetszettek. Megpróbálkoztam az Okko fantasy-feudális japán társasjátékkal, ebből már volt a birtokomba három alapjáték is, de mindegyiken túladtam. Potom pénzért kaptam hat darabot a méregdrára figurákból is hozzá, végül ezeket is jó haszonnal továbbadtam. Egyszer rendeltem vagy nyolc Perry szamuráj blistert, ezeket félig meddig kifestettem, most mind megy az ebayre. Kacérkodtam a Bushido fantasy-skirmish játékkal is, ez sem jött be végül. Most új kísértés bukkant fel a horizonton a Zvezda figurákkal zsúfolt doboza, ami egyszerre két játékot is tartalmaz, a Memoir 44 alapon futó Command and Colours szamurájos verzióját, illetve a cég saját fejlesztésű rendszerét, csábító gondolat…

4 komment

Címkék: könyvajánló szamuráj

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr184868446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DolfikaVik 2012.10.27. 08:43:07

Ismét remek kis írás :) Személy szerint én még sosem gondolkodtam Clavell regényeinek wargame vonatkozásain, de érdekes, a Shogun tipikusan alkalmas arra, hogy játékra vigyék.
Egyébként én is Clavell rajongó vagyok, bár a regényei közül a Tai Pan a nagy kedvenc, hiába pont nem japán tematika, hanem Hongkong megszületése :) Aki nem ismeri a könyveket, feltétlenül pótolja, nagyon jó a karakterábrázolás, és a korrjaz.

Roland Metzner 2013.02.04. 15:44:16

@janos900: Junius elején jelenik meg a Nemes Ház újra könyvben!!

janos900 2013.02.05. 16:52:16

@Roland Metzner: Köszönöm az infót, már megvan az első kiadás. :D
süti beállítások módosítása